Întrevederea lui George Balan cu Vitalie Ignatiev. Ce subiecte au fost discutate

  • 03 Martie 2016 17:51
Întrevederea lui George Balan cu Vitalie Ignatiev. Ce subiecte au fost discutate

După o pauză de 5 luni, Chișinăul și Tiraspolul au decis relansarea grupurilor de lucru sectoriale și reluarea negocierilor în formatul 3+2.

Decizia a fost luată joi, 3 martie, în cadrul unei întrevederi a vicepremierului pentru reintegrare George Balan, cu reprezentantul Tiraspolului la negocieri, Vitalie Ignatiev. Printre temele abordate au mai figurat libera circulație în Zona de Securitate, taxele aplicate instituțiilor controlate de Chișinău din stânga Nistrului, dar și statutul forțelor de pacificare din regiune.

După întrevederea care a durat mai bine de trei ore, vicepremierul moldovean pentru reintegrare, George Balan, a menționat că au fost discutate mai multe subiecte importante, propuse de ambele părți, printre care accesul țăranilor din raionul Dubăsari la pământurile lor, tarifele și taxele aplicate instituțiilor controlate de Chișinău din stânga Nistrului, dar și libera circulație în zona de securitate. De asemenea George Balan a menționat că printre temele abordatea fost și schimbarea statutului misiunii de menținere a păcii  din regiune, înuna civilă, cu mandat internațional.

„Au fost discutate câte 5-6 subiecte din ambele părți, fără careva limitări. Abordarea a fost una constructivă. Am decis că se va intensifica lucrul la nivelul reprezentanților politici și vom impulsiona activitatea grupurilor de lucru. Așteptăm în aprilie vizita la Chișinău și Tiraspol a reprezentanților grupurilor de lucru în formatul 3+2, iar dacă discuțiile vor decurge pozitiv, și vom avea o deschidere din partea părții transnistrene, sperăm că din vară negocierile în formatul  5+2 să fie reluate. Sper că vom depăși toate disensiunile pentru ca să putem îndeplini acest obiectiv. Chișinăul este gata să abordeze problema matur. Vom încerca să intensificăm cadența întâlnirilor, dar și să le ridicăm la un nivel calitativ nou”, a declarat George Balan.

Reprezentantul Tiraspolului la negocieri, Vitalii Ignatiev, a menționat că în cadrul discuțiilor au mai fost abordate și o serie de subiecte ce țin de reluarea importului de mărfuri în regiune, inclusiv pe cale feroviară și terestră. Totodată el a criticat mersul lent al negocierilor, învinuind Chișinăul că ar face presiuni politice asupra Tiraspolului, inclusiv prin intentarea unor dosare penale membrilor administrației regiunii.

„Ne-am adresat Chișinăului să înceteze amenințările, să abordeze situația calm, fără a pune presiuni de natură politică și economică, relaxarea presiunilor fiscale și de taxe, așa încât toate discuțiile să poarte un caracter civilizat, în concordanță cu normele internaționale. Am propus data de 10 martie pentru a organiza  o întâlnire a grupurilor de experți, propunere respinsă de Chișinău. Nu vom accepta transpunerea discutării problemei ce ține de Zona de securitate în formatul 5+2 pentru că aceasta ține doar de competența reprezentanților politici a celor 2 părți. Avem nevoie de mici istorii de succes. Până acum avem doar declarații din partea Chișinăului, de la care așteptăm un răspuns  cât mai rapid pentru a debloca situația”, a declarat Vitalii Ignatiev.

În același timp ambii oficiali au calificat întâlnirea drept una constructivă, menționând că sunt gata să se întâlnească săptămânal pentru a impulsiona rezolvarea divergențelor dintre cele două maluri ale Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău