Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene (Raport CCIA)

  • 14 Noiembrie 14:14
Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene (Raport CCIA)

Întreprinderile deținute de stat în Republica Moldova trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene, potrivit unui raport, prezentat astăzi, 14 noiembrie, de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA). Raportul a identificat reformele care sunt esențiale pentru îmbunătățirea administrării întreprinderilor de stat, în special în ceea ce privește funcțiile lor de management și control. Ținând cont de faptul că întreprinderile deținute de stat activează în sectoare critice pentru economia Republicii Moldova, precum sectorul energetic, transportul și telecomunicații, raportul subliniază importanța reducerii interferenței politice și asigurării unei funcționări eficiente, transparente și competitive cu sectorul privat, transmite Radio Chișinău.

Raportul include recomandări pentru Parlament, Guvern, Agenția Proprietății Publice, Centrul Național de Integritate, Autoritatea Națională de Integritate și întreprinderile publice, în vederea îmbunătățirii modului de administrare a înreprinderilor de stat prin includerea unor controale interne și instituirea unor măsuri anticorupție aliniate practicilor internaționale.

Principalele recomandări vizează numiri pe bază de merit și conform unor criterii mai riguroase la consiliile și conducerea întreprinderilor de stat, eliminarea funcționarilor publici din consiliile de administrație, alocarea mai multor resurse pentru evaluarea și verificarea declarațiilor de avere și intereselor personale ale reprezentaților conducerii de vârf a întreprinderilor de stat, elaborarea politicilor de remunerare rezonabilă a comitetelor de directori și membrilor consiliilor de administrație, dar și consolidarea normelor privind achizițiile publice ale întreprindelor care aparțin statului.

Înreprinderile de stat „nu au structuri de monitorizare internă care să vegheze asupra integrității angajaților”, susține fostul director al Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu.

„Raportul, în esență, are o linie generală de recomandare – stardardele de transparență și de monitorizare, dar și de integritate față de întreprinderile controlate de stat, trebuie să fie aceleași”, a spus Iulian Rusu.

Raportul reprezintă „un plan strategic cu zeci de recomandări care pot fi puse în aplicare atât de Parlament, cât și de către Guvern”, în baza căruita autoritățile pro-europene de la Chișinău ar putea obține mai multă credibilitate în contextul alegerilor parlamentare din 2025, subliniază copreședintele Comitetul Consultativ Independent Anticorupție, James Wasserstrom.

„Există funcționari publici care dețin posturi de conducere în cadrul întreprinderilor de stat și sunt, de asemenea, responsabili de reglementarea acestor întreprinderi. Acest conflict de interese influențează comportamentul întreprinderilor, al Guvernului și ar trebui stopat imediat. În al doilea rând, este inadmisibil să nu existe norme care să reglementeze achizițiile marilor întreprinderi. În raport am inclus exemple de infracțiuni, alocări nejustificate, deturnări de fonduri, fraude, risipe, abuzuri. Partidul aflat la conducere poate lua măsuri pe termen scurt pentru a aborda problemele menționate, precum și altele, precum faptul că diferite categorii de personal din întreprinderi sunt tratate diferit în baza legii”, a spus James Wasserstrom.

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție este o structură independentă alcătuită din experți internaționali în domeniul anticorupție și membri ai societății civile din Republica Moldova. Comitetul are misiunea de a analiza problemele  legate de corupție care afecteză instituțiile statutului și îmbunătățirea capacității acestora de a combate acest fenomen.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:56 %
Vint:9,77 m/s
Sat
-0
Sun
3
Mon
4
Tue
7
Wed
7
Arhivă Radio Chișinău