INTERVIU | Șefa Oficiului de Legătură NATO în Chișinău, Michaela Šimáková: În actualul mediu de securitate, deținerea unui sistem performant de apărare antiaeriană și supraveghere aeriană este vitală pentru o țară ca Republica Moldova

  • 07 Iulie 2023 11:22
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova își poate fortifica securitatea continuând să dezvolte instituțiile de securitate și apărare pentru a le întări și moderniza, instituții care să facă față crizelor de securitate, care să fie reziliente în situații de urgență, a declarat într-un interviu în exclusivitate  pentru Radio Chișinău șefa Biroului de Legătură NATO în Republica Moldova, Michaela Šimáková. „În actualul mediu de securitate, deținerea unui sistem performant de apărare antiaeriană și supraveghere aeriană este vitală pentru o țară ca Republica Moldova, a subliniat Michaela Šimáková.  În acest context, NATO salută decizia Republicii Moldova de a utiliza bugetul majorat pentru apărare pentru a investi în acest domeniu.  Radarul mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune la sol, care va fi achiziționat prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, va ajuta Moldova să-și controleze spațiul aerian. Aceasta este o piesă foarte importantă din puzzle”, spune șefa Biroului de Legătura NATO.

Michaela Šimáková a mai declarat că revizuirea Strategiei Naționale de Securitate este un pas important în analiza principalelor provocări de securitate cu care se confruntă Republica Moldova în prezent și ce fel de politică de securitate și apărare este necesară pentru a le face față.

INTERVIU | Șefa Oficiului de Legătură NATO în Chișinău, Michaela Šimáková: În actualul mediu de securitate, deținerea unui sistem performant de apărare antiaeriană și supraveghere aeriană este vitală pentru o țară ca Republica Moldova

Referindu-se la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, reprezentanta NATO spune că  nu există nicio contradicție între neutralitate și cooperare. 

Parteneriatul nostru de 30 de ani demonstrează acest lucru”, a subliniat Michaela Šimáková.

INTERVIU | Șefa Oficiului de Legătură NATO în Chișinău, Michaela Šimáková: În actualul mediu de securitate, deținerea unui sistem performant de apărare antiaeriană și supraveghere aeriană este vitală pentru o țară ca Republica Moldova

Radio Chișinău: Care este relația NATO-R.Moldova în prezent? Cum poate fi caracterizată?

Michaela Šimáková: Republica Moldova este un partener apropiat și de lungă durată al NATO, iar relația noastră devine tot mai puternică.  Conducerea politică a Republicii Moldova s-a angajat în promovarea democrației, a statului de drept și a libertății individuale, care constituie fundamentul NATO.  De asemenea, Republica Moldova este un contribuitor valoros la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo. Cooperarea noastră practică se extinde în mai multe domenii, inclusiv în domeniul educației și formării, al bunei guvernări și al prevenirii riscului de corupție în sectoarele de securitate și apărare, logistică, dezvoltarea și consolidarea capacităților Inspectoratului General al Carabinierilor, pregătirea civilă, combaterea terorismului sau securitatea cibernetică - ca să numim doar câteva. În funcție de solicitările Moldovei, susținem eforturile țării dumneavoastră de reformare și modernizare a structurilor de apărare și securitate. 

NATO și Moldova au intensificat, de asemenea, dialogul politic în ultimul an. La începutul acestei săptămâni, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a întâlnit cu președintele Parlamentului, dl Igor Grosu, la sediul NATO. Secretarul General Stoltenberg s-a întâlnit cu Președintele Sandu în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, iar în noiembrie, ministrul Popescu a participat la Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București - pentru a vă da doar câteva exemple.

Acest dialog continuu ne permite să facem schimb de opinii cu privire la problemele de securitate comune și să rămânem în strânsă legătură în ceea ce privește modalitățile prin care NATO și aliații pot sprijini cel mai bine Republica Moldova.

Radio Chișinău: Vedem în ultima vreme o intensificare a dialogului NATO-Republica Moldova. Primele persoane în stat se întâlnesc tot mai des cu conducerea NATO. Săptămâna aceasta președintele Parlamentului Igor Grosu s-a întâlnit la oficiul NATO de la Bruxelles cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Igor Grosu  a declarat, după întrevederea cu Mircea Geoană, că Republica Moldova este determinată să consolideze parteneriatul  istoric cu NATO. Ce înseamnă un parteneriat consolidat cu NATO”? Cum ar putea obține R.Moldova un asemenea parteneriat cu Alianța?

Michaela Šimáková: Am sporit deja sprijinul acordat partenerilor care se confruntă cu amenințări și presiuni semnificative din partea Rusiei, inclusiv Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina. Acest sprijin suplimentar pentru Moldova se bazează pe lunga noastră istorie de cooperare atât cu Ministerul Apărării, cât și cu sectorul civil de securitate.

Avem deja un parteneriat politic și practic solid, care a fost consolidat și mai mult prin adoptarea unor măsuri de sprijin personalizate la Summitul NATO din 2022 de la Madrid, cu scopul de a consolida reziliența națională și pregătirea civilă a Republicii Moldova.

După cum am menționat anterior, am aprofundat dialogul politic în ultimul an.

NATO oferă sprijin personalizat pentru eforturile de reformare și modernizare a sectorului de apărare al Republicii Moldova prin intermediul procesului de planificare și revizuire PfP și, din 2015, cu asistență în cadrul Inițiativei de consolidare a capacităților de apărare și securitate.

De asemenea, ajutăm Moldova să își consolideze instituțiile, ceea ce, la rândul său, consolidează suveranitatea, independența și securitatea acesteia.  De exemplu, în luna februarie a acestui an, NATO a lansat un program de sprijin pentru dezvoltarea profesională a personalului civil din instituțiile de securitate și apărare.

Consolidarea competențelor și cunoștințelor funcționarilor publici va ajuta Moldova să implementeze reformele și să consolideze capacitatea Guvernului de a răspunde provocărilor actuale și viitoare în materie de securitate. 80 de funcționari publici din 14 instituții au trecut deja prin aceste instruiri.

Radio Chișinău: Apropo de acest program de dezvoltare profesională pentru funcționarii publici și instituțiile din sectorul de securitate și apărare, ce reprezintă acesta și la ce etapă de desfășurare este?

Michaela Šimáková: Acum câteva săptămâni a fost lansată etapa de pilotare a programului și au fost livrate instruiri în tot ce ține de capacitatea de comunicare strategică, securitate cibernetică în special pentru funcționarii publici de rang înalt. Programul este orientat spre consolidarea securității naționale și se va desfășura pe o durată de 6 ani. Programul de dezvoltare profesională pentru funcționarii publici și instituțiile din sectorul de securitate și apărare are o abordare complexă pentru că dacă vorbim despre securitate la nivel de stat e nevoie de o abordare complexă.

Radio Chișinău: Cât de departe poate merge R.Moldova în cooperarea cu NATO având în vedere neutralitatea înscrisă în Constituție? În ce măsură neutralitatea RM poate fi un factor de stabilitate și de asigurare a securității R.Moldova?

Michaela Šimáková: - NATO are mai multe țări partenere neutre sub aspect politic sau militar.   Cu toate acestea, fiecare din ele interpretează și pune în aplicare această "neutralitate" în mod diferit. Acest lucru se datorează faptului că fiecare țară se confruntă cu un mediu de securitate unic, iar acest mediu se schimbă pe măsură ce se schimbă situația globală de securitate.

În prezent, Moldova își revizuiește Strategia Națională de Securitate. Acesta este un pas important în analiza principalelor provocări de securitate cu care se confruntă Moldova în prezent. Și ce fel de politică de securitate și apărare este necesară pentru a le face față.

Dar, la nivel strategic, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au spus limpede că, din punctul lor de vedere, doar neutralitatea nu garantează securitatea. În opinia lor, este clar că Moldova are nevoie de un sector de securitate și apărare puternic, în cooperare cu partenerii internaționali. Iar o apărare puternică necesită reforme.  Nu doar în sectorul apărării, ci la nivelul întregului Guvern, în toate sectoarele.

Și nu există nicio contradicție între neutralitate și cooperare.  Parteneriatul nostru de 30 de ani demonstrează acest lucru. 

Radio Chișinău: Războiul din Ucraina a atras atenția și asupra vulnerabilității Republicii Moldova în materie de securitate.  În contextul războiului hibrid și ca urmare a faptului că mai multe rachete rusești au căzut pe teritoriul R.Moldova, iar unele chiar au provocat distrugeri, Chișinăul a făcut mai multe solicitări de ajutor  partenerilor internaționali. Au  solicitat autoritățile R.Moldova susținere militară Alianței? Ce anume au solicitat? Și ce poate oferi Alianța sau statele membre în asemenea situații?

Michaela Šimáková: Pachetul actualizat de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare pentru Moldova, care a fost aprobat de către miniștrii de apărare din țările aliate în februarie, include inițiative care vizează comunicarea strategică și securitatea cibernetică. În prezent, lucrăm cu colegii noștri moldoveni pentru a identifica proiecte specifice care să fie puse în aplicare.

Experții NATO au oferit consultanță cu privire la inițiativa de proiect a autorităților de la Chișinău privind comunicarea strategică și combaterea dezinformării.

De asemenea, în cadrul Programului de Dezvoltare Profesională NATO-Republica Moldova, în prezent desfășurăm o serie de instruiri pentru funcționarii publici în domeniul comunicării strategice, securității cibernetice și securității naționale.

Am făcut unele progrese în combaterea dezinformării despre ceea ce este și ce face NATO.

Îmbunătățirea nivelului de înțelegere a problemelor de securitate și apărare în rândul publicului din Moldova, începând cu mass-media, este la fel de importantă pentru o informare publică transparentă și credibilă și pentru combaterea dezinformării.

Astfel, NATO continuă să implice în mod constant jurnaliștii moldoveni în tururi de presă și alte activități pentru mass-media, ca o modalitate de a spori gradul de înțelegere a problemelor de securitate, ceea ce este vital pentru reziliența societală.

 Echipa Oficiului de legătură al NATO la Chișinău și-a intensificat activitățile de diplomație publică pentru a se conecta cu publicul cheie.

În practică, am intensificat dialogul cu studenții, tinerii, societatea civilă și mass-media pe teme mai ample legate de securitate, cu scopul de a ne angaja în dialog și de a oferi informații de interes public într-un mod transparent.

Vă puteți conecta cu ușurință cu noi prin intermediul noii noastre pagini de Facebook pentru a afla mai multe despre activitatea noastră zilnică și pentru a împărtăși opiniile dumneavoastră.

Radio Chișinău: Rusia folosește acum în Republica Moldova întregul arsenal  de război hibrid, vrea să răstoarne ordinea constituțională. Cum este perceput la nivelul NATO acest război și în ce măsura se poate implica Alianța în contracararea acestor tentative de subminare?

Michaela Šimáková:  Rusia continuă să se folosească o retorică amenințătoare la adresa Moldovei și încearcă să destabilizeze țara. Acest lucru este foarte periculos.

NATO și națiunile Aliate ajută Moldova să își consolideze capacitățile de apărare și securitate, astfel încât să devină mai rezilientă la influențele externe maligne.  

Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova, înființată recent, este o contribuție binevenită în vederea contracarării acestor provocări.

Coordonarea eforturilor este esențială. NATO se coordonează în mod sistematic cu UE aici, la Chișinău, dar și la Bruxelles, precum și cu alți parteneri care împărtășesc aceeași viziune, pentru a asigura complementaritatea eforturilor.

Radio Chișinău: Ati avut recent o întalnire cu șeful noii Misiuni de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, abasadorul Cosmin-George Dinescu. Ce oportunități de colaborare între Oficiul de legătură NATO și Misiunea de Parteneriat a UE, vedeți: în vederea consolidării capacității sale de gestionare a crizelor, precum și a rezilienței împotriva amenințărilor hibride, inclusiv în domeniul securității cibernetice sau al comunicării strategice?

Michaela Šimáková:  Un element cheie pentru ca asistența internațională să aibă succes este complementaritatea, coordonarea și durabilitatea, care se corelează cu nevoile Moldovei și cu asumarea locală a responsabilității. Personalul de la Bruxelles și cel de la Chișinău fac schimburi regulate cu privire la situația politică, inclusiv prin intermediul unor ședințe comune.

Consultările s-au intensificat în ceea ce privește sprijinul practic acordat Moldovei, de exemplu în ceea ce privește reziliența și amenințările hibride, inclusiv prin intermediul Echipei NATO de asistență  consultativă în materie de reziliență (RAST) și al Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova.  Colaborăm în activitățile noastre de diplomație publică.

NATO a participat la reuniunea informală a directorilor de politică de securitate ai UE, care a avut loc la Chișinău în aprilie 2023, pentru a discuta despre coordonarea sprijinului acordat Republicii Moldova.

Atunci când Republica Moldova a găzduit cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene la Chișinău, la 1 iunie, NATO AWACS au contribuit la securizarea spațiului aerian al Moldovei. 

Acesta este un exemplu concret al modului în care NATO poate ajuta Moldova. Și, de asemenea, un exemplu concret de cooperare NATO-UE și de angajament comun pentru viitorul european al Moldovei.

Radio Chișinău: Dacă vorbim despre amenințările la adresa securității Republicii Moldova, ce amenințări directe la adresa securității  R.Moldova vedeți în prezent? De unde vin acestea?

Michaela Šimáková: Autoritățile moldovenești declară că nu văd niciun risc militar iminent pentru Moldova, datorită autoapărării eroice a Ucrainei și a succesului acesteia în respingerea invaziei Rusiei. Dar Moldova se confruntă cu alte provocări, și anume eforturile Rusiei de a destabiliza țara.

NATO și țările aliate ajută Moldova să reziste acestei presiuni și să continue calea pe care și-a ales-o, și anume integrarea europeană. Cu provocările cu care se confruntă Republica Moldova ne confruntăm și noi în Europa și în întreaga lume: atacuri cibernetice, provocări hibride, dezinformare sau presiuni economice.  Lucrăm împreună pentru a răspunde acestor provocări.

Radio Chișinău: Poate NATO în prezent oferi garanții de securitate pentru R.Moldova dacă amenințările din partea Rusiei se vor amplifica?

Michaela Šimáková:  Aderarea la NATO implică garanții de securitate.

Moldova își poate asigura securitatea continuând să dezvolte instituțiile de securitate și apărare puternice și moderne. Instituții care pot face față crizelor de securitate, care sunt reziliente în situații de urgență - fie că este vorba de dezastre naturale sau de fluxuri mari de refugiați.

În actualul mediu de securitate, deținerea unui sistem performant de apărare antiaeriană și supraveghere aeriană este vitală pentru o țară ca Moldova.  În acest context, NATO salută decizia Moldovei de a utiliza bugetul majorat pentru apărare pentru a investi în acest domeniu.  Mai mult, radarul mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune la sol, care va fi achiziționat prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, va ajuta Moldova să-și controleze spațiul aerian. Aceasta este o piesă foarte importantă din puzzle.

NATO poate sprijini Moldova cu echipamente și mijloace de protecție non-letale. Există proiecte în curs de desfășurare, care vor consolida apărarea aeriană și supravegherea aeriană a Moldovei. Lucrăm din greu pentru ca acestea să fie finalizate cât mai curând.  Să nu uităm, de asemenea, de sprijinul bilateral. Mulți aliați oferă Moldovei echipamente importante pe bază bilaterală.

Toate aceste măsuri consolidează Moldova, reziliența sa, inclusiv la genul de acțiuni hibride pe care vedem că Rusia - și nu numai Rusia - le desfășoară: atacuri cibernetice, dezinformare, instigare la tulburări și încercarea de a submina guvernele democratice.

Radio Chișinău: Ucraina își dorește aderarea la NATO, în ce condiții ar putea adera R.Moldova la NATO, dacă noua realitate geostrategică va conduce la decizia Chișinăului de a renunța la neutralitate? Mai ales că președinta Maia Sandu a admis  într-un interviu pentru presa internațională că Republica Moldova ar putea renunța la neutralitate în favoarea integrării într-o „alianță mai mare”?

Michaela Šimáková:  Toate țările care au aderat la NATO au făcut-o numai în baza propriei decizii și cereri de aderare.  NATO se angajează să își respecte politica ușilor deschise. Recenta decizie a Finlandei și Suediei de a solicita aderarea și invitația ulterioară a NATO de a adera la Alianță este o dovadă în acest sens.

Acestea fiind spuse, NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova și sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia.

Radio Chișinău: Un eveniment important pentru securitatea europeană urmează să aibă loc săptămâna viitoare – summitul NATO de la Vilnius din Lituania. La primă vedere, agenda evenimentului pare să fie dedicată Ucrainei. Care este miza acestui eveniment?

Michaela Šimáková:  La Vilnius, liderii NATO se vor reuni într-un moment critic pentru securitatea transatlantică. Ei vor lua decizii pentru a consolida Alianța noastră și pentru a o menține agilă într-o lume mai periculoasă.  Deciziile summitului vor răspunde celui mai provocator mediu de securitate din ultimele decenii - răspunzând cu unitate și determinare.

NATO își va consolida în continuare propria capacitate de descurajare și apărare. Cu noi planuri regionale de apărare, un nou model de forțe, o structură de comandă mai puternică și o capacitate industrială sporită. Trebuie să continuăm să investim în securitatea noastră. La summit, Aliații vor conveni asupra unui angajament mai ambițios de investiții în domeniul apărării. Cu 2% din PIB ca nivel de referință, nu ca plafon.

Toate acestea transmit un mesaj clar: NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat și valorile noastre, menținând în siguranță cei 1 miliard de cetățeni ai săi.

 Summitul va trimite, de asemenea, un semnal puternic de sprijin pentru Ucraina. NATO lucrează cu Ucraina la un program multianual de tranziție și apărare. Acesta va ajuta Ucraina să treacă de la standardele și echipamentele din epoca sovietică la standardele  NATO pentru a asigura o interoperabilitate deplină. Acest lucru va consolida apărarea Ucrainei. De asemenea, va aduce Ucraina mai aproape de NATO.

Radio Chișinău: Ce așteptări trebuie să aibă Republica Moldova de la acest summit? Ce decizii importante vor fi luate în privința Republici Moldova?

Michaela Šimáková:   Aliații vor discuta, de asemenea, despre cooperarea cu partenerii care se confruntă cu presiuni hibride din partea Rusiei.  

În acest context, ne bucurăm că Moldova a acceptat invitația noastră de a participa la summit. Acest lucru va trimite un semnal puternic și va duce relația noastră la următorul nivel.

Aceasta va fi o oportunitate pentru Moldova de a se angaja în dialog cu aliații la cel mai înalt nivel, în timp ce continuăm să ne concentrăm pe implementarea pachetului de măsuri de sprijin adaptate, convenite la Summitul de la Madrid din 2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău