Ion Tăbârță: Așa numita politică echilibrată în plan extern este nimic altceva decât o reorientare vectorială a politicii externe. Relațiile cu UE trenează

  • 11 Februarie 2020 14:20
Ion Tăbârță: Așa numita politică echilibrată în plan extern este nimic altceva decât o reorientare vectorială a politicii externe. Relațiile cu UE trenează

Implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană rămâne una din prioritățile de politică externă a Republicii Moldova, au declarat astăzi ministrul Aureliu Ciocoi și președintele Igor Dodon, în deschiderea ședinței colegiului lărgit al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană rămâne una din prioritățile de politică externă a Republicii Moldova, au declarat astăzi ministrul Aureliu Ciocoi și președintele Igor Dodon, în deschiderea ședinței colegiului lărgit al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Experții susțin că de fapt autoritățile nu fac decât să mimeze implementarea Acordului, dar, de fapt, politica externă a Republicii Moldova este în prezent subordonată în totalitate intereselor Federației Ruse.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și-a convocat astăzi angajații, dar și ambasadorii Republici Moldova peste hotare la ședința Colegiului lărgit al instituției la care au fost discutate subiecte ce țin de prioritățile politicii externe, activitatea Ministerului și a diplomaților.

Prima prioritate a politicii externe, menționată de Igor Dodon a fost implementarea Acordului de asociere și aprofundarea relațiilor cu Bruxelles-ul.

De asemenea, el a vorbit despre importanța relațiilor bilaterale cu Moscova și Bucureștiul, amintind că în luna aprilie se vor împlini 10 ani de la semnarea  Acordului de parteneriat și cooperare strategică dintre R. Moldova și România.

Igor Dodon a vorbit și despre conceptul său privind politica externă echilibrată, iar ministrul Aureliu Ciocoi a declarat că va promova o agendă a politicii externe pornind anume de la această abordare.

Intențiile enunțate de actuala guvernare de a fortifica relațiile cu Uniunea Europeană sunt doar la nivel declarativ, deoarece nu sunt însoțite de reformele necesare, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță. De asemenea, potrivit expertului, așa-numita politică externă echilibrată nu este nimic altceva decât reorientarea vectorului acesteia și subordonarea intereselor Moscovei, așa cum au demonstrat și recentele declarații ale lui Aureliu Ciocoi privind rolul armatei ruse în conflictul armat din 1992.

„Așa numita politică echilibrată în plan extern este nimic altceva decât o reorientare vectorială a politicii externe. Relațiile cu UE trenează. Republica Moldova și-ar dori să primească bani de la UE, dar nu realizează reformele necesare pentru a fi re-impulsionate relațiile moldo-comunitare – reforma justiției, combaterea corupției, ordine în sistemul financiar-bancar și tragerea la răspundere a celor vinovați de furtul miliardului. Aici nu vedem mișcări și că ar exista o voință politică astfel încât în Republica Moldova să fie realizate schimbări profunde ale lucrurilor. Acum avem o politică legată de agenda Moscovei. O serie de subiecte pe care pedalează diplomația noastră sunt în interesele Federației Ruse și nu ale Republicii Moldova, iar declarațiile recente ale lui Aureliu Ciocoi nu au făcut decât să developeze această stare de lucruri.” 

În cadrul Colegiului lărgit al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au mai fost abordate și subiecte privind activitatea ambasadorilor și misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova acreditate peste hotare, autoritățile cerând mai multă eficiență. De asemenea, a fost anunțată intenția de a procura sedii pentru mai multe ambasade, cu scopul de a reduce cheltuielile de chirie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău