Investigație despre afacerile și interesele ascunse ale noilor deputați (revista presei)
-
11 Decembrie 2014 12:14
Ziarul de Gardă publică o nouă investigație despre afacerile de familie și interesele ascunse ale noilor deputați.
În ediția de astăzi ZDG relevă schemele oamenilor lui Dodon. Partidul Socialiștilor a ajuns pentru prima dată în Parlament, aducând în forul legislativ 25 de deputați. Unii cunoscuți, pentru că sunt în viața publică și politică de mai mulți ani, alții, mai puțin cunoscuți. Toți au însă ceva în comun – afacerile. Cei mai prosperi sunt liderii formațiunii, care, prin intermediul rudelor, dețin afaceri de milioane, ascunse până acum de ochii lumii, susține publicația. Igor Dodon, președintele PSRM, și soția sa, Galina, ar deține 37% din acțiunile Fabricii de Conserve din Călărași prin intermediul Alinei Boțoc, care ar fi „secretara” sa, dar și prin intermediul firmei „Hunter Elit Club”, care (ar) aparține lui Ghenadie Mereanu, „cumnatul său”, precum și pachetul majoritar de acțiuni la Fabrica de vinuri din Onișcani, Călărași, care de mai bine de 5 ani, nu mai funcționează.
Ziarul de Gardă mai scrie că Agenția de publicitate deținută de omul de afaceri și politicianul Vlad Plahotniuc, face publicitate pentru Centrul Național Anticorupție (CNA), într-un proiect pentru combaterea corupției. Contractul dintre instituție și ÎCS „Casa Media” este în valoare de 280 de mii de lei.
Publicistul Petru Bogatu de la Ziarul Național denunță modul în care au fost reflectate în mass-media moartea lui Ion Butmalai precum și posibilele discuții în contradictoriu de la vârful PLDM. Potrivit editorialistului, la Chișinău lipsește jurnalismul de informare. Și chiar cel de opinie.Există însă din abundență propagandă, intoxicare și dezinformare, iar prestația multor instituții media trădează o înregimentare politică.
Timpul analizează de ce prețul la barilul de petrol scade drastic iar în Moldova benzinăriile afișează același preț. Potrivit fostului director ANRE, Victor Parlicov, „singurul lucru care poate influența prețurile pe piață este concurența. Benzinăriile ar trebui să concureze pentru cel mai bun preț, însă ele afișează practic aceleași cifre”. Specialistul crede că că între participanții de pe piață există un acord cu privire la coordonarea prețurilor, care este o practică anticoncurențială, ce trebuie sancționată de organele abilitate.
”Fantomele moldovenilor de la Soci”, titrează Adevărul care preia o investigație despre muncitorii la negru care au murit construind proiectul lui Putin. Autoritățile din Republica Moldova arată că 52 de cetățeni moldoveni au murit la Soci între 2009 și 2013. Acesta este însă numărul care reiese din solicitările făcute de familii pentru ajutorul de înmormântare, astfel numărul real ar putea fi mult mai mare.