Într-o comună din România profesorii câștigă la fel ca în Europa. Dascălii au salarii și de peste 1000 de euro

  • 19 Februarie 2019 16:43
Într-o comună din România profesorii câștigă la fel ca în Europa. Dascălii au salarii și de peste 1000 de euro

La 15 minute de Oltenești și 80 de kilometri de cel mai sărac oraș din România, Negrești, se află comuna Hoceni. Trei mii de oameni au în localitate asfalt, apă curentă, canalizare, iluminat public, dispensar. 200.000 de lei (roni) pe an este bugetul comunității, dar marile realizări au fost posibile cu fonduri europene și programe naționale de dezvoltare.

7 milioane de euro au ajuns în comună. O parte bună din bani a fost cheltuită pentru copii. Patru grădinițe noi au apărut în ultimii ani. Au fost modernizate șase școli, iar elevii claselor primare din toate satele beneficiază în fiecare după-amiază de after-school. Tot pe bani europeni, în parteneriat cu Asociația Salvați Copiii.

Ceea ce a făcut comuna celebră este programul after-school, pentru că datorită acestuia, fiecare profesor ajunge să câștige lunar cât un coleg din străinătate.

Dascălii iau salariu până la 3.000 de lei (roni) pe lună pentru aceste activități. Cadrul didactic primește salariul de bază pentru activitatea de zi cu zi, iar pentru activitățile de după-amiază, când pregătesc copii, primesc salarizare până la 3.000 (roni) de lei pe lună.

Un învățător cu vechime poate duce lunar acasă peste 6.000 de lei (roni).

Finanțarea insă pentru acest program este valabilă doar doi ani. Primarul e sigur însă, că la Hoceni, impactul after-school va rămâne vreme multă și va atrage alte proiecte cu efect similar, iar proiectul va avea continuitate.

Sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău