INTERVIU | Secretarul general al Asociației Studenților Basarabeni din Brașov, Chistol Ana-Maria: „Asociația noastră are misiunea de a crea un loc unde elevii și studenții basarabeni se vor simți acasă”
-
23 Iulie 2021 11:18
Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu Secretarul general al Asociației Studenților Basarabeni din Brașov, Chistol Ana-Maria.
Spuneți-ne câteva cuvinte despre Asociația Studenților Basarabeni din Brașov (anul înființării, număr de membri, departamente, etc).
Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov (ATB Brașov) este o organizație apolitică și nonprofit, înființată în 2013, având ca scopuri principale promovarea valorilor și tradițiilor basarabene, reprezentarea drepturilor, respectiv libertăților studenților și elevilor basarabeni din Brașov. Avem în prezent 45 de membri și avem 4 departamente în care activează voluntarii: PR, HR, FR și IT.
Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Asociație?
Asociația în fiecare an este implicată în procesul de admitere al românilor de pretutindeni, proiect sub denumirea „Adoptă un boboc”. Faptul că îi ajutăm pe viitorii studenți să se integreze în comunitatea brașoveană îi determină să se alăture asociației, astfel își fac mai repede prieteni și devin implicați în diferite activități organizate de aceasta.
Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Asociație pentru ei?
De cele mai multe ori sunt probleme în procesul de admitere, apar erori și unii dintre studenții sau elevii basarabeni nu primesc cazare în perioada corespunzătoare, în cazul dat, asociația ia legătură cu administrația liceului/ prodecanii universității și rezolvă problema în cel mai scurt timp posibil.
Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?
De-a lungul timpului, cele mai importante proiecte au fost: „Adoptă un boboc” al cărui scop principal este integrarea tinerilor basarabeni în comunitatea brașoveană și să acordăm ajutor bobocilor în procesul de admitere; „Basarabeni de Succes” al cărui scop principal este promovarea intereselor oamenilor de afaceri basarabeni din Brașov, respectiv ale studenților care doresc să își găsească un post de muncă, astfel acest eveniment este unul deschis, audiența având ocazia să afle despre adevăratul succes al oamenilor de afaceri, în special etapele parcurse.
Cum a fost afectată activitatea Asociației în perioada pandemiei ?
În perioada pandemiei activitatea asociației a suferit mult, au fost sistate majoritatea evenimentelor propuse pentru anul 2020, Adunările Generale au fost organizate în mare parte online. Toate aceste lucruri au avut drept efect demotivarea voluntarilor, pasivitatea a dominat un timp îndelungat, acum încercăm să motivăm voluntarii să se implice în activitățile care urmează, iar pentru acest lucru sperăm să nu se mai impună restricții cu privire la distanțare fizică, purtare de măști etc.
Ce proiecte noi intenționați să realizați în noul an academic?
În noul an academic avem intenția să organizăm proiecte în format fizic, vom pune accent pe organizarea Festivalului cultural ,,Basarabia, file din poveste”. Acesta are ca scop principal promovarea Unirii Basarabiei cu România. Festivalul se desfășură în decurs de maxim o săptămână, organizând evenimente precum concursul de ,,Miss Basarabia’’, concert cu interpreți precum Irina Rimes, Mark Stam, Guz&Kapushon, Stand Up și DJ autohtoni, Hora Unirii și multe activități organizate la inițiativa tinerilor voluntari ai organizației. Nu e un proiect nou pentru asociație, dar faptul că nu a fost organizat în 2020 și organizat online în 2021 a afectat activitatea asociației.
Care este misiunea și ce scopuri urmărește Asociația?
Asociația Tinerilor Basarabeni are drept scop reprezentarea drepturilor și libertăților studenților și elevilor basarabeni din Brașov. Aceștia fiind într-o țară străină, într-un oraș în care nu sunt mulți moldoveni, în care dorul de patrie e mare, asociația noastră are misiunea de a crea un loc unde elevii și studenții basarabeni se vor simți acasă.