Ion Preașcă: Unul din cele mai mari impedimente în implementarea pachetului energetic al Uniunii Europene a fost eliminat
-
05 Septembrie 2023 13:34
Transgaz România preia, începând din 19 septembrie, operațiunile de transportare a gazelor în țara noastră, prin subsidiara sa din Rep. Moldova, Vestmoldtransgaz - compania care operează gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, deținută împreună cu BERD, anunță Ministerul Energiei de la Chișinău. Potrivit jurnalistului economic Ion Preașcă, preluararea operațiunilor de transport a gazelor de către o companie separată de Moldovagaz (deținută în proporție de peste 60 la sută de concernul rus Gazprom), reprezintă eliminarea unuia dintre cele mai mari impedimente în implementarea directivei europene în domeniul gazelor și reducerea considerabilă a dependenței Rep. Moldova de un singur furnizor. Cu mai multe detalii Ina Guțu.
Demersul privind preluarea de către Vestmoldtransgaz a operațiunilor de transportare a gazelor pe teritoriul Rep. Moldova vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz, a cerințelor de separare juridică a serviciilor de transportare a gazelor de cele de distribuție și furnizare. Adică, de tergiversarea implementării Pachetului III Energetic al Uniunii Europene. Chiar dacă adoptată cu întârziere, și abia după modificarea, anul trecut, a legislației, care permite ANRE și Comisiei Situații Excepționale să demareze din oficiu sau forțat, procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, decizia elimină un impediment major în implementarea cerințelor europene în domeniul gazelor, adoptate de Rep. Moldova în 2011, a declarat pentru Radio Chișinău, jurnalistul economic Ion Preașcă.
”Prin acest demers s-a eliminat unul din acele puncte negative pe care le aveam în implementarea Acordului de Asociere cu UE, în condițiile în care Rep. Moldova risca și înaintarea unei proceduri de infringement pentru neimplementarea directivelor UE. Într-adevăr unul din cele mai mari impedimente în implementarea pachetului energetic al Uniunii Europene a fost eliminat. Acest lucru creează mai multe oportunități și o reducere a dependenței de un singur furnizor, de o singură companie. Probabil am putea vedea o integrare a sistemului gazier al Rep. Moldova cu cel al României și respectiv cel al Uniunii Europene”, a spus Ion Preașcă.
În 2011, autoritățile de la Chișinău s-au angajat să aplice Pachetul III Energetic al UE, după ce, doi ani mai devreme, Republica Moldova a aderat la Comunitatea Energetică.
Jurnalistul economic Ion Preașcă menționează că acest lucru a iritat Moscova. Încă de atunci Rusia a privit directiva respectivă ca pe una îndreptată împotriva concernului său Gazoprom.
”Directiva Europeană prevedea demonopolizarea pieței energiei și a gazelor prin aceste acțiuni de separare juridică, de proprietate a serviciilor de distribuție și furnizare, acțiuni care subminau de fapt poziția monopolistă a Gazprom-ului pe piața europeană. Vă dați seama când toate aceste serviciu sunt integrate, aceeași companie este producător, și transportator și distribuitor creează o dependență totală de aceeași companie. Acest lucru este inadmisibil în Uniunea Europeană”, a declarat Ion Preașcă.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a salutat semnarea acestui contract fără a fi nevoie ca ANRE să îl impună printr-o decizie administrativă. În același timp, directorul General al Transgaz din România, Ion Sterian, a declarat că, prin acest demers, compania pe care o conduce își continuă prezența în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii.
Amintim că în luna iunie a.c., ANRE a anunțat, printr-un comunicat, că va declanșa din oficiu procedura de separare a ”Moldovatransgaz”, după ce ”Moldovagaz”, (controlată de ”Gazprom” - n.a.) a anunțat că nu va depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport, în vederea asigurării și creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale.