Interzicerea Partidului Șor nu va opri războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova (Revista presei)

  • 20 Iunie 2023 10:04
Interzicerea Partidului Șor nu va opri războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova (Revista presei)

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțional partidul „Șor”. Formațiunea, acuzată că ar fi o grupare criminală, urmează a fi lichidată, scrie DW.

Președinta Maia Sandu a salutat hotărârea Curții Constituționale de interzicere a partidului Șor, iar purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit în zeflemea despre decizia judecătorilor moldoveni și a sugerat că aceasta ar fi contrară principiilor democratice. Totodată fruntașa partidului Șor, care figurează în numeroase dosare penale, inclusiv în cel vizând celebrul jaf bancar de un miliard de dolari în 2014, Tauber  a spus că deja au fost identificate „mai multe formule de continuare a luptei”, adaugă DW.

Partidul Politic „Șor” ar fi fost lichidat prin procedură penală. Șefa de la anticorupție explică de ce formațiunea nu mai avea viitor, citim în Gazeta de Chișinău. Chiar dacă Curtea Constituțională (CC) nu ar fi acceptat solicitarea Guvernului și nu ar fi fost declarat neconstituțional, Partidul Politic „Șor”, oricum, urma să fie scos  în afara legii, a declarat Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, la TVR Moldova. Până la urmă, CC a ajuns la un rezultat pe care procuratura tot îl urmărea prin procedura penală”, a explicat Veronica Drăgălin.

Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase, citat de deschide.md, susține că decizia Curții Constituționale din 19 iunie prin care Partidul politic „Șor” a fost declarat neconstituțional este una fără precedent și „unică în Europa”. Aceasta comportă mai multe riscuri în special legate de posibilitatea interpretării extensive și folosirii „agresive” de alte guvernări în lipsa unei democrații „bine stabilite”. Alexandru Tănase a mai spus  că pentru a comenta mai detaliat Hotărârea Curții este necesară a fi studiată partea motivată a deciziei.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că o decizie de interzicerea Partidului Șor nu va opri războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova. Dar va fi o primă, serioasă lovitură de răspuns, un semnal că statul Republica Moldova a hotărât să se apere de imperialismul rus, să lupte cu adevărat pentru independența sa, să nu-i permită Rusiei să se amestece în afacerile sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău