INTERVIU | Maestrul emerit, pictorul și artistul plastic, Andrei Mudrea la 65 de ani: Veneam la expoziție cu icoane arse, cu biserici aruncate în aer…
-
04 Noiembrie 2019 13:20
Deși pe parcursul a mai multor ani, în perioada comunistă toate drumurile i-au fost închise, astăzi plasticianul Andrei Mudrea, discipol al lui Mihai Grecu, este recunoscut drept unul dintre cei mai reputați pictori din Republica Moldova.
Recunoașterea, titlurile și premiile au venit, susține maestrul, ca rezultat al muncii și al unui unui efort susținut pe parcursul a câteva decenii. Andrei Mudrea afirmă că este un artist liber, iar libertatea costă. La ultima sa expoziție, care a avut loc la Centrul Expozițional “C. Brâncuși”, Alina Rusu a realizat un interviu cu pictorul:
„Pe lângă tablourile în stil cubist, pe care le asemănați cu desenele de pe covoarele noastre tradiționale, veniți de această dată cu niște lucrări mai puțin obișnuite. Sunt realizate din obiecte vechi, majoritatea din fier. Le asamblați într-un fel anume și le dați o semnficiație. Spre exemplu o ușă secretă, cu o mulțime de lacăte și o antenna, care poartă numele “Ușa secretă”. Sau o motocicletă ambalată, cu corpul și roțile din fier, pe care o numiți “Invincibilul”… Ce doriți să le spuneți vizitatorilor prin aceste lucrări, în care transpare și o doză de umor, ironie?
- Eu cred că însăți viața este plină și de umor și de dramatism, și de bucurii și de tristețe... Este, așa, un fel de râs cu plâns și el tot trebuie folosit, că așa este viața. Încerc să împletesc lucrurile acestea, lacrima cu zâmbetul, uneori îmi reușește, uneori nu… Dar…mergem înainte, spre lumină. Aceasta este esența vieții, de a tinde spre lumină. Aceasta este datoria fiecărui - om de a lumina un pic în jurul lui. Cu atât mai mult artiștii, dacă tind să facă ceva frumos, trebuie să facă ceva care ar bucura sufletul oamenilor.
- Sunteți laureat al mai multor premii. Cei care vă cunosc mai puțin, spre exemplu ascultătorii mai tineri, ar putea crede că ați fost un răsfățat al sorții?
- N-aș prea zice. Am fost așa pisat bine. Eu eram elevul maestrului Grecu, eram tânăr, încăpățânat, era sistemul acesta sovietic care avea anumite cerințe, eu nu voiam să mă supun. Am descoperit arta liberă și frumoasă a maestrului Grecu. Pentru aceasta desigur că am plătit foarte scump, dar nu-mi pare rău. Timp de 15 ani nu m-au primit în rândurile Uniunii Artiștilor Plastici, nici chiar la expoziții nu mă primeau, din simplul motiv că nu voiam să fac nici “eliberări”, nici eroi ai muncii socialiste. Eu făceam cu totul altceva, ceea ce mă durea, ceea ce mă interesa. Veneam la expoziție cu icoane arse, cu biserici aruncate în aer…
Dar s-a întâmplat o minune. La un moment dat m-au scăpat la un concurs internațional la Moscova, unde am câștigat medalia de argint… Din momentul acesta lucrurile s-au schimbat…
- Spuneați undeva că sunteți supărat pe conducere, care le creează pictorilor niște condiții ce nu sunt propice creației, dezvoltării artei în țara noastră. Ce aveați în vedere?
- Este o problemă foarte mare în domeniul artelor plastice. S-a făcut în timp o lege, cu mai mulți ani în urmă, pe care o consider total greșită. Artiștii plastici au fost introduși în lista întreprinderilor, ceea ce este o mare prostie! Atelierul de creație nu este un atelier de reparație – nici a mașinilor, nici a papucilor, nici a ciubotelor. Or, noi am fost incluși în această categorie și plătim și apa de 10 ori mai scump, și lumina și toate.
Or, noi uităm că pictorii sunt cei care creează patrimoniul cultural al țării și trebui să prețuim acest patrimoniu, care ne face să avem fața noastră între popoarele lumii…”.
Ascultați integral interviul cu maestrul Andrei Mudrea, care a fost difuzat în cadrul emisiunii “Interviul Serii. Atelierul pictorului Andrei Mudrea, în cadrul căruia activează Galeria de Artă Modernă (aflat în centrul Chișinăului, pe strada Columna 106), este deschis publicului în fiecare zi de sâmbătă și duminică, între orele 12.00 și 17.00.