Ion Pelivan, martirul care a pus interesul național în fața interesului propriu

  • 13 Noiembrie 2017 11:45
Ion Pelivan, martirul care a pus interesul național în fața interesului propriu

Marele om politic și intelectual basarabean Ion Pelivan a fost unul dintre principalii promotori ai curentului unionist din Sfatul Țării, fiind unul dintre cei care au determinat soarta Basarabiei la 1812.

În seara zilei de 20 spre 21 noiembrie 1917, Ion Pelivan era cunoscut drept viitorul președinte al Sfatului Țării, organul Legislativ al Basarabiei care trebuia să-și înceapă activitatea a doua zi. Istoricii mărturisesc că în acea seară au venit la Ion Pelivan mai mulți fruntași ai Sfatului Țării și i-au spus că minoritățile nu-l vor susține, din cauza că are orientare pro-românească, atunci Pelivan ar fi spus că cedează fotoliul de președinte în favoarea social-democratului Ion Inculeț, transmite TVR Moldova.

„Așa cum a spus și marele istoric Nicolae Iorga, pentru noi românii, Ion Pelivan este toată Basarabia. Viața și activitatea lui Ion Pelivan este o istorie a Basarabiei, tot atât de tragică și tot atât de zbuciumată”, afirmă Valeriu Pelivan, strănepot.

Ion Pelivan își are rădăcinile în comuna Răzeni, fostul județ Lăpușna, una dintre cele mai vechi așezări umane din Republica Moldova.

„Strămoșii lui Ion Pelivan, atât și strămoșii mei, au fost slujitori de biserică. În familie se vorbea despre Ion Pelivan, desigur că în șoaptă. Se vorbea în foarte puține documente, fotografii, care nu s-au păstrat. Mai multe am aflat tocmai în anul II, III la Facultatea de istorie, în anii 80, dar și această informație am primit-o din sursa pe care o aveam la studierea istoriei RSS Moldovenești, prin care Sfatului Țării i se atribuia rolul de trădător. Desigur că principala figură era Ion Pelivan”, adaugă Valeriu Pelivan.

Ion Pelivan s-a stins din viață la 25 ianuarie 1954, în închisoarea Sighet. O stradă din sectorul Buiucani din Chișinău a fost denumită în cinstea lui, iar liceul teoretic din satul în care s-a născut, Răzeni, Ialoveni, îi poartă numele.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău