INTERVIU | Politologul Cristian Pârvulescu: „Alegerile din 3 noiembrie sunt cruciale pentru R. Moldova, cum n-a fost niciodată în istoria ei. Alegerea lui Stoianoglo ca președinte ar însemna dispariția R. Moldova de pe harta Europei” (Audio)

  • 25 Octombrie 2024 11:32
0%
00:00:00
00:00:00

Politologul Cristian Pârvulescu vorbește într-un interviu la Radio Chișinău despre riscurile și provocările cu care se confruntă linia pro-europeană în Republica Moldova după recentele alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE. El subliniază că organizarea referendumului a transformat campania într-un exercițiu de respingere a guvernării, influențând rezultatele alegerilor. În perspectiva turului doi, Cristian Pârvulescu consideră că Maia Sandu se confruntă cu provocări serioase și că mobilizarea electoratului pro-european va fi esențială. El subliniază că viitorul european al Moldovei este în joc, iar alegerile din 3 noiembrie vor fi cruciale pentru direcția țării.

Radio Chișinău: Domnule Pârvulescu, ce concluzii ați tras după alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană? Ce ați remarcat în mod deosebit în această campanie la Chișinău?

Cristian Pârvulescu: Campania a suferit foarte mult datorită unor eșecuri strategice. Din punctul meu de vedere, principalul este legat de organizarea referendumului în sine. Referendumul este un instrument special care prezintă enorm de multe riscuri de a transforma o consultare publică într-un exercițiu de respingere emoțională a guvernării, ceea ce s-a întâmplat în mare măsură la Chișinău. Am avertizat asupra acestui lucru încă din luna aprilie, când la Universitatea de Stat din Chișinău, împreună cu colegii mei din Comitetul Economic și Social European, am organizat o dezbatere despre fake news și mituri ale conspirației în Moldova și Uniunea Europeană. Atunci spuneam că, de foarte multe ori Brexitul este un avertisment.

Referendumul poate fi convertit de adversarii unei democrații într-un instrument care pune în discuție legitimitatea celor care se află la guvernare. Ori în condițiile războiului hibrid, pe care Rusia îl duce fără încetare în Republica Moldova, riscurile erau foarte mari și ele au fost evidențiate de referendum. Pentru că referendumul era evenimentul principal, alegerile prezidențiale erau secundare, dar au fost influențate de referendum. Au fost influențate în primul rând, pentru că doamna președinte Maia Sandu a obținut mai puțin de jumătate din voturi, dar mai ales pentru că emotivitatea referendumului s-a transformat asupra alegerilor prezidențiale, iar marja de rezerva doamnei Sandu pentru al 2-lea tur de scrutin pare să fie foarte subțire înn momentul de față.

Principala concluzie este că linia pro-europeană a Republicii Moldova este  într-o situație dificilă. Nu aș spune că este compromisă, dar riscul de compromitere este unul cât se poate de real.

Situația geopolitică e complicată, s-a văzut foarte clar că Rusia nu se joacă cu astfel de evenimente și profită de toate situațiile neplăcute care pot exista într-o țară.  În Moldova, nemulțumirea social era palpabilă și nu de ieri de azi, ci de la începutul războiului, imediat după începutul războiului, pentru că Moldova a fost o victimă indirectă a războiului din Ucraina, în principal în ceea ce privește creșterea exponențială a prețului la gaze și la alimente. Ajutorul Uniunii Europene a fost foarte important, dar nu întotdeauna a fost bine conștientizat de cetățeni moldoveni.

Pe de altă parte, teoriile conspirației prosperau de multă vreme și au făcut restul, au completat toate acest discurs anti occidental, care este foarte des auzit pe străzile Chișinăului și în diferitele localități din Moldova.

Dar, ceea ce m-a surprins cel mai tare fiind la Chișinău, duminică, de ziua referendumului, a fost mobilizarea de care a fost capabil Partidul Socialist.

În dimineața zilei referendumului, la ora 09:00 prezența la referendum  era foarte mică și s-a văzut dintr-o dată cum s-au mobilizat voturile, bănuiesc că împotrivă, enorm de mult. În doar câteva ore la prânz deja  diferența între alegerile prezidențiale și referendumul era foarte mica.

Toate lucrurile astea arată dacă vreți o oarecare naivitate din partea celor care au plecat de la premiza, că moldovenii fiind pro europeni, își vor manifesta în mod deschis această atitudine.

Radio Chișinău: Dacă nu ar fi existat acest amestec al Rusiei și aici mă refer la schema de cumpărare de voturi pusă la care de la Șor, ar fi arătat altfel votul final?

Cristian Pârvulescu: Cu siguranță am fi vorbit, probabil de sute de mii de voturi mai mult în favoarea integrării europene cu totul alte cifre.  Dar și cumpărarea de voturi și știrile false și teoriile conspirației, s-au instalat pe o anumită stare socială și economică. Nemulțumirea era evidentă și s-a profitat de acest lucru,  întotdeauna în situații de genul ăsta se profită.

Să aducem aminte de Brexit, în care sigur nu s-a vorbit de cumpărarea masivă de care vorbim în R.Moldova, dar s-a vorbit  de Cambridge Analytica și de metodele subtile care i-au făcut pe englezi să voteze împotriva propriilor lor interese, așa cum, din nefericire, mulți moldoveni au votat împotriva propriilor lor interese.

De fapt, în momentul de față vorbim de o șansă nesperată pe care Alexandr Stoianoglo o are de a deveni președinte al R.Moldova. Într-o asemenea ipostază R.Moldova dispare de pe harta Europei. Cea care a pus Moldova pe harta Europei a fost Maia Sandu, este indiscutabil acest lucru! Chiar dacă în Republica Moldova imaginea domniei sale nu este la fel de bună ca în restul Europei, cum trecem de Prut, cum imaginea sa se îmbunătățește.

Totuși, moldovenii ar trebui să devină conștienți de lucrul acesta, pentru că această imagine este o șansă extraordinară ca Moldova să continue pe linia europeană. Și odată ce Moldova s-ar integra, efectul multiplicator al aderării s-ar vedea aproape peste noapte.

Radio Chișinău: Totuși, referendumul pentru integrarea europeană a trecut, deși la limită, dar a trecut. La ce ne putem aștepta în turul 2 de scrutin? Pe cine vedeți favorit în turul doi și ce credeți că va urma?

Cristian Pârvulescu: Rezerva doamnei Sandu este foarte mica. A apelat deja la electoratul lui Renato Usatii.  O făcuse și în 2020, dar acum cred că situația este mult, mult mai complicată.  Deși diferența între Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo este de 16 procente, în realitate, dacă privim cu atenție ceilalți candidați care se află pe locurile următoare, deci, trecând de Soianoglo care are 26 % și Usatâi care are 13%, o să vedem că tot ce ceilalți fac parte din clubul Șor și ei reprezintă deja 200.000 de voturi.  200.000 de voturi care fac ca diferența dintre Stoianoglo și Sadu să devină dintr-o data nerelevantă. Iar rezerva reprezentată de candidații pro europeni este nesemnificativă din punct de vedere statistic.

Deci situația este foarte complicată, extraordinar de de complicată la turul al 2-lea și asta poate influența pe termen mediu, inclusiv drumul European. Pentru că știm, marea bătălie va fi de fapt, în vara anului viitor, la alegerile parlamentare și ne putem imagina cu o majoritate pro rusă la Chișinău, va produce inclusiv o modificare a Constituției pentru ca linia pro-europeană să fie blocată pentru totdeauna.

Iată de ce alegerile din 3 noiembrie sunt cruciale pentru R.Moldova, cum n-a fost niciodată în istoria ei. R.Moldova decide dacă mergem înainte sau nu.  Doamna Sandu are în continuare o șansă, nu le-a epuizat pe toate, dar este mult, mult mai dificil decât și-ar fi imaginat cineva înainte de alegerile din noiembrie.

Radio Chișinău: Avem foarte puțin timp până pe 3 noiembrie. Ce ar mai putea face în acest timp doamna Maia Sandu pentru a reuși în cel de al 2-lea tur de scrutin? Care credeți că ar trebui să fie strategia Maiei Sandu pentru turul 2?

Cristian Pârvulescu: Din păcate, mobilizarea 200.000 de electori în diasporă pentru a compensa situația lui Usatii devine aproape imposibilă. Cred că rezervele din diaspora sunt relativ mici. Ca urmare, va trebui să găsească o soluție pentru a comunica cu acel electorat care în principiu este ostil, dar care rămâne pro european. Există un astfel de electorat pro european, care însă a fost din vreme pregătit să nu audă poziția doamnei Sandu.  Va trebui să găsească limbajul potrivit pentru a i s-a adresa. Pentru că aici problema nu mai este Maia Sandu. Problema este de fapt viitorul european al R.Moldova care riscă să fie compromis.

Radio Chișinău: În turul 2, ne-am putea aștepta totuși la o prezență mai mare la urne?  De ce ar depinde acest lucru?

Cristian Pârvulescu: Cu siguranță ar fi o prezență mai mare la urne. De obicei așa s-a întâmplat în Republica Moldova. Așa s-a întâmplat și în 2020, prezența a fost cu 4 procente mai mare atunci. Acum a fost mai mare decât în 2020, dar totuși la jumătate, puțin peste 50 % au fost cei care au fost prezenți la alegerile prezidențiale.

Eu cred că acest referendum nu reflectă poziția reală a moldovenilor. Cred că, așa cum arătau și sondajului de opinie, moldovenii sunt susținători ai liniei europene, dar problemele domestice au fost mai importante decât problemele strategice și geostrategice.

S-au obișnuit cu războiul, războiul e undeva la margine deja de 2 ani și jumătate. În schimb, nu s-au obișnuit cu dificultățile și mai ales au o mare teamă de viitor, iar teoriile conspirației și voturile cumpărate au făcut restul, pentru a crește prezența la vot.

Dar, oare e sigur că această creștere a prezenței la vot va fi în favoarea doamnei Sandu și în favoarea liniei europene? Nimeni nu garantează, dar pentru a crește prezența la vot, deci legitimitatea până la urmă a votului este nevoie de mesaje clare, de convingere.

Deci e nevoie de schimbare că se poate de clara a discursului, pentru că simplul discurs geostrategic, așa cum a fost practicat la turul întâi, nu pare să fie suficient.

Radio Chișinău: Reprezentantul Blocului Împreună, Octavian Țâcu, dar și alții au chemat președinta pentru discuții, probabil și pentru eventuale negocieri pentru viitoarele parlamentare.  Ar trebui Maia Sandu să apeleze la parteneri,  la alte partide ca să mobilizeze electoratul?

Cristian Pârvulescu: N-a făcut-o și acest lucru s-a văzut. Tocmai de aceea, nici nu are rezerva de voturi de care vorbeam, pentru că din diferite motive, cei care veneau pe linia pro-europeană cu alte viziuni sau cu alte opțiuni cu alte nuanțe nu au fost încurajați. Din nefericire, cei de la PAS i-au blocat, au creat enorm de multă rezistență și de supărări, iar acest lucru a impactat și o parte a electoratului. Acest electorat trebuie neapărat mobilizat și trebuie să existe un discurs pe care să-l audă, care să-l convingă să vină la vot și să voteze Sandu.

Radio Chișinău: Șeful poliției a anunțat că 39 de milioane de dolari pentru corupere electorală au ajuns în Republica Moldova în ultimele luni. Ce impact ar putea avea asupra turului 2 aceste deconspirări ale poliției și cum poate fi împiedicată eficient cumpărarea voturilor la alegeri?

Cristian Pârvulescu: De fapt, cumpărarea voturilor este foarte dificil de prevăzut. În primul rând trebuie să fie demonstrate.  Simplele afirmații pot să fie considerate propagandă prezumțioasă.  Deci e nevoie de probe indiscutabile care să arate că există astfel de intervenții. Dar cred că publicul din R. Moldova nu este atât de naiv încât să nu fie conștient de riscurile care există. Important este să înțeleagă că aceste riscuri nu sunt niște  riscuri teoretice. Este vorba despre un risc real ca tot ceea ce s-a făcut bun în ultimii ani, în special în ultimii 2 ani și jumătate, să se prăbușească peste noapte.

Și pentru că aici nu e vorba de Brexit, nu e vorba de o țară dezvoltată, care schimbă puțin tendințele și pierde din plin. Aici este vorba de o țară care are un grad de dezvoltare scăzut și care spera să poată să se asocieze și apoi să adere la Uniunea Europeană, ceea ce ar fi oferit accesul la o piață imensă și la o dezvoltare rapidă.

Pentru cei din Republica Moldova, care au urechi sa auda, integrarea europeană a României însemna, creșterea salariului cu 800 la 100 %. A însemnat  creșterea produsului intern brut de 4 ori, a însemnat că România a avut în raport cu vecinii săi o oportunitate extraordinară de dezvoltare. O comparație pe care putem să o facem este cu Iugoslavia din 1990, Serbia de astăzi. Atunci vorbeam de o diferență semnificativă în favoarea Iugoslaviei. Astăzi, România este la ani lumină distanță și asta pentru că a prins trenul și a intrat în Uniunea Europeană.

Sunt foarte mulți critici ai Uniunii Europene în România, dar aceștia sunt în mare măsură promotori ai narativului ă Moscovei. În realitate, singura alternativă pe care o are Republica Moldova este aceasta. Cealaltă nu este  alternativă, cealaltă e capătul drumului.

Radio Chișinău: Dacă ar fi să tragem o concluzie, domnule Pârvulescu, care este geopolitica turului 2 de scrutin al prezidențialelor lor din Republica Moldova din 3 noiembrie?

Cristian Pârvulescu: Este o confruntare între Rusia și și Occident în Republica Moldova, în care moldovenii sunt masiv manipulați de către ruși pentru a favorizat de fapt Rusia pentru a pune Ucraina într-o situație complicată, poate chiar într-o situație disperată,  pentru a schimba de fapt harta geopolitică a Europei în favoarea Rusiei. Dar să nu ne facem iluzii.

Ca să continui ceea ce vă spuneam mai devreme,  produsul intern brut pe cap de locuitor al României, e mai important decât al Rusiei, și l-a depășit și pe cel al unor țări care erau de mai multă vreme membre ale Uniunii Europene, cum este cazul Bulgariei, Greciei sau Portugaliei.

Deci simplul joc geopolitică a Rusiei nu va face ca Rusia să devină o țară cu mult mai importantă. Rusia este o țară care, datorită corupției endemice, nu va putea în deceniile următoare și, în orice caz, cu actuala conducere politică, să se dezvolte și să devină o reală putere mondială.  Va fi doar o vasală a Chinei și, foarte probabil, dincolo de faptul că va scoate Moldova de pe șine, nu va reuși să facă foarte multe lucruri. Dar pentru moldoveni asta ar fi un dezastru.

Un interviu realizat de Alla Boțan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău