INTERVIU | Tudor Ulianovschi: R. Moldova a îndeplinit condițiile necesare pentru a primi prima tranșă a asistenței macrofinanciare din partea UE

  • 16 Martie 2018 15:00
0%
00:00:00
00:00:00

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, consideră că relația cu Bruxelles-ul este una crucială, iar R. Moldova a atins acel punct ireversibil în relația cu UE și în procesul de integrare europeană. De asemenea, șeful diplomației de la Chișinău spune că relația Chișinăului cu Bucureștiul este una excelentă și este foarte importantă valorificarea parteneriatului socio-cultural al R.Moldova cu România. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău în care ministrul s-a referit și la relațiile R. Moldova cu Federația Rusă, cu NATO, la organizarea alegerilor prezidențiale din Rusia în Transnistria sau la probleme de securitate.

Radio Chișinău: Sunteți în această funcție, cea de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, de puțin timp. Care sunt obiectivele trasate pentru activitatea Ministerului?

Într-adevăr, sunt ministru de două luni, dar am o carieră diplomatică în spate și cred că este bine, deoarece conștientizez foarte clar care sunt prioritățile de scurtă durată, de lungă durată. Cred că acestea nu se schimbă odată cu venirea unui ministru sau al altui ministru. Tot timpul, un stat trebuie să aibă foarte clar punctată agenda sa cu privire la politica externă. Din perspectivă proprie, consider că, în primul rând, sarcina principală a mea și a echipei de miniștri este să asigurăm o implementare cât mai bună, mai eficientă a Acordului de Asociere R. Moldova – UE, respectiv de a valorifica pe deplin potențialul cooperării cu UE în scopul facilitării procesului de integrare europeană a R. Moldova. Relația cu Washingtonul este una strategică. Avem un dialog strategic cu SUA și trebuie să fie valorificat pe deplin, atât la nivel politic, prin organizarea unor vizite la nivel înalt, am fost deja la Washington, am avut o discuție foarte bună cu reprezentanții responsabili de Republica Moldova în Departamentul de Stat. Deci, relația cu Washington este foarte importantă din punct de vedere politic, dar și economic, având în vedere potențialul economic enorm al SUA.

Relația cu Federația Rusă cunoaște urcușuri și coborâșuri, însă pentru noi este una importantă și consider că doar prin calea dialogului, la nivel de paritate, cu respect reciproc, putem să mergem mai departe și să dezvoltăm dialogul bilateral. Pentru mine, ca prioritate este să asigurăm accesul diasporei la servicii de calitate pentru ei – procuri, acte notariale, acte juridice pe care le perfectează la ambasadele noastre. În acest sens, am dispus ca angajații consulatelor să fie instruiți să fie operativi, să fie prietenoși cu moldovenii noștri astfel încât să ridicăm și imaginea, dar și nivelul, viteza de procesare.

Radio Chișinău:UE a venit cu niște recomandări pentru R.Moldova, prezentate atât în discursurile oficialilor europeni, cât și în rapoartele acestora. Știm că țin de reforma justiției, lupta anticorupție, asigurarea libertății presei, a unui proces electoral corect. Aceste recomandări au devenit și niște condiționalități pentru acordarea asistenței macrofinanciare din partea UE. Din ceea ce vedeți că se întâmplă la Chișinău, din semnalele pe care le-ați primit din partea reprezentanților UE cu care v-ați văzut la Bruxelles, cum credeți, cât de repede ar putea asistență financiară și cum vedeți dumneavoastră, în general, relația R. Moldova-UE la ora actuală?

După cum am mai spus, considerăm că relația R. Moldova cu UE este una prioritară. Concluziile Consiliului Afacerilor Externe al UE care au fost recent aprobate la Bruxelles, în ziua în care am fost și eu la Bruxelles, și care au fost precedate de o reuniune a grupului „Prietenii Moldovei”, au reiterat acele recomandări. Pentru că orice concluzie are un caracter de recomandare. Considerăm că este un text echilibrat și cu un mesaj foarte clar de încurajare a Guvernului de la Chișinău pentru ca să implementeze reformele, în special în sectorul justiției, în sectorul financiar-bancar și, desigur, să ducem la bun sfârșit investigarea fraudei bancare, acordând atenție sectorului asociativ și libertății mass-media, pe de o parte. Pe de altă parte, consider că relația cu Bruxelles este una crucială, consider că R. Moldova atins acel punct de neîntoarcere în relația cu Bruxelles și în procesul de integrare europeană. Este evident că avem încă foarte mult să muncim și aici este importantă comunicarea: ca fiecare ministru responsabil de domeniul său în cadrul implementării Acordului de Asociere cu UE să comunice mult mai activ viziunile sale, să efectueze vizite, să comunice cu comisarii europeni despre ce planuri are și ce efecte sunt așteptate, în ce perioadă. Această comunicare ar facilita o mai bună înțelegere, la fața locului, aici la Chișinău și o mai bună implementare a acestui mecanism.

R. Moldova a avansat destul de mult în realizatea angajamentelor față de UE

Referitor la asistența macrofinanciară, aceasta a fost planificată să fie acordată pe parcursul întregului an în trei tranșe. Aceste condiționalități care au fost prezentate sau au fost oferite pentru acordarea primei tranșe noi considerăm că le-am îndeplinit. Recomandările Consiliul Afacerilor Externe a reiterat o parte din condiționalități. Ele nu sunt condiționalități pentru asistența financiară, reiterând unele din ele. Noi considerăm că am avansat destul de mult în realizarea acestor angajamente, în baza acestor condiționalități, pentru a obține prima tranșă din asistența macrofinanciară și suntem în așteptarea unei decizii favorabile din partea Bruxelles-ului în acest sens. Trebuie să luăm în calcul că această tranșă nu se oferă Guvernului, se oferă cetățenilor R. Moldova. Și în cadrul oricărei vizite avem mesaje foarte clare că UE susține, în primul rând, cetățenii R. Moldova. Pentru noi, pentru Guvern, este important să implementăm cât mai multe reforme, având în vedere specificul birocratic și al activității de zi cu zi. Noi deja am început să muncim și în privința celorlalte condiționalități pentru a beneficia și de cea de-a doua tranșă, dar este important să beneficiem de prima tranșă.

Un subiect ține de operaționalizarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care în opinia mea, este un proces ireversibil. ANI a fost creat, are conducere. Este important ca statul să-i ofere sediu, finanțare suficientă. Procesul de recrutare a inspectorilor de integritate se află în derulare. Consider că la începutul lunii vor fi angajați primii inspectori și dumnealor vor începe să examineze deja declarațiile de avere, pornind acest proces de verificare a integrității funcționarilor, judecătorilor. Atât Parlamentul, cât și Guvernul vor asigura condițiile necesare pentru buna funcționare a ANI-ului.

Radio Chișinău: România este cea care a susținut R. Moldova atât în parcursul integrării europene al R.Moldova, cât și în realizarea reformelor interne. Cum credeți că ar trebui să fie relația dintre cele două state și ce se poate face pentru o mai bună apropiere dintre Chișinău și București?

Avem o relație excelentă dintre Republica Moldova și România. România este și cu siguranță va fi susținătorul cel mai ferm al parcursului european al R. Moldova. Am beneficiat de un sprijin personal din partea ministrului de Externe din România, Teodor Meleșcanu, în comunicarea acelor reforme de la Chișinău în dialogul cu Bruxelles-ul și cu țările membre ale UE. Avem un schimb comercial bilateral la cel mai înalt nivel, România fiind partenerul economic și comercial principal al R. Moldova. Consider că acest element poate fi în continuare îmbunătățit. Salutăm și ne bucurăm foarte mult de prezența investițiilor românești în sectorul financiar-bancar.

R. Moldova și România trebuie să dezvolte parteneriatul socio-cultural

Avem exemplul băncii Transilvania care a intrat pe piața bancară a R. Moldova, semnalând Europei și lumii întregi despre faptul că situația financiar-bancară din R. Moldova s-a stabilizat și reprezintă un punct de interes pentru investitori, adițional acordului de finanțare care a fost semnat cu FMI. Totodată, pentru noi este important să valorificăm pe deplin acel parteneriat strategic Chișinău-București, nu doar pe parcursul european, cel bilateral social-economic, dar și, în special, cel social-cultural. Am beneficiat și beneficiem de un sprijin financiar și asistență tehnică sporită din partea guvernelor și a Guvernului actual de la București în renovarea, construcția grădinițelor, în diverse domenii din R. Moldova. Este un parteneriat care acoperă toate palierele de dezvoltare și pentru noi este crucial și important să menținem acest dialog și să-l dezvoltăm în continuare. Anul viitor, România va exercita președinția Consiliului UE. Considerăm că este un prilej bun pentru R. Moldova de a fi mai activi, de a veni cu proiecte concrete și de a realiza reforme care vor putea prezentate pe parcursul președinției României.

Referitor la cooperarea în domeniul energetic, consider că este important să ducem la bun sfârșit construcția gazoductului Iași-Ungheni, care ar putea fi ulterior extins în inima R. Moldova și cred că este un semnal extrem de pozitiv pentru a asigura o alternativă energetică țării noastre.

Radio Chișinău:Ați vorbit anterior despre relațiile R. Moldova cu Federația Rusă și am vrea să știm opinia dvs. referitor la anumite acțiuni ale reprezentanților Moscovei. Autoritățile ruse au decis deschiderea unui număr impunător de secții de vor în Transnistria cu ocazia alegerilor prezidențiale din Rusia. Au fost coordonate aceste acțiuni cu reprezentanții Chișinăului? Cum apreciați dvs. acest gest al Federației Ruse?

Poziția oficială a R. Moldova este că deschiderea oricărei secții de votare trebuie să fie coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe și cu țara gazdă – R. Moldova. Poziția noastră este una cunoscută. Noi considerăm că secțiile de vot pot fi deschise pe teritoriul controlat constituțional de către Guvernul de la Chișinău și nu recomandăm și suntem împotriva deschiderii unor secții de votare în afara controlului constituțional al țării noastre.

Radio Chișinău: Ați văzut declarația reprezentantului OSCE, Franco Frattini, referitor la retragerea trupelor ruse din Transnistria. Cum o comentați?

Într-adevăr, dl. Frano Frattini, care este reprezentantul special al Italiei în cadrul exercitării președinției a OSCE-ului, a avut unele declarații, care, în opinia mea prezintă un interes, dar și o îngrijorare, în special cu privire la retragerea trupelor militare și a munițiilor străine de pe teritoriul R. Moldova. Consider că domnia sa trebuie să efectueze o vizită la Chișinău, cât de curând posibil, vizita va avea loc săptămâna viitoare. Consider că este important de a avea o comunicare deschisă și directă cu dumnealui, fără intermediari, astfel încât domnia sa să cunoască aceste realități care sunt în R. Moldova, pe de o parte. Pe de altă parte, să țină cont în declarațiile sale de acele angajamente care au avut loc și s-au convenit în cadrul diverselor formate în cadrul OSCE-ului. Avem renumitul summit de la Istanbul din 1999 unde Federația Rusă și-a luat angajamentul de a retrage necondiționat trupele și munițiile de pe teritoriul R. Moldova. Astfel, poziția noastră, a Guvernului R. Moldova, recunoscută pe plan internațional, este că R. Moldova nu acceptă prezența trupelor și munițiilor străine pe teritoriul său, fapt recunoscut și acceptat de toți membrii OSCE-ului, inclusiv Federația Rusă.

Franco Frattini trebuie să se documenteze despre situația reală, actuală referitor la problema transnistreană

În acest sens, apreciez foarte mult prestanța anterioară și experiența politică a domnului Frattini și contez pe înțelepciunea acestuia ca atunci când va veni la Chișinău și va efectua o vizită și la Tiraspol să se documenteze despre situația reală, actuală, în scopul implementării cu succes a acelor protocoale care au fost adoptate la finele anului trecut, pe final de mandat al președinției austriece a OSCE-ului. În particular, ne referim la cele 5 protocoale care au fost semnate. Consider că este un moment prielnic pentru noi să găsim niște soluții concrete pentru ca să ne mișcăm, poate mai lent, dar în direcția corectă. În acest context, este foarte important ca orice declarație care se face de către un reprezentant special al OSCE-ului să țină cont de aceste procese în scopul nepolitizării dialogului, însă dl Frattini să contribuie prin mandatul său la apropierea ambelor maluri și să faciliteze unele decizii care să aducă beneficii cetățenilor R. Moldova.

Radio Chișinău: Relația cu NATO: cum vedeți dvs. dezvoltarea acestei cooperări?

Moldova are o cooperare foarte eficientă cu NATO. Am avut recent o vizită la Bruxelles unde am avut o întrevedere cu secretarul adjunct al Organizației, dna. Rose Gottemoeller. R. Moldova, fiind un stat neutru, poate avea o colaborare eficientă cu NATO pe diferite paliere, în special, în domeniul dezvoltării capacităților de instruire pentru militarii R. Moldova în diferite centre de excelență care se află în Europa, în domenii foarte importante care țin de războaie hibride, crime sau infracțiuni cibernetice și alte subiecte importante. Militarii noștri au participat și participă la diferite operațiuni de menținere a păcii. Totodată, este foarte important de a comunica populației R. Moldova despre avantajele cooperării cu NATO, care nu presupune aderarea la acest bloc militar, datorită limitării constituționale, dar presupune operaționalizarea și schimbul de informații, de a asigura o mai bună securitate pentru țara noastră.

Radio Chișinău: Foarte mulți cetățeni de-ai noștri muncesc peste hotare, foarte mulți tineri studiază în străinătate. Ce cunoașteți dumneavoastră despre problemele diasporei și cum vă gândiți să le rezolvați?

Cunosc foarte bine realitățile diasporei noastre. Am muncit anterior la Washington, am efectuat vizite în teritoriu, atât în mai multe orașe din Canada, cât și în SUA. Am muncit în Quatar unde am început de la zero să discut cu oamenii, am început să-i adun la aceeași masă. Mulți nu știau că sunt din același oraș. În cadrul ultimului mandat de ambasador în Elveția, am început să valorific pe deplin, organizând mai multe concerte, mai multe evenimente – Mărțișorul, Ziua Copilului, Paștele, Ziua Națională a R. Moldova și am văzut o dorință foarte deschisă, foarte clară a moldovenilor de peste hotarele țării de a se întâlni, de a discuta, de a vorbi în limba română. Foarte mult contează comunicarea aceasta. Acel funcționar consular sau acel ambasador care este trimis peste hotarele țării în primul rând are sarcina de a asigura interesele diasporei noastre, de acorda asistență maxim posibilă, cu zâmbet pe buze.

Legătura dintre R. Moldova și diasporă trebuie menținută

Chiar astăzi am dat dispoziție de a fi reiterate aceste instrucțiuni pentru toți funcționarii consulari de a fi cât mai prietenoși, bine, profesionali, corecți, dar deschiși pentru colaborare. Deoarece sunt foarte multe probleme cu care se confruntă diaspora noastră, în special cei care trăiesc în Italia, Spania, Franța, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, care țin de recunoașterea permiselor de conducere, recunoașterea actelor de studii, a diplomelor. În acest sens, când am deplasări peste hotare și am întrevederi cu demnitari de rang înalt din aceste țări și alte țări unde avem o diasporă mare și activă, reiterăm semnarea acestor acorduri de protecție socială pentru descendenții Republicii Moldova. Cred că anume aceste elemente ne apropie și este foarte important ca această legătură să fie menținută, între R. Moldova și diasporă. Pentru orice guvern și pentru mine este foarte important de a crea acele condiții în R. Moldova ca moldovenii să revină acasă. Eu la fel am fost student în SUA și am decis să revin acasă. Am avut și acolo posibilități să muncesc, să mă angajaez în domeniul avocaturii, dar am decis să revin acasă, să depun efort și sper să văd acest devotament, dedicație din partea colegilor mei. Îl văd. Trebuie să fim mai activi, să comunicăm mai mult cu diasporă și, de ce nu, să-i ajutăm să se organizeze. Uneori, este foarte important ca acel funcționar consular, amabasadorul să-i adune pe toți, să-i motiveze și după aia ei singuri să se organizeze. Nimeni nu ar putea fi mai moldovean decât diaspora, nu?

Radio Chișinău:Care sunt provocările pe care le vedeți dumneavoastră ce vizează R. Moldova în ceea ce ține de securitate?

Desigur că ne îngrijorează situația regională per ansamblu. Ea nu este atât de stabilă pe cât ne-am dori s-o avem. Situația din Ucraina este, în opinia mea, inacceptabilă după principiile dreptului internațional. R. Moldova recunoaște suveranitatea, integritatea teritorială a Ucrainei și onsiderăm că orice activități militare trebuiesc oprite, orice utilizare de instrumente de presiune economică, energetică în scopuri politice sau geopolitice nu este argumentată niciodată.

Spațiul informațional al R. Moldova trebuie asigurat pentru a hu permite manipulări din afară

 

În același timp, conflictul gazelor care este acum în porces de desfășurare nu crează un pericol pentru R. Moldova. Totodată, este foarte important ca R. Moldova să-și diversifice sursele de energie. În acest sens, reiterez importanța construcției Iași-Ungheni și începerea pompării în revers a gazului natural care ar oferi acea alternativă de alimentare de gaze pentru R. Moldova. Totodată, din punct de vedere a securității naționale, este important de a lua în calcul nu doar securitatea clasică, dar și cea modernă saub hibridă, informațională. Trebuie să ne asigurăm spațiul informațional pentru a nu permite manipulări din afară care ar putea aduce daune sau prejudicii sau daune dezvoltării țării noastre. Este foarte important să fim noi mai puternici, mai puternici din punct de vedere economic și aici reieterez interesul meu foarte mare pentru promovarea diplomației economice. De asemenea, trebuie să fim mai puternici din punct de vedere statal, lupta cu corupția, justiția și alte elemente, să ne asigurăm frontierele și, totodată, să avem o relație pragmatică cu toți, cu vecinii, regiunea și întreaga lume.

Vă mulțumim!

Interviu realizat de Virginia Nica

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău