Inundațiile continuă să afecteze țările din Europa Centrală și de Est. Meteorolog: „Ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”

  • 15 Septembrie 14:21
Inundațiile continuă să afecteze țările din Europa Centrală și de Est. Meteorolog: „Ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”

România a înființat tabere de refugiați și a lansat operațiuni de salvare după ce inundațiile au ucis cel puțin patru persoane și au distrus mii de case în estul țării, notează BBC, care prezintă situația provocată de ploile torențiale și în alte țări.

În România, sunt folosite bărci și avioane militare pentru a muta oamenii în siguranță, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prioritatea actuală este de a preveni alte pierderi de vieți omenești, potrivit News.ro.

Cele patru persoane decedate au fost găsite în județul Galați din sud-estul României în timpul unei operațiuni de căutare și salvare, au confirmat serviciile de urgență pentru agenția de presă AFP.

Zeci de persoane au fost salvate din locuințele lor în 19 zone ale țării”, au adăugat acestea.

În ultimele zile, ploile torențiale s-au abătut asupra Europei Centrale și de Est, umflând râurile și declanșând avertizări de inundații în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia și Ungaria.

Barierele împotriva inundațiilor din capitala cehă Praga au fost ridicate, în timp ce în unele părți ale Poloniei locuitorii au fost evacuați.

În Polonia, ministrul de interne Tomasz Siemoniak a declarat că există o „situație dificilă” în zonele din jurul a patru râuri.

În sud-vest, râul Biala a depășit nivelurile de siguranță cu doi metri și există o îngrijorare deosebită cu privire la orașele din apropiere Morow și Glucholazy.

Locuitorul din Glucholazy, Piotr Jakubiec, a declarat că a pregătit saci de nisip și pompe pentru a devia apa, dar că este „imposibil de prezis ce se va întâmpla”.

Este a doua oară în viața mea când asist la un astfel de fenomen. Este un coșmar pentru oamenii care locuiesc aici”, a spus el.

O altă locuitoare, Zofia Owsiaka, a declarat că toată lumea din oraș este „speriată” și că nu pare să existe „nicio speranță că ploaia se va opri”.

Bineînțeles că sunt speriată. Apa este cea mai puternică forță a naturii. Toată lumea este speriată”, a spus ea.

În orașul Wroclaw, mii de locuitori au fost nevoiți să folosească scările blocurilor înalte, deoarece lifturile au fost închise din cauza temerilor legate de inundații, a raportat presa locală.

Premierul Donald Tusk a încercat să asigure publicul că prognozele „nu sunt prea alarmante” și că amenințarea nu se extinde la întreaga țară.

În Cehia a fost declarată alertă maximă de inundații în 38 de locații diferite.

În Praga, barierele împotriva inundațiilor au fost ridicate, digurile au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă.

Vineri dimineață, 13 septembrie, o poartă de oțel de un metru grosime a fost folosită pentru a închide așa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka, care traversează orașul.

Poarta face parte dintr-o rețea națională de apărare împotriva inundațiilor instalată pentru a preveni repetarea pagubelor catastrofale cauzate de inundațiile din 1997 și 2002.

În acest weekend, atenția se concentrează asupra zonelor centrale și estice ale țării, în special asupra Moraviei de Nord, unde 50 de persoane și-au pierdut viața în 1997.

În Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părți, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depășite în doar câteva zile”.

Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.

Sunt posibile, de asemenea, inundații și alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt așteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.

Ploi torențiale continue sunt așteptate și peste graniță, în landul german Bavaria.

Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca și în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:7,2 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău