Ion Bunduchi, despre comportamentul presei în alegeri

  • 29 Octombrie 2020 20:37
Ion Bunduchi, despre comportamentul presei în alegeri

În Republica Moldova nu avem un organ responsabil de monitorizare a presei scrise și a celei online. Astfel, în această campanie electorală, o bună parte din mizerie a trecut pe acest segment de presă, unde nimeni nu poate face nimic. Declarațiile au fost făcute de Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL, la dezbaterile publice „Despre metehnele noi și vechi ale procesului electoral 2020, developate de presă și metehnele noi și vechi ale presei, developate de procesul electoral”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia lui Ion Bunduchi, o mare parte din presa influentă nu este liberă, iar politica editorială a acestora e scrisă de patroni cu interese politice. Acesta mai spune că, chiar dacă Consiliul Audiovizualului cere să se depună declarația politicii editoriale în campania electorală - un angajament al radiourilor și televiziunilor, nimeni nu este sancționat în cazul în care politica editorială nu este respectată. Pe de altă parte, Ion Bunduchi menționează că în această campanie a dispărut un holding care cândva reprezenta o pată în presa moldovenească.

Expertul APEL e de părere că, în alegeri, trebuie să se țină cont de articolele 69 și 70 din Codul electoral, și a specificat cât e de important ca, concurenții electorali să beneficieze de tratament egal și nediscriminatoriu. „Dacă sunt opt concurenți electorali, jurnaliștii trebuie să asigure un echilibru în reflectarea fiecăruia, însă observăm că mass-media e focusată pe cel mult patru din cei opt candidați”.

Despre dezbaterile electorale, expertul reiterează că în Republica Moldova, candidații la prezidențiale nu sunt obligați să participe la ele, cum e în alte țări, dar, consideră el, „șeful statului e președintele tuturor cetățenilor, iar la toți cetățenii mai ușor ajungi prin intermediul ecranelor decât pe jos”. Acesta spune că unii candidații refuză să participe la dezbateri, pentru că nu doresc să-și știrbească din imagine.

Ion Bunduchi consideră că cetățenii acestei țări trebuie să aibă ochii larg deschiși, ca să observe dacă ceea ce promite candidatul la președinție, e fezabil. „ Noi conservăm această cultură, ca votantul de rând să aștepte pensie de la președinte. Evident că fiecare concurent va promite, căci cum altfel să-ți fie drag dacă nu-ți promite marea și sarea? Dar atâta timp cât un candidat la președinție va promite pensii, această cultură politică va rămâne la nivelul actual”, a declarat expertul.

Dezbaterile publice „Despre metehnele noi și vechi ale procesului electoral 2020, developate de presă și metehnele noi și vechi ale presei, developate de procesul electoral”, sunt ediția a 6-a din ciclul „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău