INTERVIURI | Admiterea la studii în România: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgul Mureș, Universitatea din Petroșani, Universitatea Transilvania din Brașov

  • 06 Iulie 2021 16:03
INTERVIURI | Admiterea la studii în România: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgul Mureș, Universitatea din Petroșani,  Universitatea Transilvania din Brașov

Reporterul Radio România Chișinău a discutat cu cei prezenți la „Târgul universităților din România” despre instituțiile de învățământ pe care le reprezintă.

  1. Topor Alina, studentă la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgul Mureș

R: Câte locuri sunt alocate anul acesta basarabenilor în cadrul Universității?

Alina: Toată universitatea alocă 32 de locuri pentru toate specialitățile universității, respectiv 22 cu bursă, 10 fără.

R: Ce oportunități are un student de la Mureș?

Alina: În primul rând un student de la Universitatea de  Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgul Mureș dispune de bursă ca etnic român, pe lângă aceasta poate concura pentru o bursă de merit și cea socială. Aceste burse sunt cumulative, fiind una din puținele universități care au această oportunitate. Dispunem de un cămin gratuit pe toată durata studiilor.

R: Ce evenimente sunt în cadrul universității, cu ce se ocupă un student în timpul liber?

Alina: Avem două festivaluri foarte faine care sunt singurile din toată România, primul fiind MediFun care este cu specific medicinal și durează vreo 4 sau 5 zile, are probe sportive, culturale, seara fiind invitați artiști. Cel de al doilea festival este un congres internațional științific se numește MariSiensis unde sunt invitați lectori universitari atât de la noi, din Europa și din toată lumea având o amploare de aproximativ 1000-2000 de participanți anual.

R: Vă mulțumesc!

2.Adelin Ungureanu, lector universitar în cadrul facultății de Științe a Universității din Petroșani

R: Ce oportunități are un student în cadrul Universității din Petroșani?

Adelin: În cadrul universității noastre, indiferent de ce program de studii de licență aleg, viitorii studenți benefeciază de un parcurs didactic de excepție. Universitatea de peste 70 de ani aflată în funcțiun. În ceea ce privește viața de student, aceștia beneficiază  de cazare la cămin exclusiv în camere cu câte 2 paturi în cameră, acces gratuit la TV, internet și toate celelalte chestiuni care țin de organizarea internă. În privința beneficiilor ei au mai multe tipuri de burse, fie bursă de basarabean, fie burse de merit, sociale.

R: Poate un student să faciliteze în același timp de 2 sau 3 burse?

Adelin: Nu, în schimb bursele sunt diferite ca și cuantum, deci este bursa care o ține de la început fiind aia de basarabean, iar în cazul în care rezultatele sunt bune obține o bursă de merit cu un cuantum aproape dublu cât două astfel de burse.

R: Ce face un student în timpul liber în cadrul universității?

Adelin: Suntem într-o zonă turistică bine pusă la punct, de fapt zona aceasta se numește Valea Jiului. Petroșani reprezintă cea mai mare localitate urbană din zonă, fiind municipiu. Lângă Petroșani practic avem un conglomerat urban turistic: Petrila, Lupeni, Vulcan, Aninoasa pănă la Aurican și Câmpul lui Neago oferă „n” posibilități de petrecere a timpului liber. De la drumeții și acces la zona montană, până la vizitarea locurilor la doar 60 de km este Tîrgul Jiu cu coloană Masa Tăcerii și Poarta Sărutului cu acces la defileul Jiului o șosea extraordinară în România. Partea de Nord-Est este Deva și la capăt de autostradă pentru legătura dintre centru și vestul Europei sau catre zona de nord Cluj, Baia Mare. În ceea ce îi privește pe studenți, aceștia își administrează practic căminele și își organizează așa cum consideră ei. Unii dintre ei preferă să și lucreze probabil în regim part-time.

R: Universitatea are un parteneriat cu unele companii pentru a le oferi studenților oportunitatea dea a-și găsi un post de muncă mai repede dupa finalizarea studiilor?

Adelin: Există companii și parteneriate cu companii ce îți pot oferi un loc de muncă încă din perioada studenției. Ele vin și îți prezintă ofertele de muncă pentru studenții activi și o parte  dintre ei, după finalizarea studiilor, au posibilitatea să continuie aceste activități. Aș dori să punctez și alte aspecte ca programul Erasmus plus, care este foarte dezvoltat.

R: Vă mulțumesc!

3.      Bianca Roșcovanu, voluntară la ATB Brașov (Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov), Universitatea Transilvania din Brașov

R: Am observat că foarte mulți tineri sunt interesați de oferta educațională oferită de ATB Brașov. Cum credeți, de ce?

Bianca: Presupun că foarte mult contează frumusețea orașului în care înveți și atmosfera plăcută pe care o simți în procesul învățării și în procesul anilor de studii și pe lângă asta noi avem o gamă destul de largă de facultăți.

R: E o singură universitate unde pot aplica tinerii?

Bianca: Da, avem o singură universitate împărțită în vreo 18 facultăți și deviza UniTBv este: ,,Învață să fii în centru”, pentru că Brașovul este în centrul României și însuși rectoratul facultății este la fel în centrul-centrul Brașovului.

R: Care ar fi cele mai populare facultăți de care tinerii se interesează?

Bianca: Cel mai mult vin cu dorința de a se înscrie la facultatea de Litere, Economie sau avem  o varietate de facultăți de Inginerie, pentru că Brașovul în anii săi a fost mai mult un oraș industrial.

R: Aveți o statistică despre câți basarabeni sunt admiși anual în cadrul universității din Brașov?

Bianca: Pe cât de popular este Brașovul, locuri pentru basarabeni se oferă puține. De exemplu, anul acesta la o facultate au fost doar 9 locuri pentru basarabeni. Brașovul este un oraș preferat de basarabeni. Sincer, când mergi pe stadă nu există zi în care să nu observi pe cineva că vorbește cu un accent basarabean, aici vin și elevi și studenți și foarte multe persoane care doresc să muncească.

R: Ce vă motivează pe Dvs. să fiți voluntară în cadrul acestui târg?

Bianca: La timpul meu, acum doi ani nu știam de existența lor sau probabil eu nu m-am interesat atât de mult, dar am aplicat singură și mi-a fost destul de greu. Acum având posibilitatea să ajut și eu, prefer să îi ajut ca să le fie lor mai ușor. Eu înțeleg foarte bine, stresul ăsta după ce afli notele la bac și nu înțelegi încotro să pleci sau ce să mai faci, unde să aplici, cum să aplici.

R: Să înțeleg că lipsa informației este încă totuși o problemă?

Bianca: Da, lipsa informației este totuși o problemă. Cu toate că din experiența mea pot să spun că dorința e mai presus de orice. Pandemia a influențat foarte mult procesul de admitere, astăzi fiind totul mult mai ușor, pentru că totul are loc online, la fel și informațiile necesare le găsim toate pe pe internet.

R: Vă mulțumesc!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău