Într-o înregistrare video difuzată postum, Prigojin vorbește despre problemele lui de securitate

  • 31 August 2023 18:03
Într-o înregistrare video difuzată postum, Prigojin vorbește despre problemele lui de securitate

O înregistrare video cu Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a fost difuzată postum joi, la opt zile după moartea sa, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Materialul a fost publicat de canalul de Telegram Grey Zone, legat de Wagner, cu precizarea că fusese realizat cu câteva zile înainte de moartea lui Prigojin.

Acesta se referă la speculațiile privind situația sa și posibilele amenințări la adresa securității sale. El se adresează celor "care discută dacă sunt în viață sau nu - chiar acum e weekendul, a doua jumătate a lui august 2023, sunt în Africa". "Deci pentru cei cărora le place să discute despre lichidarea mea, sau despre viața mea privată, cât câștig sau orice altceva - totul e în regulă", susține Prigojin în filmul respectiv. Alte comentarii arată că era conștient de amenințările la adresa vieții sale.

Reuters nu a reușit să verifice locul sau data înregistrării realizate dintr-un vehicul în mers. Ținuta de camuflaj a lui Prigojin, pălăria și ceasul de la mâna dreaptă sunt aceleași dintr-un material video publicat în 21 august, în care șeful Wagner afirma de asemenea că se află în Africa. Referirea la "weekend" pare să indice că filmarea a avut loc în 19 sau 20 august, cu numai trei zile înainte de ziua de 23 august, când avionul în care se afla Prigojin s-a prăbușit la nord de Moscova.

Kremlinul a dezmințit sugestiile că Prigojin a fost asasinat din ordinul președintelui rus Vladimir Putin; purtătorul de cuvânt al președinției de la Moscova a respins astfel de speculații, numindu-le "o minciună absolută", însă ulterior a afirmat că ancheta privind catastrofa aviatică ia în considerare și posibilitatea unui act criminal.

Prigojin a condus în iunie o revoltă a mercenarilor Wagner împotriva conducerii forțelor armate ruse, pe care o critica în termeni duri. El a fost înmormântat marți în cimitirul Porohovskoe din orașul său natal, Sankt Petersburg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău