INTERVIU | Președintele Asociației Tinerilor Români din Afara Granițelor Iași: Misiunea constă în dezvoltarea, promovarea și integrarea tinerilor în mediul ieșean

  • 15 Iulie 2021 09:26
INTERVIU | Președintele Asociației Tinerilor Români din Afara Granițelor Iași: Misiunea constă în dezvoltarea, promovarea și integrarea tinerilor în mediul ieșean

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentantive ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut. Astfel, am discutat cu președintele Asociației Tinerilor Români din Afara Granițelor Iași, Alina Frecăuțean.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor Iași? ( anul înființării, număr de membri, departamente, etc)

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG Iași) este o asociație studențească, înființată în anul 2005, la inițitiva unui grup de tineri basarabeni ambițioși. În data de 30 mai, anul 2006 ATRAG Iași este inființată legal, iar in anul 2021 am celebrat 15 ani de implicare și dăruire în activitățile studențești și ale comunității ieșene. În prezent, numărul de membri ATRAGători ajunge la un număr de 249 de membri, printre care se regăsesc membri activi, implicați și membri ALUMNI.

În activitatea generală a asociației sunt implicate 4 departamente: Departamentul de Resurse Umane, Departamentul de Proiecte și Programe, Departamentul Media & Pr, Departamentul Financiar, iar din anul 2019, și Departamentul de Arte.

Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Asociație?

De cele mai multe ori, până a deveni membri ATRAG, mulți studenți ne cunosc deja. În calitate de voluntari, ne implicăm destul de activ în campanii de informare despre admitere la Universitățile din Iași și Târgul Universităților din România, pe care îl organizăm împreună cu Federația Tinerilor Români de Pretutindeni, cu scopul de a oferi informații relevante despre procesul de admitere și despre cum e să fii student/studentă în România. De asemenea, voluntarii noștri împărtășesc cu viitorii studenți, din experiențele personale, legate de studii, voluntariat, cămine și viață studențească la Iași.

Tinerii aderă la ATRAG printr-un proces de recrutare, pe care îl organizăm, de regulă, de două ori pe an: în luna octombrie și în luna februarie. Aceștia completează un formular de înscriere în cadrul asociației, iar ulterior, echipa de recrutare, îi invită la un interviu. În ATRAG, mizăm pe valori precum: Prietenia, Ambiția, Integritatea, Românismul și Excelența, de aceea în cadrul asociației noastre fac parte tineri ambițiosi, responsabili, ce acționează atât pentru  dezvoltarea asociației, cât și pentru dezvoltarea personală și a comunității.

Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Asociație pentru ei?

Câteva dintre problemele cu care se confruntă elevii și studenții basarabeni sunt legate, în mare parte, de studii. Din păcate, Universitățile din Iași nu oferă burse de merit pentru studenții din afara granițelor. Pentru a reuși să obținem burse de merit, au fost inițiate câteva demersuri către Universități și vom continua să discutăm cu reprezentanții Universităților, pentru a ajunge la un consens.

Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?

Unul dintre cele mai ample proiecte este Campania Adevărata Basarabie, care se desfășoară anual, în luna aprilie-mai și presupune organizarea mai multor evenimente culturale, dedicate comunității ieșene: Seara de teatru, Proiecție de Film în aer liber, Miss și Mister Basarabia, Excursia Cunoaște Basarabia, Seară de umor și Gala de Închidere a Campaniei, în care celebrăm rezultatele obținute atât în urma evenimentelor campaniei, cât și cele obținute pe parcursul întregului an.

Proiecte caritabile, pe care le organizăm împreună cu membrii, în luna decembrie, înainte de sărbătorile de iarnă. Fiecare merită să aibă parte de bunătate și iubire, iar noi incercăm sa fim alături de familiile social-vulnerabile și de casele de copii, pentru a le face sarbatorile un pic mai frumoase.

Cum a fost afectată activitatea Asociației în  perioada pandemiei?

Activitatea asociației a fost afectată considerabil de la începutul pandemiei. În luna martie, anul 2020, împreuna cu ATRAGătorii, ne pregăteam pentru defașurarea celei de-a XI-a ediții a Campaniei Adevărata Basarabie. Din cauza pandemiei, toate evenimentele din cadrul Campaniei, au tranzitat în mediul online. Acest fapt, ne-a determinat să renunțăm la desfășurarea Campaniei în acest an, pentru a nu pierde din farmecul clasic al evenimentelor.

Ce proiecte noi intenționați  să realizați în noul an academic?

În luna mai, împreună cu voluntarii asociației am pus bazele unui nou proiect marca ATRAG. Proiectul Speaking UP, care vine cu o serie de episoade live, cu oameni de succes din Republica Moldova. Este un proiect care, pune accent pe tineri și pe cei care vor să își construiască propriul succes personal sau profesional. Proiectul a fost lansat pe data de 12 mai, Live pe Facebook, iar primul invitat al proiectului a fost Ion Bargan, Fondatorul Editurii si Librariei Bestseller, în episodul despre Pasiune pentru cărți și antreprenoriat de succes.

În luna iunie, am avut-o alături, în cel de-al doilea episod, pe Vera Nastasiu, Fondatoare dicție.md. A fost un episod minunat, în care Vera Nastasiu a împartășit tinerilor cum să țină discursuri de succes, care să îi inspire pe cei din jur.

Ne dorim sa continuăm cu alte episoade ale proiectului pe parcursul verii și să avem alături alți invitați de succes.

În toamnă, ne propunem să desfășurăm alte activități și proiecte în format fizic, însă totul depinde de evoluția situației epidemiologice.

Care este misiunea și ce scopuri urmărește Asociația?

Scopul general al ATRAG constă în crearea unui mediu eficient de dezvoltare personală și profesională pentru membrii asociației și tinerii veniți din afara granițelor.

Misiunea asociației constă în dezvoltarea, promovarea și integrarea tinerilor din afara granițelor în mediul ieșean, prin:

  • crearea unor condiții favorabile dezvoltarii personale;
  • promovarea spiritului civic în rândul tinerilor și crearea unui mediu favorabil, prin care elevii si studenții se pot implica activ în organizarea proiectelor și evenimentelor ATRAG;
  • consolidarea relațiilor cu mediul academic și mediul public ieșean.

În cadrul asociației, suntem obișnuiți să lucrăm împreună, pentru a putea atinge rezultatele dorite, pentru că noi Ori Găsim un Drum, Ori Facem Unul!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău