Ion Manole: Cu fiecare zi de război, Chișinăul obține pârghii de a impune Tiraspolului reguli noi (Revista presei)

  • 10 Iunie 2022 10:07
Ion Manole: Cu fiecare zi de război, Chișinăul obține pârghii de a impune Tiraspolului reguli noi (Revista presei)

Revista presei - 10 iunie 2022.

Vești proaste pentru „fugarii penali” ai Republicii Moldova, titrează portalul Anticorupție cu referire la votul Parlamentului pentru ca aceștia să fie judecați în lipsă și posibilitatea confiscării bunurilor. „Astfel, va fi posibilă deblocarea dosarelor penale, care ani de zile nu pot fi instrumentate și finalizate din cauză că persoanele vizate ignoră, intenționat și abuziv, acțiunile organelor de drept. Multe dintre aceste personaje arhicunoscute, asupra cărora planează bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri, și-au găsit refugiul în diferite țări și continuă să trăiască în condiții de lux”, a declarat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Anticorupție amintește că personaje precum condamnatul în primă instanță în „furtul miliardului”, Ilan Șor (Tel Aviv), ligarhul fugar Vlad Pahotniuc (Ciprul de Nord), precum și Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc sau Constantin Botnari (Londra) se sustrag acțiunilor penale îndreptate de procurorii din Moldova împotriva lor.

Cu fiecare zi de război, Chișinăul obține pârghii de a impune Tiraspolului reguli noi, susține expertul Promo-LEX, Ion Manole, într-un interviu pentru portalul Zona de Securitate. Odată cu agresiunea Rusiei în Ucraina, Chișinăul are mai multe pârghii pentru a determina Tiraspolul să accepte reguli noi. Autoritățile Republicii Moldova ar trebui să vină cu anumite condiții concrete, cum ar fi: eliberarea imediată a lui Glijin în schimbul licenței pentru funcționarea Uzinei Metalurgice de la Rîbnița sau lipsa oricăror impedimente pentru fermierii din Dubăsari în schimbul exportului pe care îl fac cei din stânga Nistrului în Europa. Procurarea energiei electrice este încă un instrument, susține directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole.

Tiraspolul vrea să discute incidentul din Vladimirovca, dar nu lăsat misiunea OSCE la fața locului, scrie Zona de Securitate. Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit la Tighina. Delegația Moldovei anunță că, contrar agendei agreate, delegația regiunii transnistrene a încercat să distorsioneze discuțiile, făcând referire la incidentul produs la 5 iunie curent în localitatea Vladimirovca. Publicația precizează că duminică 5 iunie ar fi avut loc un presupus atac asupra unei unității a contingentului militar ce aparține regiunii transnistrene din cadrul misiunii de menținere a păcii, ce se află lângă satul Vladimirovka. Două dispozitive explozive, probabil grenade RGD-5, ar fi fost aruncate pe teritoriul parcului de vehicule al unității de rezervă a contingentului. Fără pagube și persoane afectate. Delegația Republicii Moldova a refuzat includerea în agendă a subiectului pe motiv că aria de responsabilități ale Comisiei Unificate de Control se extinde asupra Zonei de Securitate, iar localitatea Vladimirovca nu se situează în perimetrul acesteia. Deranjați că lucrurile nu pot merge în detrimentul regulamentului de activitate a Comisiei, membrii delegației Tiraspolului au părăsit sala în mod sfidător, blocând desfășurarea ședinței. Din cele întâmplate rezultă că delegația transnistreană a utilizat un scenariu bine pregătit de acasă pentru a împiedica luarea unei decizii în problema posturilor unilaterale și prezenței ilegale în Zona de Securitate a exponenților structurilor de forță subordonate Tiraspolului, dotați cu pistoale automate,” se arată într-un comunicat emis de delegația RM, citat de portalul Zona de Securitate.

„Chioșcul cu ziare – cazemată a războiului hibrid”. Într-un editorial din Gazeta de Chișinău, Mircea V. Ciobanu scrie că toate ziarele de limbă rusă de la Chișinău „publică un singur punct de vedere. Parcă ar fi – toate! – ziarele unui anume partid. Mai precis, parcă ar fi, toate, ziare făcute la comanda Kremlinului. Toate reproduc articole și discursuri ale socialiștilor/ comuniștilor moldoveni și expun, într-o formulă mai tranșantă sau mai voalată, punctul de vedere al administrației de la Kremlin ce vizează războiul din Ucraina, geopolitica, „noua ordine mondială” etc. … În toate ziarele rusești, integrarea europeană e o „iluzie”, ieșirea din CSI – „catastrofă” și tot așa. Toate la limita (in)decenței, dar – cu efect de picătură chinezească pe creierul moldovenilor neutri și independenți... Complementar rachetelor de noua generație, războiul folosește inclusiv mitraliere vechi, trăgând din cazematele vetuste în trecătorii pașnici și inocenți”, concluzionează autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău