Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova, care vor să-și digitalizeze afacerile, vor fi susținute printr-un nou Program de stat
-
24 Iunie 2022 16:34
Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) a lansat „Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii”, prin intermediul căruia companiile autohtone vor putea accesa suport financiar nerambursabil de până la 500 mii lei pentru digitalizarea proceselor de producere și prestări servicii.
Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a reiterat importanța digitalizării economiei și suportul oferit de stat antreprenorilor ce intenționează să-și digitalizeze afacerile.
”Accelerarea transformării digitale rămâne una dintre cele mai înalte priorități pentru Republica Moldova și pentru Ministerul Economiei. Dezvoltarea competențelor digitale este esențială atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi. Iar țara noastră dispune de toate resursele necesare pentru crearea unui viitor digital la noi acasă. Guvernul, în pofida crizelor și a dificultăților, a majorat bugetul pentru acest an de la 140 milioane la 340 milioane de lei, pentru a susține întreprinderile mici și mijlocii, bani de care va avea parte și acest program. Într-adevăr, facem eforturi mari la capitolul digitalizare. Echipa de la Ministerul Economiei lucrează la o serie de pachete de digitalizare, care au drept scop simplificarea regulilor pentru Parcul IT, pentru a înregistra un număr mai mare de vânzări de către companiile IT. Programul lansat astăzi vine să confirme acest suport. De aceea, îndemnăm antreprenorii să beneficieze de condițiile programului, să acceseze fondurile puse la dispoziție și să-și dezvolte afacerea, digitalizând-o”, a precizat ministrul Gaibu.
Programul oferă o abordare integrată de susținere a ÎMM – urilor prin introducerea instrumentelor digitale, în scopul dezvoltării productivității și competitivității întreprinderilor locale.
Beneficiari ai Programului pot fi ÎMM-urile care:
- - își desfășoară activitatea antreprenorială pe teritoriul Republicii Moldova;
- - activează de minimum 12 luni pe piață până la data depunerii dosarului la Program, au prezentat la Biroul Național de Statistică situațiile financiare (prescurtate, simplificate sau complete conform Standardului Național de Contabilitate) pentru ultimul an de activitate;
- - nu au restanțe față de bugetul public național;
- - dispun de personal cu competențe necesare pentru implementarea proiectului investițional, confirmate prin acte/certificate corespunzătoare.
Termenul de implementare a Programului este de 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire în baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.
Acțiunile Programului sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
La evenimentul de lansare a Programului au participat și prim-ministra Natalia Gavriliță, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.