Invazia Ucrainei de către Rusia marchează un moment decisiv în remodelarea ordinii geopolitice (Revista presei)
-
29 Martie 2022 09:32
A trecut o lună de la începutul războiului în Ucraina vecină. Un război de amploare, un război nemilos în care numărul crimelor de război, crimelor împotriva umanității, atrocităților indescriptibile a depășit orice înțelegere, scrie Vitalie Vovc în editorial său din deschide.md...Ucraina rezistă, Ucraina arata lumii întregi cum trebuie să lupți pentru onoare și libertate. În opinia autorului anume Ucraina și nu altcineva sau altceva va fi noua unitate de măsură a „europenismului” după război. Întrebarea „Ce ai făcut tu când Ucraina lupta pentru libertate?” va deveni o întrebare definitorie, după Vitalie Vovoc. Publicistul sugerează că oficialii noștri au un maaaare interes să scoată, la un moment dat, un „as din mânecă” cât Palatul Parlamentului din București de mare. Să se vadă și de pe lună! Altfel, vom deveni oprobriul Europei. Și această rușine nu se spală, conchide Vovoc.
Invazia Ucrainei de către Rusia marchează un moment decisiv în remodelarea ordinii geopolitice, scrie Mold-Street. Publicația subliniază că bătălia pentru Ucraina nu este doar un alt război regional: reprezintă o ruptură în relațiile Rusia-Vest care va avea repercusiuni profunde pentru Europa și lume, se arată într-o amplă analiză a Economist Intelligence Unit (EIU), subdiviziune a grupului Economist. Această analiză examinează zece moduri în care războiul va afecta echilibrul global de putere. Potrivit analizei, Războiul Rusiei în Ucraina va aduce o nouă divizare a Europei, va aprofunda alianța strategică a Rusiei cu China, Acțiunile Rusiei accelerează bifurcarea lumii în două tabere ostile, concurente, O concentrare reînnoită pe securitatea europeană va restrânge înclinarea SUA către Asia, războiul din Ucraina va accelera o cursă globală a înarmărilor, Germania poate începe să joace un rol mai activ în politica europeană de securitate, Europa va fi forțată să decidă unde se află în noua ordine globală, Provocarea la adresa democrației globale va deveni mai pronunțată, Războiul din Ucraina îi va încuraja pe alții și va aprinde conflictele existente.
Nicolae Negru de la Ziarul Național scrie că publicația digitală a conservatorilor români „În Linie Dreaptă” (ILD) a adus în atenția cititorilor săi „previziunile și avertismentele lui Petru Bogatu despre Rusia”, pe care regretatul jurnalist le-a făcut pe parcursul anilor pentru presa de la Chișinău.
„Restabilirea imperiului sovietic, înainte de a fi un caz psihiatric, este totuși un obiectiv politic”, iar cei care fac „bășcălie pe seama acestor planuri, susținând că filipicele revanșarde și antioccidentale ale unor politicieni exaltați de la Moscova și Minsk n-ar trebui luate în serios” sunt pur și simplu „depășiți de evenimente”, avertiza Petru Bogatu, în ediția din 23 aprilie 1999 a ziarului Țara, când steaua lui Putin abia se arăta la orizont. „Referendumul nepedepsit riscă să provoace o reacție în lanț”, scria Petru Bogatu, în Ziarul NAȚIONAL, la 3 februarie 2014. Modul în care Rusia a invadat Ucraina, peste opt ani, pentru a o „demilitariza” și o „denazifica”, ilustrează o dată în plus spusele sale. „Scutul” neutralității este o iluzie, le-a răspuns Petru Bogatu politicienilor care credeau, din naivitate sau făcând jocul Rusiei, că Republica Moldova nu va păți ca Ucraina. Nicolae Negru remarcă faptul că, înaintea altor publiciști de la Chișinău sau București, Petru Bogatu a prezis că viitorul nu îi oferă Republicii Moldova decât două opțiuni: „Unirea cu România sau realipirea la Rusia”.
Război în Ucraina, ziua 33. 5.000 de civili ar fi fost uciși la Mariupol de la startul invaziei, în timp ce la Harkov peste o mie de clădiri au fost distruse, titrează Adevărul Moldova. Soldații ruși agresează și amenință jurnaliștii și presa locală în teritoriile ocupate de ei în Ucraina pentru a împiedica relatarea activităților lor și a impune răspândirea propagandei Kremlinului, denunță „Reporteri fără Frontiere (RSF), un ONG internațional care are drept obiectiv apărarea libertății mass-media.
Și Ziarul de Gradă prezintă cronologia evenimentelor războiului din Ucraina. Astăzi , este a 34-a zi de război în țara vecină. Astăzi urmează să se desfășoare în Turcia o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Trupele ruse continuă atacurile asupra unor ținte din sudul și nordul Ucrainei. În ultimele zile, rușii au bombardat depozitele de combustibil din apropierea Kievului. Cel mai recent – depozitul de combustibil din Rivne. Duminică, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.