INTERVIU | Integrarea europeană și oportunitățile de antreprenoriat, în centrul discuțiilor la Summitul Tinerilor din Republica Moldova „Aripi spre viitor” (Audio)

  • 07 Septembrie 12:15
0%
00:00:00
00:00:00

Studiile în România, perspectivele de dezvoltare în Republica Moldova, Federația Tinerilor Basarabeni și Summitul Tinerilor Basarabeni: „Aripi spre viitor” sunt printre subiectele abordate într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat cu președintele FTB și co-coordonator al Summitului Tinerilor Basaraneni, Paula Bodlev și co-coordonator al Summitului Tinerilor Basarabeni, Valeria Moisenco.

Obiectivele principale al federației sunt încurajarea tinerilor care învață în România să se întoarcă în Republica Moldova, unde ar putea sprijini parcursul european al țării, precum și oportunitățile de antreprenoriat în contextul integrării europene a R.Moldova, a subliniat Valeria Moisenco.

Rezoluția la care își propune Federația Tinerilor Basarabeni să ajungă în urma acestui proiect este viitorul tânărului în Republica Moldova și cum arată acesta, dar bineînțeles, pe lângă obiectivul general al proiectului, ne dorim foarte mult ca participanții noștri să învețe detalii și să vină cu idei despre cum pot ajuta Republica Moldova în parcursul european.

Nu în ultimul rând, să-și creeze prieteni, comunități, cu ajutorul cărora să dezvolte proiecte poate și mai bune decât Summitul Tinerilor din Republica Moldova și să contribuie la cel mai înalt nivel la viitorul prosper al țării. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este să încurajăm tinerii care învață în România, dar și în alte țări, să se întoarcă în Republica Moldova, să încerce să dezvolte ceva acasă, să se implice în instituțiile publice, să se angajeze acolo. Unul dintre subiectele ediției din acest an este antreprenoriatul, în contextul integrării europene a Republicii Moldova.”

Potrivit președintelui FTB, „este important ca tinerii să-și recunoască rolul pe care îl au în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova” și să afle cum ar putea atrage, accesa și utiliza eficient fonduri europene pentru dezvoltarea proiectelor de antreprenoriat. Aceste subiecte vor fi centrale în cadrul Summitului Tinerilor Basarabeni, care se va desfășura până pe 8 septembrie la Chișinău și va include paneluri de discuții cu autoritățile statului român și Republicii Moldova, ateliere de lucru, sesiuni de networking cu invitații la eveniment și storytelling cu participanții.

Federația Tinerilor Basarabeni înglobează toate asociațiile de studenți și tineri basarabeni din România. A fost fondată ca grup de inițiativă în 2019, iar în 2021 a căpătat statut juridic. 

În prezent, FTB are 17 asociații membre în orașele cu cele mai mari centre universitare din România, precum București, Cluj, Brașov, Târgu-Mureș și Timișoara. Summitul Tinerilor din Republica Moldova: „Aripi spre Viitor” este organizat de Federația Tinerilor Basarabeni în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Consiliul Tineretului din România. Este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
15,52
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău