Inundațiile din vestul Germaniei îi vor costa pe asigurători șapte miliarde de euro

  • 25 August 2021 13:58
Inundațiile din vestul Germaniei îi vor costa pe asigurători șapte miliarde de euro

Cererile de despăgubiri pentru inundațiile de luna trecută din vestul Germaniei au ajuns până acum la aproximativ șapte miliarde de euro (8,2 miliarde de dolari), a anunțat miercuri Asociația Asigurătorilor Germani (GDV), transmite DPA.

Din această sumă, 6,5 miliarde de euro sunt cereri de despăgubiri pentru afaceri, locuințe și ce s-a distrus în interiorul acestora, iar aproximativ 400 milioane de euro pentru autovehicule, scrie Agerpres.

"În condițiile în care se înregistrează progrese în înregistrarea și soluționarea cererilor de despăgubiri, nivelul acestei catastrofe devine abia acum vizibil", a afirmat directorul general al GDV, Joerg Asmussen.

La mijlocul lunii iulie, inundații grave au devastat mari părți din vestul Germaniei, precum și din țările vecine Belgia și Olanda. Landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat au fost cele mai afectate, dar și Bavaria și Saxonia au avut de suferit. Aproape 160 de persoane și-au pierdut viața în inundațiile care au afectat vestul Germaniei în zilele de 14 și 15 iulie și numeroase case, drumuri, căi ferate și poduri au fost distruse.

Conform GDV, inundațiile din iulie au fost cel mai distrugător dezastru natural din istoria Germaniei. Pierderile sunt mult mai ridicate decât în cazul inundațiilor din august 2002 (4,75 miliarde de euro) și iunie 2013 (2,25 miliarde de euro).

Luna aceasta, cancelarul Angela Merkel a anunțat că Germania va aloca 30 de miliarde de euro pentru reconstrucția zonelor sinistrate în urma inundațiilor devastatoare de la jumătatea lunii iulie. Această sumă, ce va forma un fond de reconstrucție și este mult mai mare față de cele alocate în urma altor catastrofe naturale în Germania, va fi suportată deopotrivă de Guvernul federal și de cele 16 landuri, într-un ''semn de solidaritate națională'', a precizat Merkel la o conferință de presă.

În luna iunie a acestui an, Cabinetul de la Berlin a aprobat un proiect de buget pentru anul viitor care prevede emiterea de noi datorii în valoare de aproape 100 miliarde de euro, în ideea de a putea finanța noile măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19, ceea ce ar duce împrumuturile totale contractate de Germania în perioada 2020-2022 până la un nivel de 470 miliarde de euro.

Începând din luna martie a anului trecut și până în prezent, cancelarul Angela Merkel și ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, au implementat un set de măsuri fără precedent de salvare și sprijinire, în ideea de a proteja cea mai mare economie a Europei de impactul pandemiei de COVID-19. Toate aceste măsuri au fost finanțate cu noi împrumuturi cu o valoare record de 130 miliarde de euro în 2020 și 240 miliarde de euro în 2021, pentru care a fost suspendată o prevedere constituțională privind frâna datoriilor. Această limită va trebui suspendată și anul viitor, pentru al treilea an consecutiv, pentru ca Berlinul să poată împrumuta 99,7 miliarde de euro în 2022. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău