Ion Anghel: „Tinând cont de globalizare și toate tendințele acestea, România nu se putea izola. În afară de Uniunea Europeană ce-ar fi făcut? Probabil rămânea în continuare sub influența Rusiei”

  • 20 Mai 15:36
Ion Anghel: „Tinând cont de globalizare și toate tendințele acestea, România nu se putea izola. În afară de Uniunea Europeană ce-ar fi făcut? Probabil rămânea în continuare sub influența Rusiei”

Volumul „Politica externă și diplomația României pe parcursul unui secol de la înfăptuirea României Mari”, coordonat de profesorul universitar și diplomatul român, Ion Anghel, a fost lansat astăzi la Academia de Științe a Moldovei. De asemenea, a fost prezentată și cartea „Tratatele de la Trianon și Paris din 1920: documentele prin care s-a consfințit înfăptuirea României Mari”, de același autor, relatează Radio Chișinău.

Lucrarea „Politica externă și diplomația României pe parcursul unui secol de la înfăptuirea României Mari” este prima încercare de sintetizare a politicii externe românești pe parcursul unui secol, de la 1918 încoace, a apreciat istoricul Gheorghe Cojocaru. Cartea este utilă și necesară pentru că oferă coordonatele înțelegerii acestei politici externe, o istoriografie a problemei, autorul referindu-se și la soarta Basarabiei. Gheorghe Cojocaru:  

 „Este o sinteză care are valențele sale – în primul rând este foarte utilă. Totodată această lucrare propune și o periodizare a politicii externe românești în 100 de ani de activitate, fiind distinse 3 perioade mari. Prima -epoca interbelică – 1918-1920 – 1040; urmează acest intermezzo, din perioada 1944-45; apoi epoca postbelică 1944-1949 – de subjugare a politicii externe în fața ocupantului sovietic și apoi cea de reînviere”.

Autorul, diplomatul Ion Anghel, a subliniat importanța independenței statului român, care a fost recăpătată după 1989. Aceasta poate fi menținută prin eforturile politicienilor și ale întregii societăți:

 „Tinând cont de globalizare și toate tendințele acestea, România nu se putea izola. În afară de Uniunea Europeană ce-ar fi făcut? Probabil rămânea în continuare sub influența controlului Rusiei. Nu cred că exista în România vreun om care să vrea acest lucru. Intrarea în structurile euro-atlantice a fost o chestiune de mare-mare efort. Mă gândesc, în principal în domeniul legislației, în care am și lucrat - mii și mii de legi au fost modificate. Sute de convenții, pe care cei din vest le aveau, trebuia să le avem și noi. Singura problemă care se pune – suntem oare în stare să beneficiem de avantajele pe care ni le oferă această integrare, pentru că o economie integră pe toată Europa prezintă avantaje?”

Ion Anghel - doctor în drept internaţional şi civil, este autor a peste 160 de studii, articole şi note din domeniul dreptului internaţional şi dreptului Uniunii Europene, publicate în ţară şi străinătate.  În calitate de diplomat a deținut mai multe funcții, printre care cea de ambasador în mai multe state și reprezentant al României la Curtea Permanentă de Arbitraj – Haga.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3,94 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:7,2 m/s
Fri
-1 °C
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
2 °C
Tue
3 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău