Invazie de lăcuste pe mai multe terenuri agricole din Sîngerei. Ce spune ANSA

  • 10 Iulie 2023 16:00
Invazie de lăcuste pe mai multe terenuri agricole din Sîngerei. Ce spune ANSA

Mai multe terenuri agricole din raionul Sîngerei, semănate cu floarea soarelui, soia și porumb, au fost invadate de o specie de lăcustă. Inspectorii Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că s-au deplasat la fața locului pentru a constata cazul și a preleva probele necesare pentru determinarea speciei de dăunători. Totodată, ANSA informează că inspectorii au aplicat măsurile necesare în vederea combaterii insectei.

În urma investigațiilor de laborator s-a constatat că este vorba de specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană.

Calliptamus italicus se găsește în Europa de Vest și Asia Centrală. Lăcusta se extinde din Africa de Nord și țările care se învecinează cu Marea Mediterană până în Europa Centrală, Asia Centrală, Mongolia și vestul Siberiei. Aceste lăcuste pot fi întâlnite din iulie până în octombrie. Se dezvoltă în habitate calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase, cariere vechi, gropi de pietriș, zone presărate cu stâncă de lângă râuri. Apare în mod normal la densități mici în pajiști rare, netulburate, dar dispare atunci când terenul este cultivat.

Aceasta preferă cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere etc. Atacă părțile aeriene ale plantelor și în perioada invaziilor pot distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari.

Pentru combatere se recomandă efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice. Potrivit legislației Republicii Moldova în vigoare, responsabili de măsuri fitosanitare de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii din domeniul agroalimentar și APL-urile regionale.

Agenția monitorizează situația în teren și va întreprinde toate măsurile pentru a stopa extinderea lăcustelor și asupra altor sectoare. Totodată, solicită, agricultorilor să supravegheze terenurile cultivate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău