Ion Dron: Modelul președintelui dictator vine atunci când oamenii trăiesc în sărăcie
-
28 Septembrie 2020 15:11
Astăzi unii candidați la fotoliul de președinte încearcă să-i furnizeze cetățeanului un model de președinte care știe orice, poate face tot, dar ei, de fapt mint, pentru că nu vor avea atribuții. O spune Ion Dron, președinte al Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice. Și în opinia sa, acesta este lucrul cel mai grav. Or, cetățeanul vrea să fie ordine, vrea un trai decent, iar modelul președintelui dictator vine atunci când oamenii trăiesc în sărăcie. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice: „Președinția, președintele și alegerile prezidențiale: procese, tendințe și efecte”, organizate de Agenția de presă IPN.
Ion Dron a menționat că actualmente este dificil să înțelegi ce tip de președinte ar prefera alegătorul moldovean. Este dificil de răspuns la această întrebare. Or, nu a existat un studiu sociologic aprofundat, din care să se înțeleagă, dacă societatea moldovenească e de stânga sau de dreapta, ca și mentalitate. De mentalitatea majorității ar depinde ce model de președinte ar prefera societate.
„Pornind de la cele ce privim și ce auzim, se creează impresia că lumea tinde spre o republică prezidențială, și-ar dori un Lukașenko, un Putin aici în Moldova. Spre acest model încearcă să tindă și actualul președinte, și alții care pretind la acest post, pentru că ei spun: „Eu voi veni, eu voi decide, eu voi face”, fără a privi fișa de post și atribuțiile președintelui”, precizează Ion Dron.
În altă ordine de idei, Ion Dron a declarat că cetățenii nu au fost întrebați despre modul de alegere a președintelui, ceea ce ar înseamnă în limbajul juridic că cetățenii nu au fost întrebați despre forma de guvernare. În opinia sa, acest lucru nici nu trebuie să se întâmple, pentru că mulți cetățeni, inclusiv reprezentanții ei clasei politice, nu cunosc care este diferența între o republică parlamentară, prezidențială sau semi prezidențială.
„Cetățeanul a delegat împuternicirile sale clasei politice. Ca să decidă ce formă de guvernare să aleagă: „Dar cum să mă guvernezi, deja nu mă întreba. Eu vreau să-mi fie bine”. Prin urmare este chestiunea clasei politice de a decide până la urmă, făcând uz de resursele intelectuale care există. Cetățeanul nu poate decide, pentru că el are o altă sarcină”, a notat Ion Dron.
Dezbaterile publice „Președinția, președintele și alegerile prezidențiale: procese, tendințe și efecte”, sunt ediția a 152-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.