Ciclonul Boris a făcut dezastre în România: Patru oameni morți, peste 300 evacuați, 5.000 de case dărâmate, drumuri și poduri rupte

  • 15 Septembrie 09:49
Ciclonul Boris a făcut dezastre în România: Patru oameni morți, peste 300 evacuați, 5.000 de case dărâmate, drumuri și poduri rupte

În România a fost emis cod roșu de inundații pentru județele Vaslui și Galați, valabil până astăzi, 15 septembrie, la prânz. Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă și-au petrecut noaptea în zonele afectate de inundații, conform declarațiilor acestora. În acest timp, au fost amenajate mai multe corturi și o tabără într-un sat din Iași pentru sinistrații din Vaslui și Galați, județe care au fost lovite de inundații încă din noaptea de vineri spre sâmbătă. Patru persoane au murit până acum în urma inundațiilor.

Peste 140 de gospodării din 12 localități ale județului Vaslui au fost inundate, doi pacienți au rămas în ambulanțele care nu au mai putut înainta pe drumurile acoperite de aluviuni și blocate de viituri, iar zeci de persoane și-au petrecut noaptea departe de casele lor aflate în calea viiturii. Bilanțul provizoriul realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență arată că inundațiile au provocat „pagube semnificative”, transmite News.ro.

Situațiile cele mai dificile s-au înregistrat în localitățile Murgeni, Gara Banca, Zorleni, Trestiana și Grivița, Mălușteni, Fălciu, Gara Docăneasa, Vinderei, Lunca Banului, Rânzești, Bârlad și Bogdănești. Au fost înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 140 de gospodării. Până la momentul raportării, 46 de persoane au fost evacuate, între care 33 de copii și 13 adulți. În localitatea Grivița, doi pacienți au rămas blocați în ambulanțe din cauza aluviunilor de pe carosabil, însă șoseaua a fost curățată, astfel că o femeie însărcinată și un bărbat suferind de hipertensiune arterială au ajuns cu bine la spitalul din Bârlad”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui.

Administrația Națională a Rezervelor de Stat va ajuta populația afectată de dezastrul natural din județul Galați cu apă și alimente, a anunțat Guvernul din România, în contextul în care peste 5.000 de locuințe au fost avariate total sau parțial și peste 300 de oameni au fost evacuați.

Autoritățile vor distribui apă, conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr și cascaval pentru 7 zile, 50 de locuințe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi și lenjerii de pat, saci de dormit. De asemenea, Armata va trimite în Comuna Pechea din județul Galați zece bărci de salvare.

Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Județean Galați cu miniștrii Apărării, Internelor, Mediului. Prioritatea este salvarea de vieți omenești. Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid, inclusiv cu elicoptere pentru situații de urgență”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Galați, după inspectarea zonelor grav afectate de inundații.

Județele Galați și Vaslui au fost lovite de inundații încă din noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel mai grav afectat este județul Galați, unde patru oameni au murit, sute de gospodării au fost inundate, iar zeci de oameni au fost evacuați.

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții persoanelor afectate de inundații și acordarea de ajutor în regim de urgență. Până în prezent, au fost evacuate și mutate în siguranță 271 de persoane, autoritățile fiind in dialog cu alți 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă de siguranță”, a precizat Guvernul român.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, anunța sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook, că a ajuns la Galați, în zonele lovite de calamitate, precizând că va rămâne acolo peste noapte.

Voi face în aceste zile tot ce îmi stă în putere pentru siguranța românilor de aici”, arată liderul liberal, transmite News.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:3,6 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău