Invenția unui tânăr timișorean | Rezultatele radiografiilor în doar câteva minute, în loc de câteva ore, la Spitalul Județean Timișoara

  • 08 Februarie 2020 13:02
Invenția unui tânăr timișorean | Rezultatele radiografiilor în doar câteva minute, în loc de câteva ore, la Spitalul Județean Timișoara Ziua de Vest

Pentru un act medical performant și rapid, e nevoie să ții pasul cu noile tehnologii. Un tânăr inginer din Timișoara, România a înțeles asta și a creat o aplicație unică, care poate citi pe loc rezultatul unei radiografii. Ritmul consultațiilor este acum mult mai alert, iar pacienții nu mai așteaptă ore în șir o veste de la medici, scrie Ziua de Vest.

Acest timișorean a venit să-și facă o radiografie, îngrijorat de durerile tot mai frecvente din piept. În doar 10 minute, medicii i-au putut spune că de vină este oboseala și că totul a fost o alarmă falsă. În mod normal, pacientul ar fi așteptat rezultatul chiar și patru ore, relatează sursa citată.

O aplicație originală stă în spatele rezultatului rapid. Este bazată pe doi algoritmi care pot citi radiografia pe loc: “Rezultatul apare aproape instant. Pe această radiografie puteți observa o leziune destul de mare. Algoritmul ne indică mai multe probleme printre care tuberculoza. Utilitatea cea mai mare va fi în gărzi pentru că volumul de investigații e din ce în ce mai mare”.

Acest aparat funcționează 24 de ore din 24. Zilnic, 200 de pacienți au nevoie de radiografii. Odată cu această aplicație, numărul celor care vor putea face o astfel de investigație va crește cu 20%.

Un tânăr inginer a creat aplicația care a schimbat cu totul ritmul consultațiilor din Spitalul Județean Timișoara.

Bogdan Berceanu, inginer software: ”Am observat trendul emergent al inteligenței artificiale în Radiologie și știam că noi avem aptitudinile. Aplicația și algoritmii nu sunt perfecți. Aceștia sunt gândiți să lucreze împreună cu un doctor și decizia finală rămâne la acesta”.

Dacă la spitalul din capitala Banatului proiectul deja funcționează, în spitalele din Oradea și București se află încă în faza de testare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău