Ion Chicu spune când ar putea pica Guvernul său

  • 10 Decembrie 2019 09:06
Ion Chicu spune când ar putea pica Guvernul său

Prim-ministrul Ion Chicu spune că Guvernul pe care îl conduce ar putea pleca cu mult devreme sau cum mult mai târziu de alegerile prezidențiale, totul depinde de rezultatele livrate de executiv. Potrivit lui, dacă până în lunile aprilie-mai anul viitor așteptările societății nu sunt satisfăcute de Guvernul nou, atunci poate pleca orice ministru, poate pleca și prim-ministrul, transmite IPN.

„Aceasta este abordarea noastră. Pentru ce trebuie să ocupăm așa fotolii înalte, să circulăm cu armate de ofițeri?”, a declarat premierul în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8. Totodată, Ion Chicu spune că nu vede nicio legătură între activitatea Guvernului și cine câștigă alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în 2020.

Șeful cabinetului de miniștri spune că există riscuri ca Republica Moldova să rămână fără gaz la începutul anului viitor, dacă Federația Rusă și Ucraina nu se vor înțelege cu privire la tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei. Premierul aruncă vina pentru situația creată inclusiv pe Guvernul condus de Maia Sandu spunând că problema respectivă trebuia rezolvată din timp.

„Riscurile sunt de caracter extern. Cel mai mare risc este legat de faptul că deocamdată nu există un contract încheiat de „Gazprom” și „Naftogaz Ucraina” privind tranzitarea gazelor pe teritoriul Ucrainei. Traseul tradițional pe care noi primeam gaze rămâne incert la data de 9 decembrie. Când am fost la Moscova și am discutat cu conducerea „Gazprom” ne-au spus că negocierile continuă, nu ne-au asigurat 100% că acestea se vor încununa cu succes, dar speranțe există”, a afirmat Ion Chicu.

Prim-ministrul anunță că Guvernul a început să pregătească scenarii alternative de aprovizionare a țării cu gaz. „Alternativ este traseul de transportare a gazelor pe așa-numitul cordon trasnbalcanic Marea Neagră: Bulgaria, România, Ucraina, Republica Moldova, apoi iar Ucraina. Dacă se utilizează acest traseu, atunci gazul va fi tot 172-173 de dolari per mia de metri cubi pentru că prețul discutat și agreat cu „Gazprom” este 172 la hotarul Republicii Moldova”, a declarat Ion Chicu. Potrivit lui, există riscuri și în legătură cu acest traseu, pentru că anumite elemente abia au fost construite și ele trebuie testate.

Premierul susține că există încă un scenariu de rezervă, dar care presupune scumpirea gazului. Este vorba de aprovizionarea cu gaze de la operatorii care lucrează pe piețele ucraineană, românească sau pe piața europeană. Un al treilea scenariu prevede utilizarea rezervei de stat a păcurii. „Noi avem stocată păcură care ne-ar fi suficientă pentru încălzire în jur de 50 de zile, dar depinde de regimul termic pe care îl vom avea în această perioadă. Nu este cel mai bun scenariu, sper să nu ajungem la acest scenariu pentru că el vizează doar Chișinăul”, a continuat Ion Chicu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Mon
4
Tue
1
Wed
1
Thu
1
Fri
3

Curs oficial BNM 07 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1524 -0.0000
USD 17.5751 -0.0000
RON 4.3335 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2386 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău