INTERVIU. Valeriu Munteanu: Unul din obiectivele principale imediate este alegerea Președintelui

  • 08 Februarie 2016 13:10
INTERVIU. Valeriu Munteanu: Unul din obiectivele principale imediate este alegerea Președintelui

INTERVIUL SĂPTĂMÂNII: Invitatul emisiunii de astăzi este vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, ministru al Mediului. Domnule Munteanu, bună ziua și bine ați venit la Radio Chișinău!

Valeriu Munteanu: Bună ziua și bine v-am găsit!

Radio Chișinău: Pentru că toată lumea este la curent cu evenimentele din ultimele zile, cred, - și cu învestirea Guvernului și cu protestele din centrul Chișinăului, - prima întrebare este dacă v-ați așteptat la o asemenea reacție a protestatarilor la modul cum a fost votat Guvernul ?

Valeriu Munteanu: Eu fac o distincție foarte clară întrereacțiile naturale, clare alecetățenilor Republicii Moldova, care sunt îndreptățiți să fie nemulțumiți de situația din Republica Moldova și, evident, că în centrul atenției este clasa guvernantă și noi ne asumăm o parte din responsabilitate pentru situația în care se află Republica Moldova. În același timp, facem distincție între aceste reacții și anumite elemente care s-au văzut, cu caracter de răsturnare a puterii de stat, cu caracter de preluare ilegală a puterii de stat, de puci, pe care le-am văzut la Parlamentul Republicii Moldova și care foarte clar s-au văzut că au fost organizate. În momentul în care liderii acestor proteste îndemnau oamenii să ia cu asalt Parlamentul  unde erau miniștrii și deputații, chemau la alte acțiuni ilegale, în acest caz este foarte clar, că era un alt scop și anume răsturnarea puterii în stat.

Radio Chișinău: Cum calificați incidentul cu domnul Ghimpu, liderul Partidului Liberal, care a fost lovit de protestatari, de altfel, ca și doamna Fusu, ministra Educației?

Valeriu Munteanu: Am spus și cu alte ocazii,este incidentul care a încununat opera puciștilor, pentru că la asta au chemat organizatorii acestui miting. Eu vreau să vă spun că timp de cinci ore, peste o sută de persoane s-au aflat în Parlamentul Republicii Moldova, nu doar deputați și miniștri, ci și angajați simpli din Guvern și Parlament, personal tehnic, funcționari din ambasade, am văzut frică si sperietură groaznică în ochii aceștor oameni , am văzut femei semi-leșinate , am văzut oameni care au încercat de trei-patru ori să fie scoși și nu s-a reușit și am văzut niște oameni cu niște apucături semi-criminale. Vorbesc de liderii și de fruntașii acestor proteste care chemau la linșaj, chemau să fim blocați și chemau să fie luat cu asalt Parlamentul. Eu am spus și cu alte ocazii, știu că domnul președinte Ghimpu demult și pentru foarte multă lume este o persoana incomodă, dar este un mare patriot, este o persoană foarte dedicată cauzei naționale, și lupta continuă. Devine evident că nu este doar o luptă internă ceea ce se petrece  în Republica Moldova, pentru putere, pentru bani , pentru fluxuri financiare, ci este un scenariu dintr-o operă geostrategică coordonată de Moscova. De aceea, domnul președinte și de această dată nu a admis ca Republica Moldova să reîncape pe mâna rușilor.

Radio Chișinău: Cum s-a întâmplat, totuși, că protestatarii au reușit să pătrundă în Parlament, iar poliția la început a avut o reacție cumva anemică?

Valeriu Munteanu: Anemică și chiar ezitantă. Poliția a avut suficientă informație și suficient timp ca să se pregătească, să apere Parlamentul Republicii Moldova, având și experiența anului 2009. Nu știu cum s-a întâmplat acest lucru. Răspunsurile trebuie să le dea poliția. În același timp, cu siguranță au existat oameni înarmați cu diferite obiecte contondente pe care le-au folosit, cu gaze lacrimogene, știu foarte exact acest lucru, pe intrarea din spate gaze lacrimogene au fost pulverizate de protestatari, nu de poliție.  Respectiv, ei au folosit obiecte contondente, au vrut să intre in Parlament, și tot așa mai departe. Și, în același timp, vreau să îi laud pe polițiști, pentru că în condiții mult mai complicate decât la 7 aprilie, nu au avut loc vărsări de sânge.

Radio Chișinău: Cum au părăsit membrii Guvernului, parlamentarii, reprezentanții ambasadelor clădirea Parlamentului? Pentru că, ați auzit probabil informațiile lansate de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care zice că ei ar fi ieșit din clădirea legislativului îmbrăcați în uniforme de polițiști?

Valeriu Munteanu: Cu siguranță s-au aplicat anumite măsuri operative, astfel încât timp de cinci ore, rând pe rând, om cu om, au fost scoși din cladire. La început femeile, eu cu domnul președinte Ghimpu, cu domnul președinte Lupu și domnul Untilă, domnul Chirinciuc, cred că am fost ultimii care am părăsit clădirea legislativului.

Radio Chișinău: Reprezentanții opoziției și unii experți, pun la îndoială legitimitatea noului Guvern, invocând încălcări de procedură. În opinia dvs au fost sau nu încălcată procedura de votare a Guvernului?

Valeriu Munteanu: Eu am pe masă Constituția Republicii Moldova, care descrie foarte clar procedura de numire a Guvernului care a fost respectată în totalitate, precum și procedura de depunere a jurământului. Există deja în acest sens o sesizare scrisă de socialiștii din Parlament la Curtea Constituțională, urmează ca și această instanță să se expună. Nu am absolut nici un dubiu, sunt absolut sigur că toate procedurile au fost respectate și avem un Guvern legitim în Republica Moldova.  În aceeași cheie, există deja reacțiile organismelor internaționale, al ambasadelor, dar si reacția președintelui Iohannis care a scris pe o postare pe facebook că susține guvernarea și guvernul de la Chișinău, care este proeuropeană. Chiar dacă a venit și altă lume care a fost aleasă pe alte liste în Parlament, ei au subscris că vor munci în continuare doar pentru dezideratele pentru care a venit în Parlament Partidul Liberal.

Radio Chișinău: Cum îți vede Partidul Liberal, rolul său în noua majoritate parlamentară?

Valeriu Munteanu: Cum a fost și până acum: incomozi, intransigenți.. Și, dacă vreți, am încercat întotdeauna să fim obrazul guvernării, obraz peste care s-a lovit din păcate și acest lucru îl vom face și în continuare. Vom depune efortul pentru ca lucrurile să se miște în direcția pozitivă. Și, în același timp, le-am spus-o clar și răspicat și partenerilor de guvernare, în momentul în care lucrurile nu se vor schimba, în momentul în care vor exista mișcări de trișare, partidul nostru nu va ezita să se retragă dintr-o construcție care nu va mai răspunde dezideratelor pentru care a fost creată. Am, în acest moment, convingerea că toată lumea din această guvernare va munci ca niciodată pentru ca lucrurile să se îndrepte în bine în Republica Moldova.

Radio Chișinău: Ar putea sau nu să vă afecteze imaginea o coaliție cu Partidul Democrat, pentru că unii deja vă acuză de trădare?

Valeriu Munteanu: Noi am fost întotdeauna,de la 2009 încoace în coaliție cu Partidul Democrat și cu Partidul Liberal Democrat, așa cum suntem și acum. Cei 14 comuniști care au ieșit din Partidul Comuniștilor se înrolează în Partidul Democrat. La ei în partid mai este și un deputat care a fost ales și pe alte liste, a Partidului Socialiștilor. Este o opțiune a lor, oamenii au venit către idealurile și către dezideratele noastre, nu noi liberalii către dezideratele lor și aceasta este o deosebire foarte mare. În același timp, avem mai mulți deputați liberal- democrați și sunt absolut sigur că cei care, din păcate, au rămas în Partidul Liberal Democrat se transformă într-un fel de sectă care face mai mult rău decât bine Republicii Moldova.

Radio Chișinău: Opoziția insistă pe alegeri anticipate invocând o profundă criza guvernamentală, un blocaj al sistemului în general. Admiteți că s-ar putea ajunge la anticipate?

Valeriu Munteanu: Trișează, pentru căvorbind sincer, în Republica Moldova, două partide își doresc alegeri anticipate: Renato Usatîi pentru că încă trei ani trebuie să stea pe tușă și nu este în Parlament, și Platforma DA care își dorește să îi scape din pușcărie pe finanțatorii lor din Germania, care iată urmează să fie extrădați și ei își vor pierde sursele lor de finanțare și pentru ei, și pentru sursele lor media care incită la ură și la răsturnarea puterii în stat. Igor Dodon, repet și să fie foarte clar și pentru copii din clasa întâi, cel mai comod rol pe care îl are acum, este opoziția asta în Parlament. În momentul în care sunt alegeri anticipate, rolul lui în viitoarea construcție de stat și politica lor parlamentară este incertă, pentru că și pe segmentul de stânga există o foarte mare îmbulzeală.

Radio Chișinău: Bine, dar speculând cumva lucrurile, PL ar fi pregătit de alegerile anticipate, pentru că iată sondajele ne arată ce ne arată?

Valeriu Munteanu: Întotdeauna suntem pregătiți pentru alegeri. Niciodată sondajele nu au fost foarte darnice cu PL. Întotdeauna, verificați acest lucru, rezultatele electorale au fost mult mai bune decat rezultatele sondajelor. Unicul nostru argument și unica noastră armă este cuvântul și sinceritatea noastră și, în mod special, al președintelui Ghimpu căruia de fiecare dată i s-a dat dreptate, dar mult mai târziu decât era cazul. Pentru că oamenii în Republica Moldova preferă să creadă în falși profeți, după care înțeleg că lucrurile arătau altfel. Un exemplu este epopeea cu miliardul, pentru ca noi am fost primii care am spus că Vlad Filat fură, iar dumnealui ne acuza la acel moment că facem jocurile opoziției în coaliție, după care oamenii s-au convins că acesta este adevărul.

Radio Chișinău: Și problema alegerii viitorului președinte? Ați discutat-o în cadrul noii coaliții?

Valeriu Munteanu: Cu siguranță  am discutat și acest lucru. Urmează ca acest lucru să se realizeze în luna care vine conform procedurilor pe care le prescrie Constituția, iar unul din obiectivele principale, primare, imediate este alegerea Președintelui. Urmează ca să ne mobilizăm, să vedem cum realizăm lucru. Eu nu am acum nici o îndoială că în Parlamentul Republicii Moldova, pe lângă cei 57 de deputați, există și alți minim 10 deputați care vor vota pentru alegerea unui Președinte proeuropean, nu un Președinte de compromis, nu unul de decor, ci un Președinte plenipotențiar care să valorifice la maxim funcția de Președinte în interesul cetățeanului Republicii Moldova.

Radio Chișinău: S-au vehiculat și anumite nume?

Valeriu Munteanu: Cu siguranță nu s-au vehiculat, pentru că ne-am concetrat pe investirea Guvernului și respectiv acest subiect urmează să fie discutat în zilele următoare.

Radio Chișinău: Apropo, cum se va numi noua coaliție, v-ați gândit?

Valeriu Munteanu: Din păcate încă nu am botezat această coaliție, dar cuvântul central rămâne european și anume dezideratul de integrare europeană, pentru că am avut în prima și a doua coaliție Alianța pentru integrare europeană, după care acest deziderat, în lipsa noastră, a fost diluat prin denumirea Coaliția Proeuropeană și insistențele noastre, ale liberalilor, la această etapă, sunt ca dezideratul foarte clar al Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană să fie prezent în denumirea Coaliției.

Radio Chișinău: Care ar fi sarcinile primordiale ale noii Coaliții?

Valeriu Munteanu: Este mai greu ca niciodată. Nu cred că de la revoluție încoace Republica Moldova a fost într-o situație mai complicată. Având în vedere imperativele politicii, dar și cele economico-sociale, trebuie să stabilizăm situația, trebuie să readucem în Republica Moldova finanțatorii. Iar toate aceste lucruri trebuie să fie realizate inclusiv prin readucerea increderii cetățenilor Republicii Moldova în clasa diriguitoare. Un lucru foarte complicat, dar nu imposibil de realizat. Vom încerca să facem ca să vorbească mai mult rezultatele pentru noi, decat cuvintele.

(Interviu realizat de Corneliu Rusnac)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău