Ion Leahu: Pentru a evita unele eventuale conflicte, dar și poate ca să-și demonstreze atitudinea față de această țară, Kievul a decis că va fi mai bine dacă observatorii se vor retrage de la exercitarea funcțiilor în Zona de Securitate

  • 18 Martie 2022 18:08
Ion Leahu: Pentru a evita unele eventuale conflicte, dar și poate ca să-și demonstreze atitudinea față de această țară, Kievul a decis că va fi mai bine dacă observatorii se vor retrage de la exercitarea funcțiilor în Zona de Securitate

Observatorii militari din partea Ucrainei s-au retras din componența Forțelor Mixte de Menținere a Păcii în Zona de Securitate a Republicii Moldova, în legătură cu războiul din țara vecină. Anunțul a fost făcut de către Kiev, la Comisia Unificată de Control. Această acțiune a Ucrainei poate fi văzută ca pe o demonstrație de atitudine față de Rusia și totodată pentru a evita posibile conflicte în zona de securitate între delegațiile ruse și ucrainene. 

Kievul a notificat Comisia Unificată de Control că își retrage provizoriu cei 10 observatori militari în Forțele Mixte de Menținere a Păcii din regiunea transnistreană în legătură cu războiul teritoriul Ucrainei.

Totodată, partea ucraineană a atras atenția că e vorba de o suspendare temporară a activității acestora și nu de o încetare a participării în operațiunea de pacificare din Zona de Securitate și în alte mecanisme de reglementare transnistreana la care Ucraina este parte. Potrivit informațiilor oferite de Biroul Politici de Reintegrare, în lipsa observatorilor militari ucraineni, Comisia și Comandamentul Militar Întrunit continuă activitatea și atunci când Kievul va decide revenirea reprezentanților săi în Zona de Securitate, aceștia vor fi reîncadrați în modul stabilit.

Pe de altă parte, fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu spune că la mijloc ar putea fi dorința de a evita eventuale conflicte între delegații:

„Este clar și evident că 10 oameni nu schimbă situația în Ucraina. Nu acesta este principalul motiv pentru care Kievul a retras militarii de la funcțiile de serviciu, nu știu dacă i-a retras deja și din țară, dar le-a recomandat să se abțină de la exercitarea funcțiilor de serviciu. Și atunci care este adevăratul motiv? Evident că este agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Este foarte complicat să propui ofițerilor colaborarea în special în domeniul de pacificare, în comun cu reprezentații unui stat agresor, care ți-a atacat țara, îți arde orașele, îți omoară populația. Pentru a evita unele eventuale conflicte, dar și poate ca să-și demonstreze atitudinea față de această țară, Kievul a decis că va fi mai bine dacă observatorii se vor retrage de la exercitarea funcțiilor”, a declarat Ion Leahu. 

În contextul războiul din Ucraina și ținând cont de conflictul înghețat din regiunea transnistreană, Republica Moldova are mai multe oportunități de a-și asigura securitatea, consideră fostul șef de reintegrare, Alexandru Flenchea.

 „Noi deja suntem într-o altă lume decât acum patru săptămâni. Războiul acesta a schimbat totul pe continent. E o criză care ne oferă și oportunități, pentru că s-a creat o arhitectură nouă, care nu a căpăta încă o formă. Noi acum avem oportunitatea să facem parte din noile aranjamente care să ne asigure nouă securitatea și aici opțiuni sunt mult mai multe decât cele două clișee: fie neutralitatea, fie NATO, acum ele sunt mult mai multe. Trebuie să fim conectați prin intermediul partenerilor la acele negocieri care au loc în ultimele săptămâni între marii jucători”, a subliniat Alexandru Flenchea. 

Observatorii militari ucraineni s-au alăturat operațiunii de pacificare în anul 1998 și au fost implicați în toate activitățile ce vizează monitorizarea și menținerea păcii în perimetrul Zonei de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău