Ion Negrei: Cunoscând evenimentele care au avut loc în 1918 și cele ce au urmat în perioada interbelică noi trebuie să tragem niște învățăminte și să acționăm în vederea refacerii identității noastre naționale în orice context
-
28 Noiembrie 2023 15:02
Pe 28 noiembrie se împlinesc 105 ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României - al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională, după Unirea Basarabiei cu România, în primăvara anului 1918, relatează Radio Chișinău.
Ziua Bucovinei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 28 noiembrie, ziua în care în urmă cu 105 ani, Congresul General al Bucovinei a adoptat, la Cernăuți, Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare.
Primul act al procesului de reîntregire națională a statului român a avut loc la 27 martie 1918, când Sfatul Țării de la Chișinău a votat unirea Basarabiei cu România. Istoricul Ion Negrei a subliniat pentru Radio Chișinău că Unirea cu România a bucovinenilor, din 28 noiembrie 1918, și a ardelenilor, câteva zile mai târziu, a însemnat desăvârșirea unității naționale românești într-un stat democratic și european.
„Unirea Bucovinei cu Regatul României la 28 noiembrie 1918 a avut loc în contextul încheierii Primului Război Mondial și intensificarea acțiunilor de unitate națională a popoarelor din imperiile multinaționale. Anul 1918 este un salon important în istoria Europei. Pentru români acest an a însemnat revenirea într-un cadru național de dezvoltare, unde s-au întâlnit cu basarabenii”, a spus Ion Negrei.
Istoricul Ion Negrei a evidențiat importanța acțiunilor de unitate națională desfășurate în 1918, subliniind contrastul cu tendințele actuale de dezbinare și separatism. „În timp ce ideea de unitate națională domina în perioada respectivă, astăzi se confruntă cu provocări”, a declarat istoricul Ion Negrei pentru Radio Chișinău.
„Evenimentele care s-au produs în spațiul European și cel Românesc în 1918 sunt evenimente de mare importanță, ele și astăzi încă domină în Europa. Statele naționale formate în contextul destrămării imperiilor există și astăzi, există Ungaria, Polonia, România, dar și alte state naționale. Este un eveniment de mare importanță prin sensul că au fost acțiuni de unitate națională, ceea ce mai puțin astăzi se accentuează. Astăzi se încearcă niște politici de dezbinare națională și de separatism poate, pe când în acel moment ideea de unitate națională a fost o idee dominantă. Cunoscând evenimentele care au avut loc în 1918 și cele ce au urmat în perioada interbelică noi trebuie să tragem niște învățăminte și să acționăm în vederea refacerii identității noastre naționale în orice context”, a declarat Ion Negrei pentru Radio Chișinău.
Procesul de unificare a tuturor provinciilor românești într-un singur stat s-a încheiat la 1 decembrie în 1918, când a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia la care a fost proclamată unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Partea de Nord a Bucovinei a fost ocupată în 1940, de URSS, în urma pactului adițional secret dintre Germania nazistă și URSS, cunoscut ca pactul Ribbentrop-Molotov.