Investițiile private în inteligența artificială au scăzut pentru prima dată într-un deceniu de expansiune

  • 18 Aprilie 2023 19:59
Investițiile private în inteligența artificială au scăzut pentru prima dată într-un deceniu de expansiune

Investițiile private mondiale în inteligența artificială (IA) au scăzut în 2022 comparativ cu 2021 cu 26,7%, pentru prima dată într-un deceniu, într-un context în care crește preocuparea legiuitorilor și în care se înmulțesc publicațiile despre această tehnologie, scrie agerpres.ro.

Conform ultimului raport al indicelui privind IA 2023, al Universității Standford (SUA), investițiile au scăzut până la 91,9 miliarde de dolari.

Deși investițiile private s-au redus, interesul guvernelor crește. După o analiză a procedurilor legislative din 127 de țări, acest raport semnalează că numărul proiectelor de lege legate de IA a crescut de la unul în 2016 la 37 în 2022.

Toate acestea în anul suspendării sistemului ChatGPT, al companiei americane OpenAI, care a făcut ca IA să înregistreze un autentic boom, în timp ce au apărut semnale de alarmă privind această tehnologie.

Un grup de oameni de știință au avertizat asupra riscurilor IA și a posibilelor consecințe catastrofale ale sale, totul după ce 5.500 de experți din toată lumea au publicat o scrisoare deschisă în care militează pentru suspendarea pentru un timp a experimentelor cu IA mai puternică și mai avansată, cea denumită ”generativă”.

Agenția Spaniolă pentru Protecția Datelor a demarat investigații preliminare privind OpenAI pentru o posibilă încălcare a reglementărilor spaniole și europene.

Italia a mers și mai departe și a blocat ChatGPT, considerând că nu a respectat legea protecției datelor consumatorilor.

Cu toate acestea, conform raportului, companiile care au integrat IA în ofertele lor comerciale au obținut reduceri ale costurilor și creșteri de venituri.

În ceea ce privește opinia publică referitoare la IA, aceasta variază mult, în funcție de țară, și chinezii sunt mult mai pozitivi în legătură cu beneficiile produselor și serviciilor de IA comparativ cu americanii.

SUA continuă să se afle în topul investițiilor private în IA, astfel încât mai mult de jumătate din suma de 91,9 miliarde de dolari destinată acestei zone la nivel mondial provine din această țară, respectiv 47,4 miliarde dolari, conform raportului.

China este pe locul al doilea, cu investiții de 3,5 ori mai mici, de circa 13,4 miliarde de dolari, urmată de departe de Marea Britanie, cu 4,37 miliarde.

Domeniul care a atras cele mai multe investiții a fost cel al medicinei și sănătății, cu 6,1 miliarde dolari, urmat de procesare și cloud de date, cu 5,9 miliarde, și fintech, cu 5,5 miliarde.

Boom-ul de chatbots sau roboți de conversație a impulsionat marile tehnologii spre o nouă competiție, cu SUA și China în frunte, pe o piață pe care se joacă milioane de utilizatori.

ChatGPT utilizează un tip de algoritm care lucrează cu o bază de peste 300 de miliarde de cuvinte și 570 gigabiți de registre de date.

OpenAI este compania tehnologică responsabilă de ChatGPT, în care Microsoft a investit în 2022 circa 1,07 miliarde de dolari, la care intenționează să adauge alte 10,7 miliarde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău