Ion Leahu: Rusia încearcă pe toate căile să promoveze regiunea transnistreană ca la un moment dat să fie recunoscută suveranitatea acesteia

  • 02 Aprilie 2019 14:01
Ion Leahu: Rusia încearcă pe toate căile să promoveze regiunea transnistreană ca la un moment dat să fie recunoscută suveranitatea acesteia

Acțiunile din ultima perioadă ale Tiraspolului pe lângă Organizația Națiunilor Unite, inclusiv solicitarea unui statut special al regiunii transnistrene după exemplul Palestinei, este o inițiativă a Moscovei cu scopul de a legaliza regimul separatist de peste Nistru, atenționează fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu. În opinia expertului, Rusia încearcă pe toate căile să promoveze regiunea transnistreană, astfel încât la un moment dat să fie recunoscută suveranitatea acesteia.

„Nicio acțiune a administrației separatiste nu vine de la Tiraspol. Este o inițiativă a Moscovei, sau cel puțin este promovată de Rusia, care este destul de puternic afectată de sancțiunile impuse atât de Uniunea Europeană, cât și de Statele Unite ale Americii. Sancțiunile au afectat foarte puternic economia Federației Ruse și ea este în căutarea unor forme de a slăbi „funia” acestor sancțiuni prin cedări mai mici(...). Rusia, pe mai multe căi, creează o situație a regiunii transnistrene care ar forma impresia că ea ar putea fi recunoscută ca stat suveran și independent”, a declarat fostul membru al Comisiei Unificate de Control.

Expertul Ion Leahu avertizează că dacă anterior, din punct de vedere al normelor internaționale, regiunea transnistreană nu avea nicio speranță de a fi recunoscută, astăzi aceste norme ale dreptului internațional sunt ignorate.

„Autoritățile nu trebuie să treacă cu vederea aceste declarații. Dacă cu ceva în timp în urmă puteam să ne liniștim cu faptul că din punct de vedere a normelor dreptului internațional, regiunea transnistreană nu are nicio șansă să fie recunoscută, astăzi trebuie să recunoaștem că aceste norme ale dreptului internațional sunt ignorate. Chișinăul trebuie să țină cont de orice pas al Moscovei și să-și protejeze drepturile. Chișinăul trebuie să fie înarmat cu o decizie a unei instanțe autorizate internaționale judiciare, care ar demonstra că regimul din stânga Nistrului este unul secesionist, ilegal, care a fost format contrar dreptului internațional și Constituției R. Moldova și el nu poate fi privit decât în componența Republicii Moldova”, a menționat fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
30
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,6 m/s
Sun
21
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
24

Curs oficial BNM 06 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău