INTERVIU | Siegfried Mureșan: „Mi-aș dori ca în luna martie să dăm, la nivel european, mandatul de negociere și să lansăm oficial negocierile R. Moldova cu UE” (VIDEO)

  • 25 Ianuarie 10:28
INTERVIU | Siegfried Mureșan: „Mi-aș dori ca în luna martie să dăm, la nivel european, mandatul de negociere și să lansăm oficial negocierile R. Moldova cu UE” (VIDEO)

În 2024, Guvernul de la Chișinău ar trebui să se concentreze pe continuarea procesului de reformare, de modernizare a țării în primul rând, consideră, într-un interviu acordat emisiunii „Dialog European” moderată de jurnalista Ala Boțan, președintele Delegației Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE la Republica Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan. Potrivit acestuia, scenariul optimist ar fi ca la sfârșitul lunii martie Consiliul European în unanimitate, să dea mandatul pentru negocierile cu Republica Moldova și Ucraina, astfel încât negocierile să poată începe, imediat înaintea alegerilor europarlamentare.

În ceea ce privește capitolele de negociere, Siegfried Mureșan recomandă autorităților de la Chișinău să înceapă cu capitolele unde Republica Moldova poate face progrese, cu dosarele unde progresul pentru oameni ar fi cel mai evident și simțitor. Totodată europarlamentarul recomandă acordarea unei importanțe deosebite capitolului ce ține de justiție, de afaceri interne, agendei de combatere a corupției și combaterea spălării banilor. Întărirea justiției, întărirea statului de drept, întărirea independenței justiției și buna funcționare a justiției aduce la câștigarea încrederii atât din partea oamenilor din RM, cât și din partea instituțiilor europene, dar și a investitorilor, a afirmat Siegfried Mureșan.

În același timp, eurodeputatul nu a oferit o dată exactă a aderării Republicii Moldova la UE, fiind că asta depinde de implementarea reformelor. Republica Moldova este acum pregătită să înceapă negocierile de aderare, dar mai sunt lucruri de făcut până aderarea va fi posibilă. Deci, cel mai important acum este implementarea reformelor, a conchis Siegfried Mureșan.

Radio Chișinău: Discutăm astăzi cu Președintele Delegației Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE la Republica Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan. Dle Mureșan, bună ziua și La Mulți Ani, pentru că, nu ne-am auzit încă în acest an.

Siegfried Mureșan:  Bună ziua, mulțumesc mult pentru invitație, toate cele bune nouă, la Dumneavoastră și tuturor celor, care ne urmăresc, ne privesc și ne ascultă.

Radio Chișinău: Anul 2023 a fost un an extraordinar pentru Republica Moldova,  unul istoric. Republica Moldova alături de Ucraina a reușit să primească acceptul Statelor membre ale Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare, lucrul decis de Consiliul European pe 14 decembrie. Urmează un an nu mai puțin important pentru Republica Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană. Dle Mureșan, care sunt mizele anului 2024? Pe ce ar trebui să se concentreze autoritățile de la Chișinău ? 

Siegfried Mureșan:  Autoritățile de la Chișinău ar trebui să se concentreze pe continuarea procesului de reformare, de modernizare a țării, în primul rând fiindcă asta e bine pentru oamenii din Republica Moldova. Un stat puternic, instiuții care funcționează, care sunt independente, care servesc cetățeanul, este în interesul fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Uniunea Europeană ajută în acest proces, ajută la reformarea și întărirea justiției, modernizarea instituțiilor statului, reducerea dependenței energetice de rău-făcători și rău-voitori, de Federația Rusă în acest context. Autoritățile de la Chișinău se vor concentra, sunt convins, pe procesul de reformare și de modernizare în acest an, pe respectarea angajamentelor făcute față de partenerii internaționali, fiindcă Republica Moldova a reușit extrem de multe lucruri în ultimii 2, 3 ani de zile, de când există Președinte pro-european, Guvern pro-european, în care partenerii săi naționali,  vedem, pot avea încredere. Uniunea Europeană a reușit să ajute Republica Moldova în câțiva ani de zile, mai mult decât o făcuse oricând, fiindcă, la Chișinău există momentul de față, oameni politici, în care Uniunea Europeană poate avea încredere. Republicii Moldova i-ar fi fost mult mai greu, în ultimii ani de criză, dacă ar fi fost condusă de un Președinte, care izola Republica Moldova, care întorcea spatele Europei, întorcea spatele partenerilor, de aceea respectarea promisiunilor, seriozitate ca până acum și implementarea reformelor, pe care oamenii, pe bună dreptate le cer și le așteaptă.

Radio Chișinău: Discuțiile, de facto, privind aderarea nu au început încă.   După decizia deschiderii negocierilor de aderare a RM la UE,  urmează altă fază, mai complicată, care prevede, înainte ca negocierile să demareze cu adevărat, o nouă evaluare a îndeplinirii de către Republica Moldova a recomandărilor primite de la Comisia Europeană, în noiembrie. Când ar putea avea loc evaluarea și cât ar putea dura?

Siegfried Mureșan:  De facto, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a început deja. Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană are loc. Anul trecut Republica Moldova a fost inclusă în marele program European de infrastructură, astfel încât să putem ajuta cu fonduri europene mari proiecte de infrastructură din Republica Moldova, exact așa cum ajutăm și state membre ale Uniunii Europene. Rețeaua de energie din Republica Moldova a fost corelată cu cea din Uniunea Europeană și din Ucraina în primele luni ale războiului. Republica Moldova deja aderă la tot mai multe programe și proiecte europene. Uniunea Europeană a creat după invazia ilegală și legitimă a forțelor armate ruse în Ucraina, un mecanism European de achiziție și stocare la comuna gazului. Cumpărăm gaz cu toată puterea și influiența Uniunii Europene, îl stocăm la comun și-l punem la dispoziția celor care au nevoie, când au nevoie. Uniunea Europeană a deschis acest mecanism și Republicii Moldova. Deja în toate răspunsurile la situațiile de criză,  Uniunea Europeană se gândește pe lângă cele 27 de state membre și la Republica Moldova și Ucraina. Deci acest proces de integrare, de apropiere deja a început.

M-ați întrebat care sunt etapele următoare. În ultimii 2 ani de zile am reușit mult mai repede, decât în cazul altor state, câteva lucruri foarte bune pentru Republica Moldova. Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană, Uniunea Europeană rapid a acordat Republicii Moldova statutul de Stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană în doar 4 luni de zile, de când s-a depus cererea de aderare, Uniunea Europeană a spus Republicii Moldova și Ucrainei: -“Da, aveți perspectivă europeană, deveniți state candidate!”. În martie 2022 s-a depus cererea, iar în iunie 2022 a venit statutul de Stat candidat. Și, atunci Uniunea Europeană au oferit Republicii Moldova 9 recomandări, 9 reforme de implementat pentru a putea trece în etapa viitoare. Începerea negocierilor de aderare. Aceste 9 reforme au fost implementate de o manieră mai mult decât satisfăcătoare într-un an de zile, iar la finalul anului trecut, decembrie 2023, după cum bine am spus, Consiliu European a decis începerea negocierilor.

Ce se întâmplă de acum în acolo și cum încep aceste negocieri ? Comisia Europeană acum trebuie să creeze cadrul de negocieri, să evalueze legislația din Republica Moldova, compatibilitatea cu legislația europeană, pentru a ști pe ce bază negociem. Sunt aproximativ 30 de capitole în care se negociază această aderare: Mediu, Justiție, Agricultură, Economie, Impozitare, Securitate, multe domenii. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va însemna o schimbare din temelii în bine a întregii realități din Republica Moldova. Vor fi noi standarde de protecție a mediului, noi standarde de calitate, de protecție a consumatorilor. Oamenii în Republica Moldova vor trăi după standarde europene și vor simți acasă nivelul de trai european. Schimbarea va fi profundă. De aceea Comisia Europeană stabilește acest cadru de negociere, unde suntem în Republica Moldova față de Uniunea Europeană și ce trebuie să adaptăm.  După ce acest cadru de negociere este stabilit, Consiliul trebuie din nou cu unanimitate să adopte, practic, mandatul, pentru începerea negocierilor și, atunci, negocierile au loc. Eu știu că, deja, Comisia Europeană lucrează foarte rapid la stabilirea acestui cadru de negociere, mi-aș dori ca înainte de alegerile euro-parlamentare, în luna martie să dăm la nivel european, mandatul de negociere și, să lansăm oficial aceste negocieri. Dacă le lansăm în lunile martie- aprilie , înainte de alegerile europarlamentare, care vor avea loc in luna iunie, atunci tot restul anului se poate negocia la nivel tehnic. Experții din ministerele din Republica Moldova și experții Comisiei Europene pot negocia și pot progresa, astfel încât în a 2-a parte a anului, când Uniunea Europeană se va reașeza instituțional după alegeri, trebuie să desemnăm o nouă Comisie Europeană, să votăm în Parlamentul European, vom avea audieri ale comisarilor. Aceste lucruri vor dura 3-4 luni de zile și, dacă reușim să începem negocierile oficial în martie-aprilie, să dăm mandatul, a 2-a parte este câștigată, fiindcă vom face progrese la nivel tehnic. Iar la finalul anului, după ce Uniunea Europeană se reașează, vedem unde suntem politic și vom continua negocierile anul următor.

Radio Chișinău: În ce măsură alegerile europarlamentare vor încetini acest proces care a început,  aderarea RM  la UE?

Siegfried Mureșan:  Alegerile euro-parlamentare nu vor frâna aderarea și integrarea Europeană a Republicii Moldova din următoarele motive: în primul rând Uniunea Europeană în ansamblu a înțeles că, integrarea Europeană a Republicii Moldova este și în interesul Uniunii Europene, ea este în interesul oamenilor din Republica Moldova, dar este un lucru bun și pentru Uniunea Europeană, pentru siguranța, pentru stabilitatea din Uniunea Europeană însăși vrea Republica Moldova în rândurile sale. În momentul de față, la nivel european, deciziile sunt luate de o majoritate pro-europeană, de oameni, care doresc o Europă puternică, unită, oameni care doresc să ajutăm Ucraina, să sancționăm Federația Rusă. În Parlamentul European avem o majoritate solidă, formată din 3 familii politice, sub conducerea Partidului Popular European -  cea mai mare familie politică, familia unde eu sunt vice-președinte. Împreună cu Social-Democrații Europeni și împreună cu Grupul Liberal de Centru format de președintele Macron avem  majoritate în Parlamentul European. Lucrăm pentru binele Europei, lucrăm împreună, avem câteodată opinii diferite pe detalii, dar credem în soluții europene. Sunt convins că și după alegerile europarlamentare, noi, aceste 3 familii politice vom avea o majoritate în viitorul Parlament și vom conduce Uniunea Europeană, în același spirit ca până acum. Mereu când a trebuit luate în Parlamentul European decizii pentru Republica Moldova, acestea s-au luat: unu la mână: repede, doi la mână: cu o majoritate largă și trei la mână: în favoarea Republicii Moldova. Sunt convins că, și după alegerile euro-parlamentare, deciziile privind Republica Moldova se vor lua la fel: repede, cu majoritate largă și, în favoarea Republicii Moldova.

Radio Chișinău: Ca să recapitulăm,  în acest moment Comisia Europeană pregătește cadrul negocierilor, iar după ce cadrul de negocieri va fi gata, Consiliul European urmează să se întrunească din nou și să-l adopte în unanimitate. Ce surprize putem avea aici? Cât de repede se va lua această decizie, va exista unanimitate?

Siegfried Mureșan:  Comisia Europeană lucrează rapid la stabilirea acestui Cadru de negocieri. Următorul Consiliu European ordinar va avea loc la finalul lunii martie. Bine ar fi ca atunci, Consiliul European, în unanimitate, să dea mandatul pentru negocierile cu Republica Moldova și Ucraina. Deci, cel mai bun scenariu, scenariul optimist este finalul lunii martie, astfel încât negocierile să poată începe după aceea, imediat înaintea alegerilor europarlamentare. Republica Moldova nu are a se teme de nimic, fiindcă toate Statele membre ale Uniunii Europene sunt în favoarea începerii negocierii de aderare cu Republica Moldova și Comisia Europeană și Parlamentul European, susțin foarte puternic acest lucru. Am văzut la ultimul Consiliu European că, decizia a începerii negocierilor s-a putut lua cu o rezervă din partea Premierului Ungariei, Victor Orban, în ceea ce privește Ucraina. El nu are o problemă cu Republica Moldova, dar are o problemă cu Ucraina. Dar adevărul este că, frânarea aderării europene a Ucrainei nu este bună nici pentru Ungaria. Cu cât Ucraina este mai puternică, mai aproape de Uniunea Europeană, sincer, cu atât mai bine și pentru oamenii din Ungaria, țara vecină și pentru întreprinderile din Ungaria. Victor Orban știe acest lucru. Este o discrepanță la el între vorbă, între narativul anti-ucrainean și faptul că, la finalul zilei suține totul și  nu blochează aceste decizii. Sper că și  la Consiliul European din luna martie să avem o decizie favorabilă pentru Republica Moldova și Ucraina.

Radio Chișinău: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European, că va demara un proiect privind reformarea internă a Uniunii Europene și pregătirea acesteia pentru o “Uniune compusă din peste 30 de state membre”. Înseamnă asta că ne putem aștepta la un calendar predictibil al aderării Republicii Moldova și Ucrainei  la Uniunea Europeană?

Siegfried Muresan: Nimeni nu știe când Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, fiind că asta depinde de implementarea reformelor. Republica Moldova este acum pregătită să înceapă negocierile de aderare, dar mai sunt lucruri de făcut până aderarea va fi posibilă. Deci, cel mai important acum este implementarea reformelor. Nimeni nu poate da o dată precisă, însă cred că este înțelept că președinta Maia Sandu a stabilit anul 2030 ca obiectiv, pentru că trebuie să avem un orizont ca să știm pentru ce lucrăm, ca să știm cam cât de rapid să lucrăm. Eu sunt convins că Uniunea Europeană poate integra Republica Moldova pe actuala structură, pe actualele reguli, pe actualele tratate europene. Sunt convins că pe această bază europeană actuală, Uniunea Europeană poate integra în rândurile sale câteva state state mici din Balcanii de Vest și Republica Moldova. Dar Uniunea Europeană nu poate pe actuala structură să se extindă semnificativ, mult dincolo de 30 de state membre și să integreze poate un stat mare cum este Ucraina. De aceea pentru a ne asigura că Uniunea Europeană însăși este pregătită chiar și pentru integrarea Ucrainei – stat mare, acest proces de pregătire al Uniunii Europene este un proces bun. E foarte bine că Ursula von der Leyen l-a lansat și arată că președinta Comisiei Europene chiar își dorește extinderea și nu ar folosi la un moment dat lipsa de pregătire la nivel european drept pretext pentru a amâna aderarea. E foarte bine că în timp ce  Republica Moldova se pregătește de aderare și Uniunea Europeană se pregătește de extindere, astfel încât ambele părți să fie pregătite pentru extindere.

Radio Chișinău: Care considerați dvs că ar trebui să fie strategia autorităților de la Chișinău privind negocierile? Ministrul Nicu Popescu a anunțat că începem negocierile cu capitolul justiție – unul complicat. De fapt, cum se vor produce negocierile? Se vor putea produce pe mai multe capitole odată?      

Siegfried Muresan: Se pot negocia mai multe capitole în același timp. Recomandarea mea însă este să lăsăm deoparte capitolele sensibile, unde nu avem soluții. Anumite chestiuni ce țin poate de regiunea Transnistreană, de securitate vor fi soluționate în viitor în funcție și de evoluția conflictului în Ucraina. Deci, recomandarea mea este să nu începem cu chestiuni sensibile, căci riscăm să ne blocăm și să avem întârzieri. Prima mea recomandare este să începem cu chestiunile unde știm că putem face progres, a doua recomandare este să începem cu dosarele unde progresul pentru oameni ar fi cel mai evident și simțitor. Și a treia recomandare este să acordăm o importanță deosebită capitolului ce ține de justiție, de afaceri interne, agendei de combatere a corupției și combaterea spălării banilor, de aceea eu salut anunțul Ministrului Nicu Popescu, de a ne concentra pe acest capitol la început. Întărirea justiției, întărirea statului de drept, întărirea independenței justiției și buna funcționare a justiției dă încredere cetățeanului din Rep. Moldova în actul de justiție, dă încredere UE în instituțiile și în autoritățile de la Chișinău și totodată dă încredere investitorilor europeni care poate vor să vină în Rep. Moldova și știu că dacă justiția este întărită, atunci investițiile lor sunt protejate, dacă respectă regulile jocului nimic rău nu li se poate întâmpla, iar cei care nu respectă regulile jocului vor fi sancționați conform legislației în vigoare. Eu cred că ar fi bine să începem cu capitolele care nu sunt sensibile, controversate și unde nu riscăm să ne blocăm și unde progresul e simțitor pentru oameni și să începem cu justiția, pentru că aceasta aduce la câștigarea încrederii atât din partea oamenilor din RM, cât și din partea instituțiilor europene, a cetățenilor celorlalte state ale UE și a investitorilor europeni care vor să vină la Chișinău.

Radio Chișinău: Urmează un lung șir de procese de negocieri,  însă oamenii își doresc schimbarea acum. Când vor resimți oamenii de rând primele efecte ale deciziei Consiliului European din 14 decembrie? Când vor veni primele beneficii? Și când va putea beneficia RM de fondurile de preaderare?

Siegfried Muresan: În primul rând, în ultimii doi ani de zile de când Federația Rusă a început războiul din Ucraina, Rep. Moldova a beneficiat deja de pe urma primilor pași de integrare Europeană. Le-ar fi fost mult mai greu oamenilor din Rep. Moldova, dacă UE nu ar fi ajutat,  dacă Rep. Moldova nu ar fi făcut pași spre UE, dacă Rep. Moldova ar fi fost condusă de un președinte  care întorcea spatele Europei, un președinte care să nu aibă încrederea Europei, un președinte care să izoleze Republica Moldova, care să creadă în mod naiv, că Federația Rusă va ajuta vreodată Rep. Moldova - atunci ar fi fost mult mai greu pentru oamenii din Rep. Moldova. Deci beneficiile deja se simt. Rep. Moldova a fost ajutată deja în ultimii ani în mod semnificativ de UE. Acum, în perspectivă și în viitor, chiar și înainte de data aderării,  vom integra Rep. Moldova în tot mai multe proiecte europene. Vom  integra Rep. Moldova  în piața unică Europeană, astfel încât fermierii, agricultorii și întreprinzătorii din țară să poată  exporta mai mult, mai rapid și mai simplu, fără birocrație în piața europeană, ca investițiile europene să poată veni spre Rep. Moldova. Deci, această integrare deja a început și va continua chiar și înainte de data aderării în următorii ani, pas cu pas.

Radio Chișinău: Federația Rusă a încercat prin toate mijloacele să împiedice această decizie pozitivă a Uniunii Europene, atât în ceea ce privește Republica Moldova, cât și în ceea ce privește Ucraina. Care sunt șansele ca Rusia să destabilizeze RM acum  într-un an electoral care urmează?

Siegfried Muresan: E clar că Federația Rusă dorește să țină Rep. Moldova pe loc,  în sărăcie, în izolare și în sfera sa de influență, dar vedem că Federația Rusă a eșuat în ultimii ani și cred că va continua să eșueze, dar totodată, va continua să încerce. De aceea, este foarte important să fim vigilenți. Oamenii să fie conștienți de pericolele dezinformării, propagandei și destabilizării. Federația Rusă vrea să folosească oamenii în propriul interes, iar oamenii trebuie să fie conștienți de asta, să fie liniștiți, să-și vadă de viața lor și să nu participe la agitația și destabilizarea dorită de Federația Rusă. De asemenea, oamenii trebuie să se informeze din surse credibile și obiective, iar autoritățile trebuie să monitorizeze toate pericolele și să informeze oamenii. Deși Federația Rusă nu a vrut ca Rep. Moldova să devină stat candidat pentru aderarea la UE, Moldova a reușit cu sprijinul european. Rusia nu a vrut ca Rep. Moldova să înceapă negocierile de aderare și iată că s-a luat și această decizie.         
Deci, Federația Rusă nu și-a atins obiectivele în trecutul recent, cred că nu și le va atinge nici în viitor. Rep. Moldova a ieșit în ultimii doi ani de zile din sfera de influență a Federației Ruse și cred că va continua să fie puternică, independentă și să-și decidă propriul viitor, fără a depinde de voința Federației Ruse.

Radio Chișinău: Președinta Maia Sandu a anunțat la sfârșitul anului trecut despre inițiativa organizării unui referendum în toamna acestui an, pe tema aderării RM la UE. Cetățenii vor fi întrebați dacă susțin sau nu aderarea RM la UE. La Chișinău există acum o dispută când ar trebui organizat acest referendum, acum când trebui să începă negocierile sau după încheierea lor. Dvs ce părere aveți?

Siegfried Muresan: Cred că organizarea unui astfel de referendum acum,  ar fi un lucru bun, fiindcă am avea claritate. Eu sunt convins că oamenii din Rep. Moldova își doresc în mare parte aderarea la UE și cred că referendumul va confirma acest lucru. De aceea, cred că ideea Președintei Maia Sandu este o idee bună - pentru a nu mai trăi cu falsa impresie că Rep. Moldova este un stat divizat în care o jumătate din oameni vor  spre Est și jumătate vor spre Vest.  Eu cred că marea majoritate a oamenilor din Rep. Moldova vor să trăiască la fel ca în UE, vor modernizarea Rep. Moldova, iar organizarea unui referendum ne va ajuta să știm ce vor oamenii din Rep. Moldova și pentru a legitima și mai mult integrarea Europeană este o idee bună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
16
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău