INTERVIU | Veaceslav Berbeca, despre solicitarea Comratului de a avea 5 mandate în Parlament: Nu cred că trebuie să schimbăm sistemul electoral fiindcă așa doresc unii politicieni din Găgăuzia (AUDIO)
-
27 Iulie 2022 13:11
Expertul în politică de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, susține că cerința Comratului de a avea cinci mandate în Parlamentul de la Chișinău a reapărut în contextul unei noi apropieri a Rep. Moldova de UE, așa cum tema respectivă apăruse în anul 2014, când autoritățile de la Chișinău semnau Acordul de Asociere cu UE. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, Veaceslav Berbeca spune că ar fi nevoie de schimbat sistemul electoral al Rep. Moldova, iar politicienii folosesc regiunea găgăuză ca instrument împotriva autorităților de la Chișinău.
- Cât de justificată vi se pare solicitarea făcută publică de către unii deputați de la Comrat ca regiunii autonome găgăuze să-i fie atribuite cinci mandate în Parlamentul de la Chișinău?
- Asta este greu de realizat din mai multe puncte de vedere, dar, în primul rând, de faptul că noi avem un sistem electoral care nu prevede astfel de posibilități. Este nevoie de a schimba sistemul electoral...
- Este evident faptul că și ei cunoșteau această situație...
- Evident că știau. Din punctul meu de vedere, nu cred că este bine ca să facem o astfel de abordare, să abordăm problema astfel încât, din punct de vedere regional, să atribuim mandate. Dacă, totuși, s-ar merge pe această idee nu știu dacă este cazul ca să se discute despre cinci mandate, fiindcă populația găgăuză este de circa 4%.
Este o solicitare mai veche, care apare cam o dată la câțiva ani. În mod special despre asta s-a discutat foarte mult în 2014, când Rep. Moldova trebuia să semneze Acordul de Asociere și am avut atunci tensiuni cu UTAG.
- Acum, prin ce s-ar explica această cerință?
- Când apar discuții despre apropierea Rep. Moldova față de UE, din păcate, regiunea găgăuză este folosită de politicieni împotriva autorităților centrale, așa cum a fost în 2014, avem acum și în 2022, când Rep. Moldova a obținut statut de țară candidată la UE. A doua explicație cred că ține de faptul că la anul vor fi organizate alegeri ale bașcanului. Anumiți viitori sau potențiali candidați încearcă, într-un fel, să se impună.
- Alt moment, dle Berbeca, deputații care au anunțat despre această solicitare au făcut referire la reprezentativitatea politică. Dar, în același timp, statutul autonomiei Găgăuziei nu asigură, oare, regiunii suficientă reprezentativitate sau vizibilitate?
- La nivel local nu există nici o problemă. Legea din 1994 privind statutul special al acestei regiuni le acordă drepturi politice foarte mari, dacă ne referim la autoguvernare. Din păcate, de foarte multe ori, politicienii din autonomia găgăuză consideră că își pot consolida imaginea sau își pot crea baze bune politice pentru a se lansa în politică sau chiar pentru a obține voturi și funcții politice, având o retorică agresivă, note ultimative la adresa Chișinăului.
- Ce ar trebuie să facă în această situație Chișinăul? Care ar fi soluția optimă?
- Chișinăul a făcut foarte multe în raport cu autonomia găgăuză. Din punct de vedere a finanțelor publice locale, autoritățile găgăuze sunt net privilegiate în raport cu alte raioane din Re. Moldova.
Eu cred că printre principalele lucruri pe care trebuie să le facă autoritățile centrale, evident de comun acord cu politicienii din UTAG, este să revizuiască legea din 1994 în care să fie foarte bine nuanțate și foarte bine explicate, definite competențele autorității acestei regiuni.
Din punct de vedere politic, este reprezentantul Găgăuziei în Guvernul Rep. Moldova.
Din punct de vedere al alegerilor parlamentare, asta deja este treaba partidelor. Nu cred că trebuie să schimbăm sistemul electoral fiindcă așa doresc unii politicieni din această regiune.