Ion Munteanu, câștigătorul concursului pentru funcția de procuror general: „Îmi propun continuarea și accelerarea realizării reformelor stabilite în Planul Național de acțiuni RM-UE”

  • 30 Mai 17:20
Ion Munteanu, câștigătorul concursului pentru funcția de procuror general: „Îmi propun continuarea și accelerarea realizării reformelor stabilite în Planul Național de acțiuni RM-UE”

Actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, a câștigat concursul pentru funcția de procuror general, în urma probei interviu, organizată astăzi de către Consiliul Superior al Procurorilor. Astfel, CSP urmează să propună candidatura sa președintei Maia Sandu pentru a fi numit în funcție, transmite Radio Chișinău.

În urma probei interviu, actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, a obținut cel mai mare punctaj, conform fișelor de evaluare, a declarat președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.

 „Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât: A constatat că domnul Munteanu Ion a acumulat cel mai mare punctaj final, de 9,21 - conform fișelor de evaluare, în cadrul concursului public pentru funcția de procuror general. A lua act de promovarea evaluării externe a lui Ion Munteanu. A propune președintelui Rep. Moldova candidatura lui Ion Munteanu pentru numirea în funcție”, a declarat Dumitru Obadă.

În cadrul probei interviu, Ion Munteanu, actual procuror general interimar, a declarat că principalele sale obiective țin de alinierea sistemului procuraturii la standardele UE, combaterea criminalității, precum și cooperarea eficientă cu partenerii internaționali din domeniul justiției și de forță. 

 „Îmi propun continuarea și accelerarea realizării reformelor stabilite în Planul Național de acțiuni RM-UE, pentru implementarea eficientă și în termen a angajamentelor asumate pe domeniul justiției, în care a fost desemnată Procuratura. Implementarea mecanismului de evaluare externă a activității Procuraturii... Cooperarea cu reprezentanții instituțiilor UE în Rep. Moldova și ONG-urile de profil – vizează un alt obiectiv”, a spus Ion Munteanu.

Ion Munteanu a candidat și pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Ion Munteanu este procuror din anul 2006. A activat anterior în Procuratura sectorului Centru, mun. Chișinău, iar în 2009 numele său a figurat într-o procedură disciplinară, fiind pedepsit cu „avertisment”, conform Ziarului de Gardă. În anii 2019-2020 și 2021-2022, a fost adjunct interimar al procurorului-șef și procuror general interimar.

În declarația de avere, Ion Munteanu indică o casă de locuit, de circa 105 de metri pătrați, în orașul Stăuceni, care, conform Ziarului de Gardă, a fost donată de către părinții soției acestuia, în 2017. Socrul acestuia este fondatorul unei companii de construcție. De asemenea, familia Munteanu deține trei automobile - o Dacia Duster, fabricată în 2019 și dobândită în acest an, un Mercedes fabricat în 2014 și altul în 2011.

Amintim că trei candidați au fost admiși și au participat la proba interviu. Este vorba de procurorii Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău