Întrevederile secretarul de stat, Vladimir Cuc, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene

  • 09 Noiembrie 2022 13:30
Întrevederile secretarul de stat, Vladimir Cuc, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene

Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o serie de întrevederi bilaterale în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE). Diplomatul moldovean s-a întâlnit cu Kostadin Kodzhabashev, viceministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Andrej Stancik, secretarul de stat al Slovaciei, Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

În cadrul întrevederii cu Kostadin Kodzhabashev, viceministrul afacerilor externe al Bulgariei, părțile au discutat agenda europeană a țării noastre. Secretarul de stat l-a informat pe interlocutor despre eforturile Republicii Moldova în vederea realizării măsurilor propuse de Comisia Europeană  precum și a punctat interesul de a aprofunda cooperarea cu UE în domeniul securității și apărării, transportului, și comerțului.

A fost subliniată importanța sprijinului politic al Bulgariei pentru avansarea Republicii Moldova pe calea aderării la UE.

Viceministrul Kodzhabashev a reafirmat sprijinul Bulgariei, subliniind importanța implementării reformelor, consolidării rezilienței și fortificării instituțiilor statului. A fost exprimată disponibilitatea acordării asistenței și expertizei bulgare în procesul de aderare. De asemenea, ambii interlocutori au constatat caracterul constructiv al relațiilor bilaterale, impulsionate de vizita recentă a șefului statului bulgar în Republica Moldova

Agenda europeană și situația regională au constituit subiectele principale ale discuției cu Andrej Stancik, secretarul de stat al Ministerului slovac al Afacerilor Externe.

Diplomatul slovac a confirmat sprijinul politic al țării sale pentru Republica Moldova, a menționat disponibilitatea oferirii expertizei slovace în sfera afacerilor europene

Ambii interlocutori au salutat cooperarea moldo-slovacă în domeniul transportării gazelor naturale.

În marja Reuniunii ministeriale, secretarul de stat a purtat discuții cu Daniela Gîtman, secretară de stat al Ministerului român al Afacerilor Externe exprimând mulțumiri pentru sprijinul politic constant și expertiza europeană oferită Republicii Moldova. 

În discuție cu directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății Hans Kluge, secretarul de stat Vladimir Cuc a pledat pentru continuarea cooperarii ICE-OMS, în contextul preluării președinției Republicii Moldova din anul viitor. Părțile s-au pronunțat în favoarea implementării proiectelor concrete în sfera sănătății. Directorul Hans Kluge a informat că OMS este dispusă să acorde sprijinul necesar țării noastre în procesul aderării la UE la capitolul sectorial sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău