INTERVIU | Marian Lupu: Regret că a câștigat Igor Dodon

  • 19 Noiembrie 2016 18:03
INTERVIU | Marian Lupu: Regret că a câștigat Igor Dodon

Liderul PD, Marian Lupu, declară într-un interviu pentru portalul Deschide.md că regeretă victoria liderului socialist Igor Dodon în alegerile prezidențiale.

Iată interviul integral  pentru DESCHIDE.MD. 

Reporter: În ce măsură credeți că a influențat retragerea Dvs, rezultatul obținut de doamna Maia Sandu?

Marian Lupu: În primul tur a influențat în măsură mare, minim 10-12 la sută dintre alegătorii mei și ai PDM au mers spre ea, lucru care s-a văzut foarte clar și în scorul mult mai mare pe care l-a obținut în turul 1.  La fel cred ca s-a întâmplat și în turul doi. Maia Sandu ar fi putut lua chiar mai mult de la alegătorii PDM dacă ar fi avut un mesaj constructiv pentru ei. 

Reporter: Cum comentați atitudinea Domniei sale față de retragerea Dvs și față de membrii PD?

Marian Lupu: În prima faza a avut o reacție total eronată politic, iar unii dintre alegătorii noștri e posibil să o fi taxat pentru asta. Faptul că ea a reacționat făcând zeci de mii de oameni criminali și corupți, referindu-se la alegătorii PDM, a avut efect foarte negativ. Primarii noștri și șefii de organizații teritoriale ne-au sunat extrem de supărați, a trebuit să trimitem echipe în teritoriu să-i liniștească. Din păcate, nici după acea gafă politică, Maia Sandu nu a avut un mesaj pentru alegătorii noștri și nu a încercat să se apropie de ei, nici măcar în turul doi. Eu cred că ea a gestionat prea emoțional aceasta situație și sunt sigur că aceste greșeli s-au reflectat și în rezultatul ei final.

Reporter: Regretați retragerea Dvs din cursa electorală, ținând cont de rezultatul final al alegerilor prezidențiale?

Marian Lupu: Regret că a câștigat Igor Dodon, regret că dreapta a pierdut această bătălie. Și a pierdut-o pe niște greșeli stupide, nu pentru că oamenii nu vor în UE. Când m-am retras am spus că o fac pentru că știam că există un candidat proeuropean susținut de mai multe forțe politice, care are șanse ceva mai mari să-l bată pe Igor Dodon. Am avut dreptate, Maia Sandu a luat un scor bun în turul întâi, dar scopul era ca în turul doi să găsească un mesaj comun pentru electoratul proeuropean și să tragă voturile la ea, ca să câștige. A reușit asta doar în diasporă, pe intern a luat foarte puțin în plus față de primul tur, aș spune dezastruos de puțin, asta pentru că în campania pentru turul doi nu și-a diversificat mesajul,  nu le-a explicat oamenilor ce viziune are, s-a concentrat doar pe tema anticorupție, care e importantă, dar nu și suficientă. Era nevoie să adauge și alte teme care preocupă societatea și să-i convingă pe oameni că înțelege preocupările lor. Maia Sandu a intrat în capcanele lui Dodon, care a tras-o în mod cinic tot mai tare spre zone conflictuale, care o dezavantajau. Este nu doar opinia noastră, este o realitate constată de mai mulți experți naționali și internaționali. În general campania, în special pentru turul 2 a fost foarte murdară,  care nu s-a axat pe soluții, dar pe învinuiri și atacuri nefondate.

Reporter: Cum au primit membrii / OT-le PD decizia Dvs de a vă retrage din cursă? S-au conformat toți sau au existat și opinii separate față de cea a conducerii partidului. 

Marian Lupu: Inițial unii au primit negativ aceasta decizie. Apoi au înțeles că e o decizie tactică benefică pentru țară și au primit-o bine. Însă au primit mai urât reacția Maiei Sandu, am avut discuții foarte grele cu ei, s-au simțit jigniți de limbajul urât și agresiv pe care l-a folosit la adresa lor. Opinii separate sigur că există tot timpul, e greu să-i convingi pe primarii de la nord să o accepte pe Maia Sandu, mai ales după ce le-a vorbit în halul acela, dar din ce am văzut ea a luat voturi bune și în anumite zone din nord unde avem primari PDM, chiar dacă acolo raitingul socialiștilor este destul de bun. 

Reporter: Cât de sinceră a fost susținerea Partidului Democrat pentru Maia Sandu, în condițiile în care inclusiv posturile de televiziune apropiate PD au difuzat materiale care au defavorizat-o în mod evident (ex: reportajul de la Prime cu sirienii). În plus, multă lume din raioane ne-au spus că primarii PD au făcut agitație pentru Igor Dodon. Este adevărat? Dacă DA, decizia lor a fost anunțată la partid, sau a fost o desolidarizare tacită?

Marian Lupu: Aici sunt mai multe paradoxuri care s-au întâmplat. Când am anunțat că o susținem pe Maia Sandu, staful ei și presa care o susținea au spus că e măr otrăvit și să nu mai spunem numele ei. Ne-am conformat, nu mai spuneam numele, am apelat doar la formula că susținem candidatul pro european. Când am făcut asta, același staf și aceiași presă au început să spună că PDM nu o susține sincer pe Maia Sandu, că nu dă mesaje pentru ea. A fost pur și simplu halucinant comportamentul lor. Apoi au început aceiași poveste legată de mass media, dacă un post dădea un material pozitiv despre Maia Sandu, urlau că o face ca să o defavorizeze, dacă dădea material negativ, la fel. Priviți doar ce v-am spus aici, ce comportament contradictoriu au avut cei din staful Maiei Sandu și unii dintre susținătorii ei, ca să înțelegeți încă un motiv pentru care a pierdut alegerile. Maia Sandu nu a fost învinsă de Dodon, ea a fost învinsă de gafele făcute de echipa ei, de niște băieți care au experimentat politica pe ea, s-au jucat de-a campania electorală și i-au furat succesul. Un alt motiv a fost legat de campania agresivă pe care au făcut-o cei din PAS în teritoriu, multiple jigniri la adresa reprezentanților PDM, PL, PPEM etc, foarte multă aroganță și atitudine incorectă. Ei singuri s-au bătut, din păcate. Dacă au vrut electoratul PDM ar fi trebuit să-l cucerească cu mesaje foarte simple și clare, nu să-l înjure permanent. Campania lui Dodon a fost penibilă, populistă și manipulatoare, Maia Sandu îl putea învinge fără probleme dacă ar fi avut o strategie bine gândită.

Reporter: Îl cunoașteți pe Igor Dodon încă de pe vremea când erați colegi în PCRM. Ce fel de președinte va fi el?

Marian Lupu: Eu nu întâmplator am spus că Igor Dodon e un candidat periculos, un om periculos. Tocmai pentru că îl cunosc. E un om foarte orgolios, care apelează la orice mijloace pentru a-și atinge obiectivele, obiective care pot fi în defavoarea țării, dacă ne uităm la mesajele lui de campanie dar și la declarațiile făcute îndată după data de 13 noiembrie, în special revenirea la ideea de federalizare a RM. Rămân la ceea ce am afirmat și spun că Maia Sandu, chiar și cu gafele făcute și lipsa sa de experiență, ar fi fost un președinte mai potrivit pentru contextul actual, eu cred că ea ar fi activat constituțional. De la Igor Dodon mă aștept la surprize negative, însă sunt sigur că Guvernarea și majoritatea parlamentară ii vor da răspunsurile potrivite și nu ii vor permite să facă ce vrea cu țara, vom găsi formula potrivită să îl ținem în limitele constituționale. El trebuie să înțeleagă că este președintele Republicii Moldova, nu doar al celor 28% din alegătorii din țară. Noi vom respecta votul dat de alegătorii săi, a câștigat cu o diferență semnificativă, alegerile au fost recunoscute ca fiind legale și corect de observatorii străini, însă vom acționa în interesul întregii țări. 

Reporter: Cum comentați reacțiile rezervate ale partenerilor occidentali față de victoria lui Igor Dodon și cum intenționează PD să-i asigure pe oficialii europeni și americani de continuitatea parcursului european al RM?

Marian Lupu: Partenerii occidentali, ca și noi, ar fi dorit un președinte pro european. E firesc să fie rezervați. Ei înțeleg însă foarte bine care sunt prerogativele constituționale ale președintelui, știu că linia strategică este dată de Parlament și implementată de Guvern, deci nu au motive să fie îngrijorați în legătură cu parcursul european al Moldovei. Noi suntem în comunicare activă cu partenerii externi, cu sprijinul lor vom continua reformele și ne vom concentra pe modernizarea țării. Dacă e să vorbim de PDM, ca să vă răspund mai direct la întrebare, noi prin acțiuni vom demonstra că viziunea noastră rămâne un pro europeană, nu doar prin asigurări verbale. Nu uităm că suntem un sistem politic parlamentar, unde prerogativele cele mai importante sunt atribute Parlamentului și Guvernului și pe aceasta cale, PDM, împreună cu partenerii de dezvoltare, vor asigura în continuare calea integrării europene în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Reporter: De ce nu ați mers la vot în turul I?

Marian Lupu: Din cele discutate mai sus, răspunsul este la suprafață. Modul în care s-a reacționat la gestul meu de retragere, isterizarea lui de către unii, m-a determinat să evit expunerea la public în ziua alegerilor ca să nu dau temeiuri pentru tot felul de noi interpretări și isterii. M-am gândit că așa lucrurile se cor calma mai bine și electoratul nostru se va concentra pe alegerea reală pe care trebuie să o facă.

Sursa: deschide.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău