INTERVIU | Președintele Asociației Tinerilor Basarabeni din Mureș: „În primul rând dorim să ne afirmăm în cadrul universității, prin coagularea eforturilor în promovarea tinerilor români de pretutindeni”

  • 20 Iulie 2021 10:48
INTERVIU | Președintele Asociației Tinerilor Basarabeni din Mureș: „În primul rând dorim să ne afirmăm în cadrul universității, prin coagularea eforturilor în
promovarea tinerilor români de pretutindeni”

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu președintele Asociației Tinerilor Basarabeni din Mureș, Dan Vacarciuc.

Bună ziua! Spuneți-ne câteva cuvinte despre Asociația Tinerilor Basarabeni din Mureș? 

ATBM ( Asociația Tinerilor Basarabeni din Mureș) a fost înființată în 2018 de către Mihai Timuș și Nicolae Valuță, ca o necesitate a consolidării comunității studenților basarabeni din Tîrgu-Mureș. Vreau să menționez și să apreciez efortul băieților pentru organizarea asociației. Inițial ATBM a avut 4 departamente, după pandemie, însă am decis sa ne axăm mai mult pe recrutare, consolidarea echipei și ajutor pentru elevii care vor să aplice la UMFST. Asociația numără 31 de membri activi, gata mereu să ajute bobocii cu mareriale, grile și sfaturi. Organizăm evenimente regulat, diverse activități și de sigur ținem cont de sesiune, așa încât studenții să nu simtă voluntariatul ca pe o povară.

Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Asociație?

Ca regulă în România ajung absolvenți foarte buni, unii cu acțiuni de succes în voluntariat sau ONG-uri. Prin urmare, să-i atragi în activități comunitate nu este o mare problemă. Principala piedică ar fi doar timpul preconizat reușitei instruirii. Mai mulți membri ni s-au alăturat după ce am organizat primele actiuni de team-building. Toți avem nevoie de a lucra în echipă și a ne bucura de reușite, de a ne aplauda reciproc. Mă bucură faptul că am izbutit să creăm o atmosferă prietenoasă între membri. În calitate de președinte mă simt onorat și mândru când îmi văd echipa unită. Cred că o imagine bună a echipei face un nume bun, iar aderarea ar fi un lucru firesc.

Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Asociație pentru ei?

Cele mai frecvente probleme apar în timpul admiterii, pentru că elevii de multe ori nu pot găsi informațiile necesare și nici nu cunosc persoane ce le pot oferi un răspuns clar și veridic. Târgul universităților este cea mai bună soluție, absolvenții liceelor pot adresa întrebări studenților și pot primi materiale promoționale din partea universității. Este o acțiune utilă, întrucât absolvenții află informații sigure și părerile studenților, fiind o perpetuare a năzuințelor și aspirațiilor viitorilor membri ai asociației.

Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?

Printre proiectele noastre de succes se numără Culorile Basarabiei, ce a durat 3 zile si a implicat o seara de film autohton, un workshop cu un profesor universitar, joc intelectual, și de sigur o petrecere la final. Astfel am încercat să ajungem la un echilibru între distracție și dezvoltare personală. Acesta este scopul principal al evenimentelor organizate de noi.

Cum a fost afectată activitatea Asociației în perioada pandemiei?

Pandemia practic a oprit viața studențească, astfel activitatea asociației a fost percepută doar în timpul admiterii, când am ajutat viitorii studenți prin intermediul rețetelor de socializare. Din cauza restricțiilor nu am reușit să organizăm ședințele onsite. În schimb am avut timp să medităm la noi proiecte, idei, dar și să muncim insistent asupra calității studiilor pentru a ne forma o imagine mai buna in Țară.

Ce proiecte noi intenționați să realizați în noul an academic?

În primul rând dorim să ne afirmăm în cadrul universității, prin coagularea eforturilor în promovarea tinerilor români de pretutindeni. Vom implementa proiectele preconizate, cel mai important dintre acestea este cel de mentorat, în care fiecare membru al asociației va avea grijă de un boboc ce studiază la aceeași specialitate, implicit concursuri Quiz, cluburi sportive, întâlniri cu personalități, comemorări, și extinderea colaborării cu asociațiile din alte județe. Sperăm să reușim cu succes.

Care este misiunea și ce scopuri urmărește Asociația?

Scopul principal al asociației este de a crea condiții favorabile pentru studenții din Republica Moldova, prin ajutor reciproc între studenți. Majoritatea ajung în oraș fără a cunoaște pe cineva care să le arate orașul, să le ofere manuale, prezentări și modele de teste, dar și să-i ajute sa depășească frica pentru necunoscut. România este minunată! Este important ca fiecare tânăr care ajunge în colectivitatea noastră să obțină acest confort psihologic și deci urmează să se axeze doar pe studii de calitate prin efort.

Astfel după ce se publică lista persoanelor admise, noi îi contactăm și îi întâlnim la venirea în oraș pentru ai ajuta cu cazarea, depunerea documentelor în original și le garantăm condiții de integrare eficientă. Desigur mizăm și pe ideea de a fi auziți, ascultați și apreciați.

Vă mulțumim pentru răspunsuri!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:4,63 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău