Investigație ZdG: Cum intrau zeci de milioane de dolari din Metalferos pe conturile companiilor lui Plahotniuc

  • 31 Iulie 2020 11:07
Investigație ZdG: Cum intrau zeci de milioane de dolari din Metalferos pe conturile companiilor lui Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din R.Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician.

Organele de drept dețin aceleași documente pe care ZdG le-a analizat. Dar, de mai bine de opt luni, dosarul penal în care se examinează aceste circumstanțe, care duc și spre urmele unui deputat din actuala coaliție majoritară din Parlament, rămâne pe masa procurorilor. 

Guvernul a anunțat că, la mijlocul lunii august, va scoate la vânzare cota de 78,28% deținută de stat prin intermediul Agenției Proprietății Publice (APP) în cadrul Metalferos, societate pe acțiuni a cărei activitate se rezumă la achiziționarea, prelucrarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase.

Privatizarea Metalferos se va produce însă în contextul în care organele de drept nu au răspuns încă la întrebările legate de beneficiarii schemelor din ultimele decenii care au bântuit întreprinderea și au delapidat-o de zeci de milioane de dolari.

În ultimii 20 de ani, Metalferos a fost, în repetate rânduri, ținta unor acuzații de corupție, fiind afiliată în ultimii ani cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și oameni din anturajul său. ZdG a obținut și a analizat zeci de documente care confirmă multiple acuzații care au însoțit activitatea Metalferos în ultimul deceniu. Majoritatea acestor aspecte sunt investigate și de procurori, în cadrul unei cauze penale deschise în decembrie 2019, dosar care însă nu are o finalitate.

Citiți investigația completă făcută de Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău