Ion Tăbârță: „Republica Moldova are motivele ei să nu recunoască referendumurile ilegale din Rusia, având două regiuni secesioniste pe teritoriul său”

  • 30 Septembrie 2022 15:44
Ion Tăbârță: „Republica Moldova are motivele ei să nu recunoască referendumurile ilegale din Rusia, având două regiuni secesioniste pe teritoriul său”

Republica Moldova are motivele ei să nu recunoască aceste referendumuri, având două regiuni secesioniste pe teritoriul său, transnistreană și găgăuză, atrag atenția experții de la Chișinău. În același timp, potrivit analiștilor, Kremlinul nu mizează pe independența sau anexarea acestora, dar mai degrabă pe încadrarea R. Moldova în lumea rusă.

Aceste referendumuri nu se înscriu în niciun fel de criteriu juridic și legal,  atenționează comentatorul politic Ion Tăbârță. El a amintit de referendumurile organizate în regiunile transnistreană și găgăuză, din 2006 și 2014, la fel, organizate ilegal și nerecunoscute de Chișinău:

„Noi avem un motiv propriu să nu recunoaștem acest referendum, pentru că noi avem un teritoriu secesionist în componența statului, un teritoriu care cu niște pseudo-conduceri, așa anumite autorități de acolo, care la fel au organizat astfel de exerciții populare care nu respectă sau nu au respectat anumite norme juridice și, desigur că, statul nostru nu a recunoscut acele referendumuri din regiunea transnistreană și ele nu au fost cunoscute nici la nivel internațional”, menționează expertul Ion Tăbârță.

În opinia istoricului Octavian Țîcu, cele patru regiuni ucrainene vor fi eliberate, la fel cum au fost eliberate teritoriile din Harkov, Donețk și Lugansk.

Cu referire la zonele secesioniste din R. Moldova, el consideră că nu este posibilă independența sau anexarea regiunii transnistrene la Rusia, în condițiile în care aceasta nu va avea o conexiune directă cu Federația Rusă. Potrivit Octavian Țîcu, Rusia nici nu-și permite să întrețină aceste regiuni. În cazul nostru, Kremlinul mizează mai mult pe încadrarea în totalitate a R. Moldova, prin Transnistria și Găgăuzia, în lumea rusă.

„Deci, strategia Rusiei este alta în regiunea transnistreană. Ei, de fapt, doresc preluarea Republicii Moldova în totalitate. Occidentul dorește soluționarea problemei transnistrene prin intermediul Republicii Moldova, prin instrumentelor legale și a dreptului internațional, pe când Rusia dorește soluționarea problemei transnistrene prin transnistrizarea Republicii Moldova. Adică regiunea transnistreană așa cum a fost în 1940 exercită influență și dominația asupra procesului politic de la Chișinău, prin complicitate cu anumiți factori din Găgăuzia, care la fel joacă cartea velicorușilor încă din 1990, dar poate încă din perioada în care au fost aduși de țării ruși în Basarabia. În definitiv, încadrarea Republicii Moldova prin Transnistria și Găgăuzia în lumea rusă”, a spus Octavian Țîcu.

Președintele rus, Vladimir Putin, urmează să oficializeze anexarea la Federația Rusă a regiunilor Herson și Zaporojie, și a așa-ziselor republici populare Donețk și Lugansk. Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU va vota o rezoluție de condamnare a așa-ziselor „referendumuri” de anexare, organizate, zilele trecute, în regiunile ucrainene ocupate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău