Ion Sturza, în contextul secetei și pandemiei: Trebuie să ne facem niște rezerve financiare

  • 22 Septembrie 2020 08:27
Ion Sturza, în contextul secetei și pandemiei: Trebuie să ne facem niște rezerve financiare

Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să-și facă griji pentru securitate alimentară în contextul pandemiei, dar și a secetei din această vară. Totuși, moldovenii trebuie să facă anumite rezerve financiare. Declarațiile au fost făcute de către fostul premier, în prezent om de afaceri, Ion Sturza.

Noi nu trebuie să ne facem griji de securitate alimentară pentru că nu suntem singuri pe lumea asta, nu suntem o economie închisă, nu este o problemă că nu sunt suficiente produse alimentare. Ele vor fi mai scumpe, mai greu de accesat, poate nu vor fi pe plan intern”, a declarant Ion Sturza în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV.

Tot în acest context, fostul premier îndeamnă populația să facă anumite rezerve financiare. „Din punct de vedere al securității alimentare, nu văd o problemă. S-ar putea scumpi și este firesc în condițiile secetei. Ceea ce trebuie să facem, este să ne facem niște rezerve financiare, să fim mai cumpătați în consum pentru că ne așteaptă zile foarte grele”, a adăugat Ion Sturza.

Referitor la seceta din acest an, omul de afaceri susține că în anturajul experților din domeniu acest sezon agricol este comparat cu anul 1946.

Dacă se mai repetă și anul viitor, vom avea o situație destul de grea. Să spună autoritățile ca au dat 150 milioane și să o spună ca pe o mare realizare, păi, minim 500 de milioane trebuia să ofere”, a concluziona Ion Sturza.

Prejudiciul provocat de secetă pentru semnăturile cu grâu depășește 700 de milioane de lei, iar pentru orz și rapiță – câte o sută de milioane de lei. În total, din acele 415 mii de hectare însămânțate în toamnă, mai mult de 180 de mii de hectare de grâu, orz și rapiță au fost afectate în proporție mai mare de 60%. Raportat la suprafața totală, este vorba de aproape 43% de terenuri afectate în proporție mai mare de 60%. Datele au fost prezentate de premierul Ion Chicu la sfârșitul lunii iulie 2020.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău