Ion Luca Caragiale, 170 de ani de la naștere

  • 25 Ianuarie 2022 08:40
Ion Luca Caragiale, 170 de ani de la naștere

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente cu genericul „ION LUCA CARAGIALE - „...un om cât o lume”, prilejuită aniversării de 170 de ani de la nașterea prozatorului, dramaturgului, poetului, publicistului I.L.Caragiale.

Scopul expoziției: Reflectarea operei „dramaturgului, așezat valoric în galeria scriitorilor clasici prin care s-a născut teatrul românesc” (Titu Maiorescu); a clasicului literaturii noastre care a surprins secvențe din viața oamenilor obișnuiți, cu defecte, calități și slăbiciuni; a epocii în care s-a născut și a creai Ion Luca Caragiale, reflectată  în documentele din colecțiile BNRM; reconstituirea etapelor vieții marelui scriitor și principalele trasături ce-i caracterizează opera.

Expoziția are 10 compartimente:

  1. Epoca Caragiale: de vorbă cu trecutul...  
  2. Caragiale - ctitorul teatrului românesc;
  3. Caragiale, un geniu al satirei;
  4. Caragiale pe scena basarabeană;
  5.  Publicistica lui Caragiale; 
  6. Caragiale povestind copiilor;
  7. Caragiale necunoscut;
  8. Caragiale în alte limbi;
  9. Caragiale după Caragiale;
  10.  „Caragiale este cartea noastră de vizită și așa trebuie să rămână”  Răzvan THEODORESCU

Printre exponate se regăsesc: „Momente, Schițe, Amintiri”, opere complete semnate de I.L.Caragiale, editate la București în 1908; Calendarul literar și artistic „Dacia” pentru anul 1898 editat sub îngrijirea lui I.L. Caragiale la editura Tipografiei „Dacia”; „Reminiscențe” de I.L. Caragiale, editată la București în 1915; „Teatru”, volumul I, apărut în 1922;  versuri, proză, dramaturgie, cărți pentru copii, semnate de către I.L. Caragiale și editate în diferite timpuri, inclusiv în alte limbi; amintiri ale contemporanilor protagonistului ș.a.

La fel, în expoziție au fost expuse din spectacolul „D’ale carnavalului...”, jucat la Teatrul Național „Satiricus. Ion Luca Caragiale” costumul bărbătesc, mantia și masca purtate personajul regretatului Mihai Curagău, Artist al Poporului  și rochia de damă a actriței Elena Oleinic, Artistă Emerită.

Vă așteptăm cu drag să vizitați expoziția, revenind în lumea clasicului literaturii noastre care a surprins secvențe din viața oamenilor obișnuiți, cu defecte, calități și slăbiciuni, care „prea actuală în urmă cu aproape un veac, a rămas actuală și astăzi” (Mircea Iorgulescu).


 „...vreau să-i cer scuze Marelui Maestru pentru cum s-au purtat contemporanii lui cu el, iar noi, astăzi, ar trebui să reparăm această vină măcar jucându-l bine și mult mai important, trăind ALTFEL.”Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 25 februarie 2022.

Mircea DIACONU

Pe 30 ianuarie 1852 se năștea Ion Luca Caragiale, dramaturg și prozator; membru post-mortem al Academiei Române (1948). Ion Luca Caragiale (n. Haimanale, judetul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, judetul Dâmbovița, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Opera lui Ion Luca Caragiale cuprinde teatru (opt comedii și o drama), nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii. Caragiale nu este numai intemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Operele sale, în special comediile, sunt exemple excelente ale realismului critic românesc. Primul volum al lui Caragiale, „Teatru“, prefațat de Titu Maiorescu, prin studiul său din 1885, „Comediile d-lui I. L. Caragiale“, a apărut în cursul anului 1889. Creator al schiței în literatura română, a scris numeroase „Momente“ și „Schițe, asemănătoare teatrului, prin fondul lor dramatic și comic: „Domnul Goe“, „Vizita“, „Bubico“, „Tren de plăcere“, „Caldura mare“, „Un pedagog de școală nouă“, „Ultima oră“, „Inspecțiune“, „High-life“, „Telegrame“, „Justiție“ etc. Ca nuvelist, Caragiale a cultivat proza de observație psihologică și naturalista („O făclie de Paști“, „Păcat“, „Două loturi“, „În vreme de război“) și fantastică („La hanul lui Manjoala“, „Kir Ianulea“).

A tradus din M. Twain, Ch. Baudelaire, E.A. Poe s.a., iar opera sa a fost, la rândul ei, tradusî în numeroase limbi.

 La 9/22 iunie 1912, I.L. Caragiale a încetat din viață la Berlin. Trupul său neînsuflețit a fost depus la capela cimitirului Erster Schoneberger Friedhof, în cavoul familiei. După cinci luni de zile, la data de 18 noiembrie 1912, sicriul cu rămășitele scriitorului au fost aduse la București, acesta fiind înmormântat patru zile mai târziu la cimitirul Serban Vodă – Bellu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău