INTERVIU | Șefa Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Arhanghelul Mihail și Gavriil” din Capitală, Veronica Țugulschi, despre situația din instituția medicală. „Nu știm cât o să rezistăm”

  • 10 Noiembrie 2020 16:18
INTERVIU | Șefa Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Arhanghelul Mihail și Gavriil” din Capitală, Veronica Țugulschi, despre situația din instituția medicală. „Nu știm cât o să rezistăm”

Numărul mare de cazuri noi de COVID-19 crește presiunea asupra sistemului sanitar și, în special, asupra medicilor. Aceștia lucrează până la epuizare pentru a salva viața pacienților care tot mai des se internează la spital în stare gravă.

Șefa Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Arhanghelul Mihail și Gavriil” din Capitală, Veronica Țugulschi, a oferit un interviu pentru Radio Chișinău în care s-a referit la situația din instituția medicală, tratamentul pacienților cu COVID-19 și felul în care se descurcă medicii cu volumul tot mai mare de lucru.

  • Care este, în prezent, situația la Spitalul „Arhanghelul Mihail și Gavriil”?

Situația, în prezent, este destul de tensionată, deoarece spitalul la moment, practic, nu are locuri libere. Pentru locul fiecărui pacient este o luptă, întrun fel. Ne străduim să facem față, să ajutăm, dar este dificil. La terapie intensivă, practic, nu sunt locuri libere. Lăsăm rezervă un loc, două pentru că și noi avem în spital pacienți în stare extrem de gravă și pot avea nevoie de terapie intensivă. Am avut o perioadă când a fost un pic mai liber, dar acum, din păcate, situația s-a agravat din cauză ca s-a început și perioada rece a anului. Înafară de COVID-19 mai sunt și alte viroze, scade imunitatea organismului.

  • Au fost cazuri când s-a refuzat spitalizarea din lipsă de locuri?

Tot timpul ne străduim să facem față. Dacă la moment nu este loc, pacientul rămâne în Unitatea de Primiri Urgență până în secție se eliberează un loc. Ne străduim să nu facem refuzuri pentru că știm că acești pacienți nu au unde merge. Nu știm cât o să rezistăm. Pacienții care vin la noi sunt în stare extrem de gravă și așa pacienți este imposibil de refuzat atît din punct de vedere medical, cât și uman. Ei vin cu pneumonii bilaterale, sunt foarte gravi, nici nu te lasă mâna să întorci ambulanța înapoi. Facem tot posibilul ca să putem ajuta acești oameni.

  • Cum decurge acum tratamentul pacienților? Durează mai mult comparativ cu lunile anterioare?

Dacă pacientul este stabil, saturația cu oxigen este mai mult de 95, așa pacienți se externează la domiciliu cu tratamentul ulterior la medicul de familie. Așa noi micșorăm rata aflării pacienților în staționar, dar din partea doctorului este o muncă foarte încordată. Suntem tot timpul presați de timp și de pacienții care vin din urmă. Trebuie să acționăm rapid și eficient ca să putem externa pacienții mai rapid ca să putem lua alți pacienți care așteaptă.

  • Sunt lucrători medicali care au fost reprofilați?

Sigur că da. Toți suntem reprofilați. Chirurgii, ginecologii, neuropatologii, toți lucrează cu pacienții cu COVID-19. Toți suntem la moment medici infecționiști.

  • La final, vă rog, un mesaj pentru oameni.

Mesajele noastre, din păcate, nu ajung la urechile oamenilor. Multă lume este fără mască. Nu respectă nimeni niciun regim, dar când ajung la noi fac panică, au frică de moarte. Clar că atunci nu este momentul sa-i dojenim, deja, nu are sens, dar încercăm să lămurim măcar rudelor de acasă să se păzească. Mesajul nostru către cetățeni este să respecte regimul sanitar-epidemiologic, să evite locurile publice, să evite aglomerațiile, să nu facă adunări, zile de naștere. Avem foarte mulți pacienți care s-au infectat la zi de naștere. Fiecare să stea la casa sa și cu familia sa.

  • Mulțumesc pentru interviu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău