INTERVIU | Expert, despre grantul oferit de UE pentru reabilitarea drumului de la Giurgiulești: Fondurile CEF sunt fonduri nerambursabile și e foarte bine că suntem deja în drept să le accesăm  

  • 19 Iulie 17:41
INTERVIU | Expert, despre grantul oferit de UE pentru reabilitarea drumului de la Giurgiulești: Fondurile CEF sunt fonduri nerambursabile și e foarte bine că suntem deja în drept să le accesăm

 

Republica Moldova va beneficia de un grant de peste 7 milioane de euro din partea Comisiei Europene, pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, după ce țara noastră a aderat anul trecut la Mecanismul pentru Interconectarea Europei - cel mai important instrument al UE pentru sprijinirea proiectelor de infrastructură transeuropeană.

Fondurile din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei, pe care le va accesa Rep. Moldova pentru reabilitarea drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Galați – Giurgiulești – Reni, sunt nerambursabile și vor contribui la soluționarea durabilă a problemei locuitorilor satului Giurgiulești, a spus expertul în politici economice și infrastructură, Oleg Tofilat, de la „WatchDog”, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

- Pentru prima dată accesăm fonduri din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei, la doar un an de la aderarea la acest mecanism. Cât de important este aceasta pentru Rep. Moldova?

Oleg Tofilat: Fondurile CEF (Connecting Europe Facility/ Mecanismului pentru Interconectarea Europei) sunt fonduri nerambursabile, adică sunt granturi și e foarte bine că suntem deja în drept să accesăm măcar câte ceva de acolo. Primul proiect va fi acesta de la Giurgiulești, conexiunea cu Reni și Galați, dar va fi și grantul pentru studiul de fezabilitate a liniei de cale ferată cu ecartament normal, de la Ungheni la Chișinău.

- Cum contribuie acest grant la dezvoltarea infrastructurii?

Oleg Tofilat: În zona de sud, unde sunt 2 km, pe unde treceau mai multe camioane dinspre Ucraina care se îndreptau spre portul Constanța. Deoarece camioanele erau multe, iar infrastructura nu era prevăzută pentru un asemenea flux, se creau mai multe probleme. În primul rând, ambuteiaje pentru camioane care nu aveau unde staționa, în al doilea rând foarte multe incomodități pentru locuitorii satului Giurgiulești. Cu acest proiect se va lărgi drumul de la două benzi la cel puțin patru, va fi amenajată o parcare specială pentru camioane și va fi făcut și un drum de ocolire a satului Giurgiulești, adică o soluție durabilă pentru această problemă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
22
Fri
21
Sat
22
Sun
21
Mon
22
Arhivă Radio Chișinău