INTERVIU | Mărturiile unei profesoare de Istoria Românilor de la Tiraspol. „Este o senzație că în urma liniștii începe furtuna”

  • 12 Martie 2018 16:19
0%
00:00:00
00:00:00

Într-un interviu pentru Radio România Chișinău, Veronica Pozneac, profesoară de Istoria Românilor la Liceul „Lucian Blaga”  din Tiraspol, a vorbit despre problemele cu care se confruntă aceste instituții, cum e să fii profesor de Istoria Românilor în Transnistria, despre luptele continue pe care le duc acolo dascălii împreună cu copiii în numele adevărului și limbii române.

Conform deciziilor protocolare semnate, în luna decembrie, de către reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului, școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului ar trebui să funcționeze nestingherit, iar pedagogii, elevii și părinții acestora să nu mai fie persecutați.

După semnarea acordurilor, Tiraspolul a redus chiria pentru sediile școlilor, la o mie de lei pe lună, după ce liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, spre exemplu, achita 600 de mii de lei pe an. Atmosfera este una aparent calmă, spun profesorii din stânga Nistrului, dar experiența îi învață să fie vigilenți.

Veronica Pozneac predă Istoria Românilor de aproape trei decenii, dintre care, de peste 20 de ani la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. Fiecare zi a românilor din stânga Nistrului este o adevărată luptă. Sunt supuși la presiuni constante din partea așa-numitelor autorități transnistrene, așa încât de la 900 de elevi, cât studiau în 2004 la liceul ”Lucian Blaga” acum sunt doar 150. Presiunile îi determnă să se solidarizeze și mai mult pentru salvarea școlii.

”Au fost și nopți nedormite, au fost și lacrimi amare. După 2004 când a fost devastată școala, jumătate de an am făcut naveta împreună cu copiii. Mergeam câte o oră într-o direcție, schimbând trei transporturi. Era foarte greu, era iarnă și frig. Dar am reușit, am rezistat, am făcut tot posibilul să păstrăm școala și asta și ăsta este principalul scop al nostru, al profesorilor”, spune Veronica Pozneac.

Nu se consideră erou, ci mai degrabă un om care are de dus o misiune și una nu ușoară în condițiile în care la liceu vin copii care, anterior, au studiat în alte școli din stânga Nistrului unde se predă istoria Rusiei sau a ținutului natal, cum este numită, o istorie supusă propagandei ruse.

„Ei vin cu niște concepții gata formate, greșite. Un simplu exemplu vă pot da. Acești copii consideră că provin de la  slavi. Când le spunem că noi venim de la daci și geți ei nu știu cine sunt aceștia.  Atunci când le spunem că suntem frați cu România, e clar că sunt niște emoții, pe undeva chiar opuse. Ca să-i formezi este nevoie de foarte multă muncă, de multe exemple. Acasă buneii sau chiar părinții  uneori neagă ceea ce le spunem noi la școală. Este o muncă colosală, este foarte greu dar ne bucurăm că totuși se trezesc. Terminând liceul sau facultatea ei spun mulțumesc că uite am nimerit aici și am aflat adevărul și nu minciunile care se spuneau până acum”, a povestit profesoara.

După semnarea deciziei între Chișinău și Tiraspol prin care chiria pentru clădirea în care activează Liceul Lucian Blaga a fost redusă de la 600 de mii de lei pe an la o o mie de lei pe lună, situația este una, aparent, calmă spune, în continuare, Veronica Pozneac.

„Au mai pus niște semnături, dar undeva este o senzație că în urma liniștii începe furtuna. Nu aș putea spune că această liniște aduce calm în suflet. Stăm și așteptăm ca ceva rău neapărat stă gata să se întâmple”, mărturisește Veronica Pozneac.

Amintim că  în stânga Nistrului activează 8 școli cu predare îm limba română subordonate Chișinăului. Ca urmare a migrației, dar în cea mai mre parte ca urmare a presiunilor constante din partea administrației ilegale de la Tiraspol, în ultimii 10 ani numărul elevilor la aceste instituții a scăzut de la aproximativ 5.000 la mai puțin de 800.

Autor: Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău