INTERVIU | Expertul în securitate Pavel Horea: „Armata Rep. Moldova nu poate răspunde la provocările contextuale, regionale. Situația este deplorabilă, dar cu tendințe de îmbunătățire”
-
03 Septembrie 14:59
Rep. Moldova mai are nevoie de 10-15 ani pentru a redresa situația forțelor armate, constată experții la 33 de ani de la crearea Armatei Naționale. Armata Rep. Moldova este într-o situație deplorabilă, dar cu tendințe de îmbunătățire, apreciază expertul în securitate Pavel Horea, de la organizația „WatchDog”. Trei factori care ar putea crește reziliența forțelor armate naționale sunt: majorarea bugetului de apărare, consolidarea parteneriatelor internaționale și participarea la misiuni de apărare organizate de statele NATO sau SUA, spune expertul Pavel Horea, într-un interviu pentru „Radio Chișinău”, realizat de Victoria Cernea.
Radio Chișinău: - Care este situația Armatei Naționale în contextul regional complicat, al războiului din imediata vecinătate a Rep. Moldova?
Pavel Horea: - Situația este deplorabilă, dar cu tendințe de îmbunătățire. O să menționez trei factori de care depinde îmbunătățirea situației Armatei Rep. Moldova pe termen mediu și lung. În primul rând, alocarea resurselor financiare din partea bugetului de stat, adică creșterea bugetului pentru apărare la circa 0,5% din PIB, ceea ce este insuficient pentru a face față provocărilor care s-ar confrunta Rep. Moldova. În al doilea rând, ajutorul partenerilor externi care susțin Rep. Moldova și Armata Rep. Moldova cu donații de tehnică militară, echipament și alte aspecte ce țin de aprovizionarea forțelor armate ale Rep. Moldova cu divers echipament. Al treilea factor este participarea soldaților la diverse misiuni și antrenamente cu forțe străine, fie ale statelor membre NATO, fie ale Statelor Unite, în particular. În prezent, Armata Rep. Moldova nu poate să facă față provocărilor cu care se confruntă regiunea. Vedem survolări ale spațiului aerian, pe care Armata Rep. Moldova nu a putut să le împiedice, nici să le detecteze, drone care au căzut pe teritoriul Rep. Moldova, asupra cărora n-a fost posibil de intervenit. Deci, putem spune că Armata Rep. Moldova nu poate răspunde la provocările contextuale, regionale.
Radio Chișinău: - Știri false și dezinformări cu privire la dotarea Armatei Naționale, diverse „sperietori” la subiectul înarmării și atragerea Rep. Moldova în război. De ce apar acum? Ce ar trebui să știm, de fapt, despre acestea?
Pavel Horea: - Ele au început de la invazia rusă în Ucraina, când a pornit o campanie de dezinformare a populației privind forțele armate ale Rep. Moldova și capabilitățile militare ale acesteia.
Situația cu dotările este una catastrofală, am putea spune. Avem doar câteva transportoare blindate, câteva unități de artilerie care sunt tractate. Nu avem tancuri, nu avem artilerie auto-propulsată, cu atât mai puțin sisteme anti-aeriene.
În acest context, se încearcă a discredita forțele Armatei Naționale și a pune presiune pe autorități pentru a diminua sau a înceta aceste acțiuni de „înzestrare”, pentru a încerca să transforme Rep. Moldova într-o eventuală pradă, în cazul unui conflict ipotetic sau a unor provocări cu care s-ar putea confrunta Rep. Moldova. Aceste acțiuni vor continua, cel mai probabil, fiind acțiuni coordonate, îndreptate împotriva statului și a forțelor armate ale Rep. Moldova.
Înarmarea Rep. Moldova este un fals. Rep. Moldova nu se înarmează, ci doar încearcă să-și suplinească un minim de echipament și tehnică militară pentru a avea o armată fiabilă, pentru a putea răspunde provocărilor ce țin de ordin intern. Nu vorbim despre încadrarea în operațiuni militare sau în războaie. Rep. Moldova n-are nici forțe armate și nici ca stat nu este capabil, nu are posibilitatea de se implica în vreo operațiune militară de acest fel.
Radio Chișinău: - De câți ani credeți că mai avem nevoie pentru a redresa situația Armatei Naționale?
Pavel Horea: - Conform Strategiei Naționale de Apărare care a fost aprobată recent de Parlament, ar urma să crească bugetul de apărare la 1% din PIB până în 2030, ceea ce este o sumă foarte mică, ținând cont de faptul că state membre ale Alianței Nord-Atlantice au drept scop să-și crească bugetul de apărare la cel puțin 2% din PIB, aceste state aflându-se în componența unei alianțe militare. Autoritățile noastre țin cont și de capacitățile noastre economice.
O să fie necesar de 10-15 ani pentru a putea să aducem la un nivel minim de reziliență forțele armate. Până atunci, o să avem tehnică militară învechită care nu corespunde realităților actuale. Urmează să vedem care o să fie aportul partenerilor externi, dacă aceștia o să suplinească efortul de a ajuta Rep. Moldova să-și înlocuiască sau să-și reînnoiască parcul său militar, ceea ce este puțin probabil, pentru că majoritatea efortului cu echipament, tehnică militară este direcționat spre Ucraina.