Între scepticism și hohote de râs. Val de glume pe Internet după ce Putin a anunțat vaccinul anti-COVID

  • 15 August 2020 12:51
Între scepticism și hohote de râs. Val de glume pe Internet după ce Putin a anunțat vaccinul anti-COVID

Vestea privind dezvoltarea unui vaccin rusesc anti-COVID nu a stârnit nu numai îngrijorare în cadrul comunității internaționale, ci și un val de informații false și glume la adresa președintelui rus Vladimir Putin, scrie BBC, citat de DIGI24.ro.

O postare populară pe rețelele de socializare, în care apariția vaccinului este lăudată, a apărut pe o pagină de Facebook fals atribuită președintelui rus, despre care se știe că evită să comunice prin astfel de mijloace. Însă, peste 200.000 de persoane din întreaga lume consideră că au ditribuit chiar mesajul lui Vladimir Putin. 

Mesajul viral compară primul satelit sovietic care „a deschis calea umanității în spațiu” cu vaccinul rusesc, care „va deschide calea către un viitor fără COVID-19, măști și izolare socială”.

Cum a fost prezentată vestea dezvoltării vaccinului în presa din Rusia

 Știrile despre vaccinul local au fost prezentate în mass-media rusească ca o descoperire majoră în lupta împotriva coronavirusului. Televiziunea națională a scos în evidență siguranța tratamentului rusesc. Canalele TV de stat au menționat, de asemenea, scepticismul din Occident cu privire la vaccin și la faptul că nu a fost testat suficient. Dar aceste preocupări au fost repede respinse, fiind considerate „atacuri” la adresa Rusiei.

De asemeneam rușii au aflat de la televizor că vaccinul anunțatde de Putin este un triumf al științei farmaceutice ruse, subliniind că este „mult mai eficient” decât orice vaccin străin, însă materialele prezentate la TV nu au avut și dovezi în acest sens.

Scepticism în rândul comunității internaționale

Viteza cu care Rusia anunță că a parcurs etapele privind dezvoltarea vaccinului anti-COVID ridică semne de întrebare privind riscurile asumate și modul în care au fost făcute testele. Experții sunt deocamdată sceptici cu privire la eficacitatea vaccinului.

”Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. O astfel de aprobare, pe repede-înainte, poate însemna că posibilele efecte adverse ale vaccinului nu pot fi detectate. Acestea, deși ar fi rare, ar putea fi grave, a avertizat Ayfer Ali.

Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, a spus că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.

„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a spus el. „Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.

Și Organizația Mondială a Sănătății a primit cu prudență vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 și a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare și evaluare stabilite de această organizație, relatează agențiile Reuters și EFE. Singurul care pare să fie entuziasmat de anunțul Rusiei este președintele filipinez Rodrigo Duterte, care s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se așteaptă să fie gratuită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău