Ion Tăbârță: „Vreau să cred că instituțiile noastre responsabile de procesul de integrare europeană au învățat la maximum din experiența transmisă la Chișinău de către fostul negociator-șef al României, Vasile Pușcaș”

  • 30 Ianuarie 15:30
0%
00:00:00
00:00:00

Guvernarea trebuie să continue procesul de reformă, în special, în justiție, combaterea corupției și deoligarhizare, susține analistul politic Ion Tăbârță, comentând discuția de luni dintre președinta Maia Sandu și șefa Comisiei Europene privind pașii pe care urmează să-i întreprindă Rep. Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. În acest sens, este importantă agenda cu partenerii externe pe care o va stabili ministra pentru Afaceri Europene Cristina Gherasimov, mai crede analistul. Totodată, autoritățile de la Chișinău trebuie să aibă în vedere și experiența care le-a fost transmisă de către fostul negociator-șef al României în procesul de aderare, Vasile Pușcaș, a subliniat Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

„Pașii, în mod evident, se referă la reformarea justiției, combatarea corupției, deoligarhizarea instituțiilor statului, dar avem aspectele tehnice. Vom vedea procesul de negocieri tehnic propriu-zis. Urmează să vedem cum noul ministru, doamna Gherasimov, își va stabili agenda împreună cu partenerii externi sau cu partenerii de la Bruxelles. Din acest punct de vedere, trebuie de precizat că în Rep. Moldova a activat o perioadă fostul negociator șef al României în procesul de aderare, domnul Vasile Pușcaș, un profesionist desăvârșit în ceea ce privește ducerea acestor negocieri. Vreau să cred că instituțiile noastre, oficialii noștri care vor răspunde de procesul de integrare europeană al Rep. Moldova, au învățat, au absorbit la maximum din experiența de negocieri a României pe care a transmis-o domnul Pușcaș oficialilor moldoveni la Chișinău.

Dacă vorbim despre ce are de făcut Rep. Moldova, desigur este această parte tehnică, de stabilit această agendă pe etape, dar totodată avem și partea politică, or partea politică este partea cheie dacă dorim să obținem rezultate la aspectul macro politic al reformelor din Rep. Moldova, ori reforma justiției din Rep. Moldova este o reformă de macropolitic în procesul de integrare europeană a statului nostru”, transmite Ion Tăbârță.

Amintim că președinta Maia Sandu a discutat luni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen despre următorii pași pe care îi va face Rep. Moldova pe calea integrării europene. În cadrul discuției, Maia Sandu a reafirmat angajamentul autorităților de continuare a reformelor inițiate pentru ca Rep.  Moldova să devină stat membru al UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău